galéria megtekintése

Fognak itt még repülni a hatalmas pofonok

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 31. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Nagyszabású, egész estés animációs film készül a Piszkos Fred közbelép című regényből az Emmy-díjas animációs rendező, Varsányi Ferenc produkciójában. Talán így nem lesznek kínosak a pofozós jelenetek.

Noha Piszkos Fred abszurd alakja talán a legnépszerűbb magyar ponyvafigura, hiszen az is ismeri, aki a könyvet a kezébe sem vette, mégsem készült eddig mozifilm-adaptáció. Talán nem véletlen: P. Howard, alias Rejtő Jenő stílusa igen nehezen adaptálható. Még Bujtor Istvánnak sem sikerült jól: az 1996-ban bemutatott Három testőr Afrikában nézőszámai nem voltak tragikusak, de esztétikai szempontból igazi mozgóképes vesszőfutás volt.

Az eklektikus környezetben Fülig Jimmy matróz (időnként király) mutatja meg, milyen az úr, ha csavargó, lent pipával Piszkos Fred, aki most nem kavargatja a málnaszőrt
Az eklektikus környezetben Fülig Jimmy matróz (időnként király) mutatja meg, milyen az úr, ha csavargó, lent pipával Piszkos Fred, aki most nem kavargatja a málnaszőrt

A statisztika kedvéért felsoroljuk a két másik ismert Rejtő-adaptációt: Balogh Béla Rejtő írói közreműködésével rendezte 1937-ben Úrilány szobát keres című vígjátékát, illetve Palásthy György 1963-ban a Vesztegzár a Grand Hotelben nyomán készítette el a Meztelen diplomatát. Ízlések és pofonok, meg szép dolog a filmtörténet, de ez a két mű sem számít igazi áttörésnek.

 

(1964-ben Zsurzs Éva rendezett Psota Irénnel egy tévéjátékot a Fehér folt című regény egyik történetszálából Férjhez menni tilos! címmel. Ez azonban szimpla, polgári történet, nem volt benne légió vagy bármiféle verekedés.)

A világ szeme tehát most Varsányi Ferencen van, aki szerint az a siker kulcsa, hogy animációs moziban hozza vissza a rejtői atmoszférát és stílust, mert élő szereplős játékfilmet „képtelenség” forgatni Piszkos Fredről. Esetleg ha az ember hollywoodi léptékű költségvetéssel tervez, és olyan technikát alkalmaz a stilizáláshoz, mint azt a Dick Tracy esetében Warren Beatty tette.

Varsányi nem először próbálja megfilmesíteni Piszkos Fred kalandjait. Még 1988-ban próbálkozott: háromdimenziós hátterek és animáció kombinálásával akarta vászonra vinni. Ha valaki ezt nem tudja elképzelni, akkor gondoljon a Roger nyúl a pácban vagy a Howard, a kacsa című produkcióra.

Később Varsányi megpróbálkozott egy sima 2D-s verzióval, de a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűnésével ez a lehetőség is elszállt, illetve később az HBO-nál is próbálkozott, de a csatorna inkább dokumentumfilmet és sorozatot gyárt Magyarországon. (Pedig mondjuk Romániában vagy Csehországban beszáll játékfilmekbe is.)

Mindenesetre Varsányi mostani terve, hogy megidézze a rendkívül népszerű Piszkos Fred-képregények világát, kecsegtető szinten van. Az animációs mű készítése során, a tervek szerint, minden díszletet felépítenek 3D-ben, majd kontúrozzák a rajzokat. Ez azért fontos, hogy élő kameramozgásokat tudjanak alkalmazni több jelenetnél, és ne kelljen minden egyes képkockához új hátteret festeni kézzel.

A díszlet- és látványelemek, amelyek a képregényszerű látványt garantálják, a számos külföldi produkcióban is bizonyított Udvardi Jenő illusztrátor-látványtervező munkái, a figurákat pedig Garisa Zsolt animátor, a régi Korcsmáros Pál-képregények feldolgozója és kiszínezője alkotta újra a mostani vállalkozáshoz.

A legnépszerűbb magyar ponyvafigura, akit az is ismer, aki a könyveket még nem vette a kezébe
A legnépszerűbb magyar ponyvafigura, akit az is ismer, aki a könyveket még nem vette a kezébe

A bemutató változatot (pilotot) angol sztárhangokkal készítik el, de magyar verzió is lesz. Noha jogi okok miatt a harmadik „Dirty-regényt”, a Piszkos Fred közbelépet adaptálják, lesznek utalások a korábbi művekre is. Varsányi szerint igazi akciókomédiát készítenek – az óriási pofonok nem maradnak el –, elvégre ezt a műfajt pont Rejtő teremtette meg.

Varsányi Ferenc szerint az animáció előnye, hogy egy átlagos magyar élő szereplős játékfilm költségvetéséből ki lehet hozni világszínvonalú produkciót – a tervezett büdzsé biztosan nem éri majd el az egymilliárd forintot. A tervek szerint a Piszkos Fred tiszta magyar finanszírozású mű lesz, magánbefektetők mellett a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja a vállalkozást, jelenleg a forgatókönyv-fejlesztési fázisnál tart a produkció. A kész film várhatóan 2017 végén kerülhet a mozikba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.