galéria megtekintése

Realizmus gyorsétterem

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Tom Wolfe dacol a korszellemmel, realista nagyregénye totális letámadás a kulturális rizsa és a politikai korrektség ellen. Az újságírás és a film eszközeit veti be, művei hosszúságuk dacára is egyszerre népszerűek, vitatottak és provokatívak.

Hiúságok máglyája. A Wolfe első regényéből készült film főbb szerepeiben Tom Hanks és Melanie Griffi  th. Brian de Palma nehezen választotta ki a még ismeretlen Bruce Willist a piás bulvárújságíró szerepére
Hiúságok máglyája. A Wolfe első regényéből készült film főbb szerepeiben Tom Hanks és Melanie Griffi th. Brian de Palma nehezen választotta ki a még ismeretlen Bruce Willist a piás bulvárújságíró szerepére
Intercom

Az amerikai újságíró-író új műve, a Vérzivatar elképesztő, mégis szappanoperás, izgalmas, mégis túlrajzolt nagyregény, alig lehet letenni. Tom Wolfe állandó témája a társadalmi pozíció. Nála nem kerülgetik, hanem kimondják a rasszista vicceket. Mint egy Balzac (ő egy lepusztult étterem nevével is felbukkan) vagy Dickens: a 84 éves amerikai író mindent észrevesz és enciklopédikusan le is ír. A szereplők ruháját, a legújabb folyóirattémákat vagy művészeti stílusokat.

 

Mintha nem volna tévé, film vagy internet, ugyanazzal a 150 éves realizmussal végez ma is szántást. Szokásához híven Miamiban is több évig gyűjtötte az adatokat. Aprólékosan és pontosan halad előre, a széles ecsetvonásokhoz éppúgy vonzódik, mint a leírásokhoz, időnként bele-bele is bonyolódik kicsit, de azért bírja lendülettel. Hatalmas körképet ad a gazdagságtól nihilistává és dekadenssé váló Amerikáról.

Igaz, az építmény meg-megbillen, de a régi vágású regényíró végül hagy a reménynek vigaszágat: gazdag főszereplői sorra elbuknak, a szegény arra érdemesek győznek.

Wolfe, a piperkőc zsurnaliszta

Első könyve, az 1965-ös Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal című esszéválogatás súlyos utcakő volt az állóvízbe. A művészeti elitnek mondott oda, ez lett az úgynevezett új zsurnalizmus alapműve. Újságíróként kezdte a The Washington Postnál, 1988-ban írta meg első regényét, a Hiúságok máglyáját, ezt a The Rolling Stone magazin részletekben hozta, bombasiker lett. A New Yorkban élő, 83 éves író igazi megmondóember. Pipec nyakkendőket és fehér öltönyt hord, felesége a Harper’s Bazaar művészeti vezetője. Művei nagyon amerikaiak, a Hiúságok máglyája New York belvilágáról és a bulvármédiá ról, a Talpig férfi a hatalom sportbotrányairól, az Én, Charlotte Simmons az egyetemi dekadenciáról szól. Wolfe állandó és fő témája a politikai korrektség mögé fojtott egyenlőtlenség.

A regényben egy fiatal kubai vízirendőr kiment a tengerből egy szintén kubai menekültet. Csakhogy amiért a WASP (fehér, angolszász, protestáns) fehérek hősként tekintenek rá, ugyanazért a kubaiak megvetik: mivel a megmentett nem érte el a szárazföldet, visszazsuppolhatják Castróhoz. Pillangóeffektussal indul a történet: pró és kontra beindul a média, felforrnak az úgynevezett „interetnikus” indulatok. A regény ironikus, de cseppet sem vicces: szerzője hol gúnyos, hol együttérző, de mindenképpen szeretni valóan idealista. Tom Wolfe harminc év múltán is a hagyományos kritikai realizmus élharcosa és hirdetője.

Gázsity Mila fordító nagy leleménnyel kormányoz végig ezen a szlenggel, argóval és szakszavakkal teleöntött szövegfolyamon, és jól mutat a kötet hátsó borítója is a felhőkarcolókkal. Az a neonos első már nem annyira: bár pontosan utal arra, hogy Tom Wolfe nem egy James Joyce. Regénye sem kifinomult irodalmi csúcsteljesítmény, a jelenkori Amerikáról viszont tőle tudom meg a legtöbbet: harsányan mondja, de fontosat.

Címszavakban

Szerző: Tom Wolfe
Cím: Vérzivatar
Eredeti cím: Back to blood
Fordító: Gázsity Mila
Kiadó: Athenaeum
Ára: 3990 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.