galéria megtekintése

Pici, Vili és a halál

1 komment


Révész Sándor

A világháború után másfél-két és fél évtizeddel a legyőzött és megszelídített borzalmas „háromhatalom" is megkapta a maga olimpiáit. Róma az 1960-ast, Tokió az 1964-eset, München az 1972-eset.

A tokiói olimpiai lángját a szokásokkal ellentétben nem egy híres sportoló, hanem az atombomba ledobásának napján Hirosimában született ­fiatalember, Szakasi Josinori gyújtotta meg. Ezzel a szívre ható gesztussal Japán kvázi áldozatként rehabilitálta magát. A világ pedig már akkor sem emlékezett rá, miért is vesztette el Japán az 1940-es olimpia megrendezésének a jogát. A Magyar Nemzet például az 1964-es ­olimpia ötvenedik évfordulóján azt írta, hogy „ha 1939-ben nem tör ki a II. világháború, akkor Ázsia már 1940-ben megrendezhette volna ­első olimpiáját, hiszen Tokió nyerte el a házigazdaságot". Tévedés. Ha nincs háború, Helsinkiben rendezték volna azt az olim­piát, mert a rendezés jogát még a világháború előtt ­elvették Tokiótól az 1937-es nankingi mészárlás ­miatt, melynek legalább annyi, túlnyomórészt civil áldozata volt, mint az atomtámadásoknak, csak az éppen egy agresszor győzelem utáni, iszonyatosan kegyetlen bosszúhadjárata volt elevenen eltemetett, felgyújtott, kibelezett, lefejezett emberek, nők és gyerekek tömegeivel, nem pedig egy Japán indította háborút lezáró akció, melynek a történészek többsége szerint csak még több áldozattal járó alternatívái voltak. És 1937-ben is az volt a császár Japánban, aki az ­olimpiát megnyitotta.

1964. Magyarországon ez volt az első igazi békeév a forradalmat követő megtorlások után. Az 1963-as amnesztiával az '56-osok túlnyomó többsége kiszabadult. Kádárék diplomáciai elszigeteltsége enyhült, az ország – a korábbiakhoz képest – megnyílt, ugrásszerűen nőtt a bejövő külföldiek és a kiutazó magyarok száma. A Tenkes kapitánya a tévében, A kőszívű ember fiai a mozikban lelkesítette a szabadságvágyó magyarokat, pár évvel a magyar szabadság brutális eltiprása után.

 

A római olimpia hat aranyánál több kell a népnek, hogy érezze, a sportban is visszatértek a szép kommunista békeévek – így döntött a pártvezetés, és sokkal több pénzt és figyelmet fordítottak az olimpiai felkészülésre, mint Róma előtt.

Békeév, nagy elégedettség
Békeév, nagy elégedettség
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

A képen látható lépcső súlyos terhelési próba alatt áll. A többiek között két kb. 140 kilós úr halad rajta lefelé. Lejjebb a Pici, fölötte a Vili. Mindkettőt szerette mindenki. Mindkettő élhetne még hetvenvalahány éves veteránként, de mindkettő meghalt rég.
Kozma István, a Pici ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt és már 19 éves (!), amikor Keresztes Lajos birkózó olimpiai bajnok rádumálta a birkózásra. Pár év alatt ő lett a világon a legjobb nehézsúlyú. Bivalyerős óriásból volt még egynéhány, de olyan nem, aki az óriási tömegével annyira hajlékony és mozgékony lett volna, mint ő. Nagyon kedves, vicces, jókedélyű fickó volt a Pici.

Időközönként hagyta magában elszabadulni a hedonistát, és akkor ráncba kellett szedni, de amikor komolyan kellett küzdeni, nagyon küzdött. Több aranyat is nyert olimpián, világbajnokságon úgy, hogy végig sérült volt, és baromira fájt a térde. A tokiói aranyát is így nyerte. Nem is ezzel a második csoportot szállító géppel kellett volna érkeznie, mert a birkózók az első csoporttal jöttek, de az utolsó pillanatig dolgoztak az orvosok a sérült Picin, és igazából nem is akarták elengedni. Kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnokként készült a harmadik olimpiájára, amikor 1970-ben a kocsijával Ruttkai Évához és Latinovits Zoltánhoz igyekezett, és a ­15-ös busszal találkozott az Alkotmány utca és a Honvéd utca kereszteződésében.

Varjú Vilmos előtt a magyar súlylökés nagyon messze volt a világ élétől. És a világ is Amerikától. Varjú vitte az országos csúcsot 17 méter fölé, aztán vitte, vitte egészen 20,45-ig. Ezt három évtizeden át nem tudták megdönteni. Ő volt a második férfi súlylökő, aki nem amerikaiként olimpiai érmet szerzett. Ezt a bronzot szerezte Tokióban. 56 éves korában halt meg.

Bognár László MIÉP-es képviselő 2002 elején, Kőszegi György olimpiai ezüstérmes súlyemelő halála után interpellált a parlamentben, hogy mit tesz a kormány az élsportolók korai haláláért felelős doppingolási gyakorlat ellen. Összeállította azoknak a sportolóknak a listáját, akik információi szerint ezért nem érték meg az öreg kort. Varjú Vilmos is szerepel ezen az Index által közzétett listán. Fogalmam sincs, ott van-e a helye.

A pártvezetés nagyon elégedett volt azzal, hogy Tokióban tíz aranyat nyertünk és csak két sportoló dobbantott. Ha nemcsak az aranyakat, hanem a valamelyest objektívebb képet adó pontversenyt nézzük, akkor Tokióban nem léptünk előre Rómához képest. Rómában ötödikek, Tokióban hatodikok voltunk a pontversenyben. A második világháború és a rendszerváltás között megrendezett tizenegy olimpia közül csak egyben végeztünk hátrébb (Montrealban) és haton előrébb. Még kettőn ugyanott. És persze Los Angelesben sehol.

A Képmentő rovat 2007 márciusa óta jelenik meg a Nolon és a lapban. A képeket Rédei Ferenc válogatja a Népszabadság gazdag fotóarchívumából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.