galéria megtekintése

Rejtély, miért nem lesz Hegyalja Fesztivál

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 03. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Tokajnak nagyon fáj a rendezvény hiánya, ezért maga próbálja meg pótolni valamennyire.

„A Hegyalja Fesztivál területén folytatott és tervezett munkálatok következtében az idei Hegy’ elmarad. A végsőkig küzdöttünk ennek elkerülése érdekében, de sajnos a döntés elkerülhetetlenné vált. Nincs olyan lehetőség, amellyel megváltoztathatnánk a dolgok állását” – ez az üzenet olvasható a tizenöt éves múlttal rendelkező Hegyalja Fesztivál honlapján.

A rakamazi kempingben
A rakamazi kempingben
Dezső Tamás

A magyarázat sokakat nem elégít ki. Van, aki az állami támogatások elmaradását teszi felelőssé, s azt mondja: bezzeg a fővárosnak és a Dunántúlnak most is mentek a pénzek, csak a sokat sajnált észak-magyarországi térséget hanyagolták el ezúttal is. Mások azt mondják, talán az „tette be a kaput”, hogy az idei fesztivált ingyenesre hirdették a szervezők, és később belátták: ez akkora nézőszámot generál, hogy már nem tudnának biztonságosan elhelyezni több tízezer embert, és a rendezvénysorozat költségeit sem lehetne ilyen módon fedezni. 

 

Lángoló Gitárok című blog néhány hónapja közölte, hogy a Hegyalja idén mindenkinek ingyenesen látogatható lesz, azonban a blognak már akkor feltűnt, hogy a fellépők listájáról nem adtak ki semmilyen információt. Tény: Tokaj városának hatalmas érvágás a rossz hír, hisz – s ez talán sokakat meglep – idegenforgalmi bevételeinek harmadát ez a rendezvény termelte ki. Ennek érdekében még azt a békát is lenyelték, hogy négy-öt napon át zajos fiatalok tömegei hömpölyögtek nem mindig disztingvált körülmények között az amúgy elegáns borairól híres kisvárosban.

Bár – mondják a helyiek – az utóbbi években már nemcsak az „olcsón, de abból sokat” típusú fesztiválozók jöttek – ők zömmel egyébként is a rendezvények helyszínéül kijelölt rakamazi Tisza kempingben szálltak meg –, hanem megjelentek a vastagabb pénztárcájú fiatalok is, baráti társaságokkal. Végighallgattak egy-egy színvonalasabb koncertet, majd beültek valamelyik helyi étterembe vacsorázni, jobb hotelekben szálltak meg, és hazatérésük előtt még telipakolták az autójukat az itteni pincészetek boraival is.

A Hegyalja Fesztivált sokan azért is szerették, mert nem túl borsos árú belépőjegyekért, kellemes környezetben, a Tisza partján tölthették tartalmasan az időt. A jobb esztendőkben több mint százezer néző megfordult itt, és nyolc-kilenc színpadon kétszáz körüli fellépőt fogadtak. A szlovák határ közelsége miatt ráadásul Kassáról és környékéről is tömegesen jöttek határon túli fiatalok. Majer János, Tokaj polgármestere lapunknak azt mondta: eleinte ódzkodva fogadták a fesztivált, s a tokajiaknak hozzá kellett szokniuk, hogy négy-öt napra felborult a nyugalom. A kellemetlenségeket azonban feledtette, hogy erre az időszakra gyakorlatilag minden szálláshely elkelt, s a rendezvény ideje alatt extraprofitra tehettek szert az itteni kereskedők, vendéglátósok.

– Ezt nem hagyhattuk elveszni, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a Hegyalja Fesztivál időpontjára a város maga rendez rockzenei programokat a település főterén. Igaz, ez nem lesz olyan látványos és „sűrű”, mint a rakamazi kemping területén szokásos happening. A szervezésbe a tokaji vállalkozók is bekapcsolódtak. Arra a polgármester sem tudta a konkrét választ, miért marad el az idei Hegyalja Fesztivál. Ő úgy tudja, hogy nem sikerült az anyagi hátteret biztosítani, például ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap sem adott megfelelő támogatást. (Más forrásból úgy tudjuk: a rakamazi fesztivál sosem kapott igazán jelentős állami támogatást, és az NKA pályázati alapja csak töredékét fedezte a költségeknek – a szerk.)

Megtudtuk: Sárospatak is felajánlott egy új helyszínt, de végül érdemben nem tárgyaltak velük a programgazdák. Azt az érvet, hogy a rakamazi kemping területén zajló építkezések miatt marad el a fesztivál, sokan nem tartják megalapozottnak: az elmúlt években is zajlottak itt kisebb nagyobb munkák, de ezek sosem akadályozták az önfeledt szórakozást.

Kerestük a szervezőket is, de meglehetősen kurta és furcsa válaszokat kaptunk a kérdéseinkre. Bukovinszky Béla, a fesztivál korábbi fő szervezője azt válaszolta: már nem illetékes „Hegyalja-ügyben”, és a rendezvénysorozat szóvivőjéhez, Saliga Enikőhöz irányított. Ő viszont mindössze annyit mondott: a fesztivál honlapján lévő szűkszavú közleményt tekintsük hivatalos válasznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.