galéria megtekintése

Puff, de mélyen szól

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 10. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Már tíz éve ült a tervezőirodában, és egyre gyakrabban azon kapta magát, hogy nem a konkrét munkájára figyel, hanem egy kérdés körül járnak a gondolatai. A kérdés a következő: mások álmait valósítsa meg, vagy a sajátját? Húszas évei végén, harmincas évei elején az ember még kellően rugalmas és kalandvágyó ahhoz, hogy az utóbbi mellett döntsön. Bizsók Vajk is így lépett. Szülői, baráti segítséggel három évvel ezelőtt létrehozta a Bizsók Hangsugárzó Manufaktúrát.

Alapvetően azért, mert bosszantotta, hogy az emberek mennyire nem figyelnek az őket körülvevő hangokra. Őt konkrétan az őrületbe kergeti, na jó, ez nem igaz, inkább úgy igaz, hogy mérhetetlen diszkomfort érzést okoz neki, ha nem hallja, amit a másik mond: egy bárban a háttérzene túl hangos, az irodában pedig a szomszéd telefonál üvöltve.

 

Ezek a problémák azonban akusztikai térrendezéssel orvosolhatók, egyedi akusztikai panelekkel a zaj mérsékelhető. A háttérzene szólhat ugyanazon a hangerőn, a bár vendégei mégis értik, mit mond a másik, az irodában pedig mindenki maradhat a helyén, és telefonálhat nyugodtan, nem zavarja a szomszédját. „A megfelelő akusztikai tér hatékonyabbá teszi az irodai munkát. Nem hallani egyszerűen nem tudunk, mégis, mintha ezzel az érzékszervünkkel foglalkoznánk a legkevesebbet” – mondja Bizsók Vajk.

Az erzsébetvárosi startup céget Bizsók Vajk alapította egy üzleti partner anyagi és egy fejlesztőmérnök, Novothny Ákos szakmai bevonásával 2011-ben. Ők hárman abban hisznek, hogy a hangnak és a formának egymásra kell találnia, nem jó, ha egy minőségi hifiberendezés fekete dobozokból áll össze. Ahogy az sem mindegy, honnan és milyen minőségű hang érkezik a fülünkbe. Bizsók Vajk szerint fontos, hogy a felülről jövő hangok zavarók lehetnek, tehát plafonra hangfalat elhelyezni nem célszerű – lehetőleg fejmagasságban szóljon a zene.

Az egykor varrodának használt alagsori műhelyben meglepő „tárgyak” – puffba épített mélynyomó, selyemfestménnyel takart hangszóró, különleges formájú hangsugárzók – fogadják a betérőt. A manufaktúra egyik helyisége az asztalosműhely, ahol a nyers faanyagból hangdobozok születnek, olykor speciális elemek felhasználásával. A másik egy „nappali”, valójában egy többfunkciós hely, ahol összeállítják és kipróbálják – „belövik” – a hangrendszert. A harmadik a „tervezőszoba”, ahol a dizájnt megálmodják, a méréseket kiértékelik.

Saját mérőrendszert állítottak össze, hogy minden szempontból kielégítő választ kapjanak kérdéseikre. „Sokan azt hiszik, hogy hangsugárzókat építünk be bútorokba, de ez nem így van, mert mi az adott lakás hangulatába szervesen illeszkedő hangsugárzókat építünk, amelyekhez egy hosszú, hozzávetőleg nyolcvan lépésből álló munkafolyamaton keresztül jutunk el.”

A cégalapítás nem azt jelentette, hogy fejest ugrottak az ismeretlenbe. Az elmúlt tíz évben megjelent egy olyan (tehetős) réteg Magyarországon, amely a legapróbb részletekre figyelve rendezi be a lakását.

Nekik fontos a színek összhangja, a formák, a bútorok alapanyaga, a megvilágítás. Készek komoly pénzt áldozni egy különleges lámpára, és egyre többen a megfelelő akusztikára is hajlandók nem keveset költeni. Az igényesebb éttermek, bárok, hotelek is egyre kevésbé sajnálják a pénzt a vendégek igényeit kiszolgáló akusztikára, hangsugárzó eszközökre.

Fotó: Visontai Márton

A legolcsóbb falra szerelhető Bizsók hangsugárzó páronként hatszázezer forintba kerül – ez a highend szegmensben nem is számít elképesztően drágának. Felső határ gyakorlatilag nincs. Egy erősítőket, lejátszókat, hangfalakat tartalmazó hangrendszer megépítése milliós összegbe is kerülhet. Ezt a minőségi alapanyagok magas ára és a gyártás során a folyamatos odafigyelés is indokolja.

A cégnél a tervezést számítógépes programokkal végzik ugyan, egy-egy teljesen új hangfal megépítéséhez azonban akár több prototípust is el kell készíteni. Optimális esetben két hónap alatt teljesítik a megrendelést, de volt, hogy egy évet vártak a beszerelésre. Természetesen a saját otthonát is így alakította ki: számítógépről vezérelhető, hogy melyik szobájában milyen hangerővel szóljon a zene.

Az erzsébetvárosi műhely munkatársai sohasem készítenek két teljesen azonos hangfalat, például azért, mert újat készíteni nagyobb kihívás, mint egy meglévőt újra elkészíteni. Bizsók Vajkot mindig a következő munka érdekli, a tervezés folyamata, hogy milyen megoldásokkal teljesíti majd a megrendelő elvárásait. Mert nincs is szebb dolog egy tökéletes zenei élményt kínáló otthonnál vagy egy zajszennyezéstől mentes irodánál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.