galéria megtekintése

Rekord az érzékcsalódások nyomában

0 komment


Sándor Tünde

Hatodik hete kígyóznak a hétvégenként - minden túlzás nélkül - végeláthatatlan hosszúságúra nyúló sorok a Magyar Mezőgazdasági Múzeum bejárata előtt a Varázskastély kiállításra várva. A türelmesen várakozó családok célja nem más, mint hogy részt vegyenek abban az óriás társasjátékban, amelynek újabb és újabb részeit, önálló fejezeteit immár évek óta minden tavasszal és ősszel megrendezik a vajdahunyadvári épület ódon falai között.

Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Az interaktív kiállítások mindegyike játékos program, valójában meg élményszerű tudományos ismeretterjesztés. A még pár napig nyitva tartó Varázskastély az optikai, geometriai illúziókra, az érzékszervi csalódásokra épít, az agy és a szem működésének, a szín-, és térérzékelésnek, az ízlelésnek és a tapintás működésének megtapasztalására alkalmas feladványokból áll.

 

A mindössze hat hétig nyitva tartó, helyenként a Harry Potter hangulatát idéző interaktív kiállítás már minden különösebb reklám nélkül megél, sőt, olyannyira népszerű, hogy a híre évek óta megelőzi a rendezvényt, amely évente kétszer 30 ezer főt vonz a mezőgazdasági múzeumba, ahol teltházas programot egy-egy hétvégére még az Orchidea kiállítás szokott garantálni még. Budapest egyik legjobb családi programjává fejlődött, az f exhibition nevű társaság alkotta kiállítássorozat jótékony mellékhatása, hogy a múzeummal is megismerteti a gyerekeket, a belépőjeggyel ugyanis a teljes intézmény látogatható.

Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Mint Kovács Adrienn, a kiállítás szóvivője, elmondta: a most futó Kiállítás várhatóan minden eddigi rekordjukat megdönti, ami remek trend, tekintve, hogy az előző rekordot a legutóbbi kiállítás, az ősszel bemutatott Titokzatos szavanna tartja, vagyis a programok rajongótábora folyamatosan nő.

A mindig csak hat hétig nyitva tartó interaktív kiállítások sorozata a Meghökkentő jelenségekkel kezdődött 2010-ben, átütő sikert három éve a Nyomozás kiállítás aratott, azt követte Az idő birodalma, a Varázserdő, a Kaland a dzsungelben, és legutóbb tavaly ősszel a Titokzatos szavanna. A másfél tucatnyi játékállomáson végigvezető, játékos menetlevéllel, ellenőrző pontokkal, vicces és komoly feladványokkal családi programmá összeálló kiállítások több vidéki városba is eljutnak, az őszi szavannás játék például májusban Szegeden, majd Salgótarjánban nyílik meg.

Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Mint megtudtuk: a példátlanul sikeres széria újabb tagján már elkezdett dolgozni a csapat, egyelőre annyit tudható, hogy most rendhagyó téma lesz a középpontban, megszakítva az eddigi természettudományos tematikát. Egyelőre azonban annyi biztos, hogy az utolsó hétvégén is több száz látogatót várnak a Varázskastélyba, amely erre a hétvégére jósolt rossz idő miatt ismét sokaknak jelenti majd a mentő programot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.