galéria megtekintése

Rajnák elvtárs kontra beatkorszak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Az Old Boys és a P. Mobil jelenlétében megtartott, 1984. október 24-i Elektromos Temetés keretében elbúcsúztatott Budai Ifjúsági Parkra emlékezik új kiállításán a Cseh Tamás Programiroda a Várkert Bazár légdús tereiben, amelyeket a kiállított anyag egy részének gazdájával volt szerencsénk felkeresni. Érzésünk szerint a tárlat elsősorban a „könnyező hatvanasoknak” szól.

A Várkert Bazárban működő ifipark 1961-ben nyílt
A Várkert Bazárban működő ifipark 1961-ben nyílt
Forrás: fortepan.hu

A látogató elsőként egy pazar fotóval szembesül: a kép 1961. augusztus 20-án az ifipark nyitásának perceiben készült (Németh Lehel és a Nebulók című zenekar lépett fel aznap), a falazat mentén fiatalok rendeződtek hosszú és tömör sorba katonásan, vélhetően a legjobb viseleteikben, viszonylag rendezett frizurákkal. A későbbi enyhülést egy Kádár János-mottó hivatott jelezni: „Mindenki olyan hosszú hajat hord, amilyet akar, csak mossa”. Persze, amiként bizonyos közegekben az aktuális pápai üzenetek, ez a bölcsesség sem csurgott le mindenhová feltétlenül, de főleg az ifiparkba nem.

 

A kiállításban látható tárgyak felének boldog tulajdonosa, az író, publicista, gyűjtő és életművész Zoltán János, mint egykor igen gyakori látogató, majd műsorvezető úgy emlékszik, hogy a parkban majdnem minden eseményen ott voltak az Ifjú Gárda, a rendőrség és a Munkásőrség reprezentánsai, akik a kisebb vagy vélt rendbontásoknak tipikusan úgy vetettek véget, hogy kifejezetten hosszú hajú fiatalokat, ún. huligánokat emeltek ki a tömegből, akiket aztán az őrszobán vagy megvertek kicsit, vagy megnyírtak nagyon, avagy is. Az egyik legkorábbi és legnagyobb balhé – tudtuk meg – 1972. május elsején, a Taurus együttes koncertjén tört ki, a korabeli hatósági attitűdöt egy szépen vasalt munkásőr-gyakorlóruha hivatott jelképezni.

Zoltán János szakíró
Zoltán János szakíró
Teknős Miklós / Népszabadság

Ezzel szemben viszont igazi kincs ékeskedik: Szikora Róbert Beatlesmodorú fellépőruhája a hetvenes évekből, a Hungária-korszakból. A látvány lenyűgöző.

Megragadtunk néhány érdekes mozzanatot a Bergendy zenekar képes történelméből, megidézték nekünk a legendás Kex együttest vezető Baksa-Sós János ikonná vált alakját, megtekintettünk egy korabeli belépőjegyet (ára 5 Ft) majd megismerkedhettünk az intézmény egykori igazgatójával, a rettegett angyalföldi verőemberrel, Rajnák Lászlóval. Szép ívű pártközeli karrierjét egy csúf végű, szervezett csalássorozat törte derékba: 1974-ben kiderült, hogy évek óta vizezte a sört, plusz újrahasznosította az egyszer már eladott jegyek egy részét, amivel előbb tetemes összegre, utóbb hatévnyi börtönbüntetésre tett szert bűntársaival egyetemben. Ez a sörvizezéses ügy egyébként később is visszainteget a tárlaton egy felvételen: fiatalok ülnek körbe egy söröskorsókkal megpakolt asztalt undorral az arcukon. A büfé emlékezetes piros-sárga zöld csíkos léces vasszékei közül néhány élőben is megtekinthető.

Egy sarokba állított bábun meggusztáltuk Pataky Attila Fire felirattal ékes bőrdzsekijét, arrébb Benkő László kalocsai motívumokkal hímzett dzsekijét,még arrébb Fenyő Miklós ingét, továbbá Dolly piros fellépőcipőjét, Bródy János szimatszatyrát (gázálarctartó táska), Cseh Tamás gitárfogóját, Török Ádám kosfejes karkötőjét, Németh Lehel sztahanovista jelvényeit, Bernáth(y) Sándor háztájban végső formát nyert gitárját, egy erősítőnek és hangszórónak használt Pacsirta rádiót, és még sok más csudát.

Kádár nem szerette a minit
Kádár nem szerette a minit
Teknős Miklós / Népszabadság

Hangulatunk a tetőfokára hágott, de belebotlottunk egy padlóra ragasztott felszólításba, miszerint: „Öltözz be te is ifiparkernek!” Mivel a feliraton túl egykorinak tűnő ruhadarabokat fedeztünk fel gördülő ruhaállványon, arra gondoltunk, hogy ezt a mókát olyan fiataloknak szánják, akik a helyi kínálatfelhasználással szívesen beöltöznének ifiparkernek, viszont mi egyáltalán nem gondoljuk, hogy ilyen fiatalok a valóságban léteznek, mi több, hogy volnának olyan fiatalok, akik központi vezénylés nélkül is idevonulnának.

Megkérdeztük a gyűjtőt is, ő mit gondol erről, hátha ugyanezt, és sajnos igazunk lett. Zoltán János többször bemutatta már tárgyait országszerte, de nem sok fiatalt látott körülöttük.Minderre a „könnyező hatvanasok” lesznek kíváncsiak – vetítette előre a jövőt.

Felejthetetlen pillanatok egy felejthető korszakból

A korai korszak egyik legnépszerűbb műsorvezetője, Bodrogi Gyula a különleges elhelyezkedést és közeget nem feledi elsősorban, másodsorban pedig azt, hogy milyen sok, később szép ívű pályát befutó pályakezdő zenésszel ismerkedhetett meg. A legnagyobb hatással a fiatalon tragikusan elhunyt Máté Péter volt rá, akit itt hallott először zongorázni-énekelni. Az omegás Mihály Tamás legszebb élményeit a legendás Scampolo együttes tagjaként szerezte a hatvanas évek közepén a parkban, amelyben, ahogy ő érzi, mindig igen nagy tisztesség volt fellépni, de maradandó nyomot hagyott benne az Omega 1969-es gigakoncertje is, főleg a hatalmas tömeg okán. Nagyon sokan be sem jutottak, a lépcsőn tolongtak, hátha még beférnek, persze hiába – emlékezett vissza.

B. Tóth László, aki ugyancsak gyakran vezetett műsort a BIF-ben, a Piramis együttes 1978-as karácsonyi koncertjét említette először a fantasztikus atmoszférája miatt. B. Tóthra soha nem múló benyomást tett egy maratoni, 12 (!) órás Gemini-koncert; azt a műsort is ő vezette. Embert próbáló fellépés volt – mesélte.

Kérdésünkre, hogy van-e ma olyan „fiatalos” szórakozóhely, amelyre egyszer talán ugyancsak kiállítással emlékezünk, Mihály Tamás és B. Tóth László egyaránt az A 38-at nevezte meg. A basszusgitáros még a Budapest Parkot, a lemezlovas a Remix diszkót tartaná érdemesnek egy valamikori tárlatra.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.