galéria megtekintése

Pannóniából a világhír felé

0 komment


Csordás Lajos

Kovásznai György művészete március első napjaiban Londonban, a neves kiállítóhelyen, a Sommerset House nyugati szárnyában mutatkozik be tizennyolc teremben – igaz, mindössze három napig.

A bemutatót konferencia egészíti ki, amelyen az 1983-ban, 49 évesen elhunyt magyar festőművészről mint a hidegháború egyik nagy keleti művészegyéniségéről emlékeznek meg A cold war artist címmel.

Mindez áttételesen a Magyar Nemzeti Bank elnöke, ­Matolcsy György közbenjárásával valósul meg. A jegybank augusztusban megvásárolta a művész harmincnégy festményét száztizenkétmillió forintért, és részben ez fedezi a londoni bemutatkozást. A jegybankelnök édesapja, Matolcsy H. György egykor a Pannónia Filmstúdió animációs vezetőjeként segítette az egyéni látásmódú, a főiskoláról kirúgott, művészi útját kereső ifjú Kovásznai György munkáját.

A pannóniás éveknek köszönhetők Kovásznai jellegzetes festményanimációi, amelyek munkássága nagy részét alkotják. Köztük a Ca Ira című kisfilmje, mely a '68-as párizsi eseményekre reagál, vagy a Bányászok, amely önéletrajzi ihletésű, ugyanis katonaság helyett két évig bányászként is dolgozott. Ezek a filmek és a hozzájuk készült fázisfestmények Londonban is ott lesznek. Csakúgy, mint egyetlen egész estés művének, a Habfürdőnek a jelenetei és jelenetrajzai.

 

Kovásznai Györgynek 2010-ben nagy kiállítása volt a Magyar Nemzeti Galériában, amely az életművet szinte kiemelte a feledésből. Újrafelfedezésében nagy szerepe volt a világhírű dél-afrikai származású művésznek, William Kentridge-nek, akit jelenleg a világ legbefolyásosabb száz képzőművésze közt tartanak számon, s akinek a munkás­sága sok ponton mutat párhuzamot Kovásznaiéval. Kentridge-re elementáris erővel hatottak a fiatalon meghalt magyar művész alkotásai. Sokat tesz azért, hogy a világ és főleg annak nyugati fele is megismerje, elismerje.

Kovásznai György: Festménysorozat A '74-es nyár emléke című filmhez
Kovásznai György: Festménysorozat A '74-es nyár emléke című filmhez

Részben neki köszönhető, hogy a magyar művész hagyatéka elindult a nemzetközi ismertség útján. Eljutott például Berlinbe. Tavaly Londonban már két prezentáción is bemutatták Kovásznai művészetét. Lényegében ezt koronázza meg a márciusi nagyszabású kiállítás, amelyre 250-300 festményt és több animációs filmet visznek, mondta lapunknak Makra ­Csaba, a hagyatékot kezelő Kovásznai Kutatóközpont Alapítvány kuratóriu­mának tagja. A kiállításra főleg szakmai közönséget várnak.

Ezzel, valamint a világ egyik legtekintélyesebb művészeti akadémiáján, a Courtauld Institute of Arton rendezendő kísérőkonferenciával és egy új, vaskos angol nyelvű Kovásznai-albummal szeretnék elérni, hogy a szocialista Magyarországon alkotó művészek közül elsőként Kovásznait utolérje a megérdemelt világhír. Makra Csaba szerint ehhez a márciusi londoni bemutatkozás az igazi kezdő lépés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.