galéria megtekintése

Parasztvezér a darabontlaktanyánál

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

Most, hogy az egykori királyi palotát körüljáró túránk a végéhez közeledik, egy rövid kitérő erejéig elhagyjuk a Vár területét, és alászállunk a hegy lábához, a Krisztinaváros és a Tabán határára. Itt is áll ugyanis két épület, amelyek közvetlenül kapcsolódtak a palotában folyó élethez – igaz, ezt még az avatott szem sem ismerheti fel, ha rájuk pillant.

Forrás: fortepan.hu

Hauszmann Alajos a palotabeli munkákat összegző könyvében így írt a két házról: „Az Attila körúti szerpentin jobb- és baloldalán levő saroktelket is megszereztük, hogy a Krisztinavárosból tekintve, méltó keretet adhassunk a királyi vár nyugati homlokzatának, valamint azért is, hogy az udvartartás esetleg még későbben felmerülhető szükségletek kielégítésére építőtelkekkel rendelkezhessék. Ez a szükséglet a magyar darabont-testőrségnek szervezésével csakhamar beállott, és az említett telkeken épültek a darabont-testőrség elhelyezésére kívánt pavillonok. A két épület, melyek egyike a tisztikar lakásainak, másika a legénységnek szolgál, egyenlő építészeti kiképzésben részesültek.”

 

A két ház tehát ott kapott helyet, ahol a szerpentin, azaz a Palota út belefut az Attila útba. Mindkettő háromemeletes volt – a két főemelet fölött egy alacsonyabb szint helyezkedett el –, impozáns, tornyos-kupolás tetőkiképzéssel, hangsúlyos homlokzatdíszekkel, kőbábos korlátokkal. A két épület egymás tükörképe volt, arról azonban szó sem lehetett, hogy falaik között keveredjenek a tisztek és a közkatonák. Az északi házban a várpalota őrzését, a Vár biztonsági díszszolgálatát, a nádori reprezentációt ellátó darabont testőrség tisztikara kapott otthont, a déliben a legénység kaszárnyáját alakították ki.

1920 után mindössze annyi változott, hogy a Magyar Királyi Testőrség – azaz Horthy kormányzói testőrsége – lakott ugyanitt. A két épület erősen megsérült a háborús ostromban, a jelek szerint azonban túl jók voltak ahhoz, hogy lebontsák őket: ehelyett teljes átalakításukról döntött a hatóság. 1948–49 folyamán a főfalakig visszabontották a két házat, és a korábbi eklektikus épületeket puritán modern stílben építették át. Az északi Demján Péter és társai, a déli Fekete Ede és munkatársai keze nyomát őrzi, de kívülről nézve pont olyan egyformák, mint korábban voltak.

Az emeletek immár egyenlő magasságúak, a tető helyére egy visszahúzott tetőszint került, nyomuk sincs a hajdani díszeknek, a kaszárnyaterekben pedig skandináv hatású, praktikus lakások vannak. Megváltozott persze a Palota tér is, amelyet a szerpentin aljában a királyi lak fényének emelésére kialakítottak. A harmincas években készült fotókon látni, hogy nagy vízmedence volt itt, mögötte pedig egy első világháborús emlék, a Lovas tüzérek 1937-ben felavatott hősi emlékműve Ligeti Miklóstól.

Fő eleme egy életnagyságú szoborcsoport volt, amely három pár, tábori ágyút vontató lovat formált meg páronként egy-egy tüzérrel. A mögöttük lévő kőfalon annak a 29 városnak a címere kapott helyet, ahol tüzérhelyőrségek működtek. Az ostromban a szoborcsoport is megrongálódott, de tizenöt éven át hozzá sem nyúlt senki: ott állt romokban a szétlőtt palota alatt. Végül 1960-ban bontották el, és az immár Dózsa Györgyről elnevezett téren felállították helyette Kiss István Dózsa-emlékművét.

A tisztek otthona eredeti állapotában
A tisztek otthona eredeti állapotában
Forrás: magángyűjtemény

Ez sem volt épp egyszerű sorsú alkotás: Kiss még főiskolásként, 1953-ban nyerte meg a rá kiírt pályázatot, 156 induló közül, a második körben. Igaz, akkor még az volt a feladat, hogy a frissen dózsásított Liget-széli Aréna útra komponáljanak parasztvezért a művészek. Kiss mindent megtett a siker érdekében, még a kőfaragóknak is segített, ’56 azonban elsodorta a szobor felállítását. Dózsa végül a messzi Budán, a királyt csak nyomokban látott királyi palota alatt talált végső otthonra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.