galéria megtekintése

Pestnél apad

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 22. számában
jelent meg.


Berkó Pál
Népszabadság

Gondolkodtak-e már azon, hogy mit csinál egy árvízvédelmi szakember aszály idején? Valószínűleg ugyanazt, amit a szél, amikor nem fúj: készül a legközelebbi alkalomra, amikor ismét megmutathatja, mit tud. A Dunával is ez lehet a helyzet két árvíz vagy két komolyabb vízszintcsökkenéses állapot között, legfeljebb az előbbi – ha jól működik a kormányzat sajtója (márpedig az jól működik) – nagyobb hangsúlyt kap a napi hírekben.

Emlékeznek még 2013 júniusára, amikor Orbán Viktor farmernadrágban és hét mérföldet lépő gumicsizmájában gyakorlatilag mérgezett egérként rohangálta végig az országot a folyó belépési helyétől a kilépés pontjáig? A híradásokban gondterhelt arccal hajolt a vízügyi térképek fölé, és egy jól értesült, az ország gondját a szívén viselő vezető módjára kérdezett. Aggódva figyelt olyan dolgokra, amelyeket sem ő, sem közönséges földi halandó nem ért.

Az akkor készült kormányzati PR-videókból sugárzott az erő és az abba vetett hit, hogy ha Orbán akarná, kisujja egyetlen mozdulatával képes lenne megálljt parancsolni az amúgy is szerény áradatnak,

s ha ő a maga testi valójában is jelen van, még akár a legvadabb hóvihart is szikrázó napsütéssé változtatja – no jó, legfeljebb másnapra. (Ez ugyanabban az évben, de kicsit korábban, még március közepén történt, amikor a meteorológusok által előre jelzett hóförgeteg idején sikerült majmot csinálnia magából a TEK-nek, katasztrófavédelemnek és az SMS-eket küldözgető belügyminiszternek. S ha mindez nem lett volna elég, másnap valamennyien egymást túllicitáló, magukat mosdatni próbáló hazudozásban törtek ki.)

 

Nyilván

nem a Duna tehet róla, hogy akaratlanul is politikai szereplővé lépett elő.

A két Orbán-látogatás közt amúgy békés folyó újabban Paks 2 kapcsán került be a hírekbe. Arra figyelmeztetnek a környezetvédők, hogy a nyaranta óhatatlanul beköszöntő vízszűke miatt nem lesz képes betölteni az erőmű szempontjából legfőbb feladatát: a hűtést. Egyesek még tovább mennek a borús jóslatokban: egyenesen arról beszélnek, hogy a hűtés következtében alaposan megemelkedik majd a folyó vizének hőfoka, ami váratlan ökológiai helyzetet idézhet elő. Bolond beszéd, hiszen a melegedő Duna-víz az érintett régióban akár egy rejtett rezsicsökkentés fontos részeként is felfogható lenne, egyéb hasznáról nem beszélve. Némi aprított hagyma, kevés alaplé, őrölt paprika és só hozzáadásával a paksi folyószakasz forrósodó vizében készülhetne el például a bazi nagy magyar halászlé, a világ legmonumentálisabb hungarikuma. (Természetesen paksi vagy bajai stílusú, Szeged ugyanis a Tisza partján van.)

A horgászokat az alacsony vízállás is boldoggá teszi
A horgászokat az alacsony vízállás is boldoggá teszi
Bánhalmi János / Archív

De nem csak kulináris rekordok lehetőségét kínálja, ha a meder közepén egy gyenge kis erecske csörgedez majd; boldoggá teszi a horgászokat is. Gondoljanak bele, ha az adott halmennyiség kevesebb vízben lesz kénytelen eloszlani, az már önmagában is emeli a halsűrűséget, egyben tehát a fogás esélyét is. Erre pedig jó esélyt ígérnek a mostani, csapadékhiányos évek.

Na jó, hagyjuk a kényszeres viccelődést.

Azokban az időkben, amikor felvételünk készült, 1971 szeptemberében ugyanolyan volt a Duna, mint ma. Áradt és apadt, közben pedig, köszönte szépen, jól elvolt. Nem volt szüksége Duna-konferenciákra, mentőakciókra, hiszen amit lehetett, azt az elmúlt száz évben már úgyis tönkretettük benne, minek hát ez a mostani nagy kapkodás. E heti fotónk születése idején a pesti fiúgyermekek fontos elfoglaltsága volt a parti kövek közt bóklászni, háborús és 1956-os töltényeket, töltényhüvelyeket vagy fegyvermaradványokat keresni. Otthon aztán leszerelni a töltényfejet, kiönteni a hüvelyből a puskaport és meggyújtani.

Békés idők voltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.