galéria megtekintése

Örökre vasalva

1 komment


Berkó Pál

A képen nem formabontó tárlatot látnak, hanem ingkiállítást a 70-es évek elejéről. Azokból a hősi és verejtékes időkből, amikor a magyar férfiak túljutottak a Bécsből csempészett, amúgy roppant praktikus, de estére iszonyatos izzadságszagot árasztó nejloningek első korszakán.

A titkos jel: fekete tulipán
A titkos jel: fekete tulipán
Bánhalmi János / Népszabadság

Azokon a darabokon, amelyek családfők tízezreit tanították meg az esti ingmosásra, a testhez tapadást megakadályozó atlétatrikó viselésére, és a hónaljgomba hozzáértő otthoni kezelésére. (Vagy türelmesen együtt élni vele.) Akkoriban egyébként is csendes forradalom zajlott itthon, lassan már szinte mindent a műanyag uralt. Abból készült az alsónadrág, a zokni, a presszók székeinek és az otthoni foteleknek a borítása és az anyagában csipkézett, átlátszó kistálca, amelyen a szomszéd a kávét szervírozta. S mindaz a millió, javarészt már akkor is semmire sem használható vacak, amelyekkel manapság leginkább lomtalanítások alkalmával találkozni a pesti utcán.

Megjelentek viszont – elsőként természetesen a részletekre ügyelő cég, az Aranypók üzleteiben – az első magyar ingcsodák, a Fékonpress termékei. A névről ifjabb olvasóink kedvéért illik megjegyezni, hogy nem valamilyen hírügynökséget takart, hanem márkanév volt. A férfi elegancia egy fontos kellékének viszonylag méltányos áron elérhető megtestesítője, egyben fontos átmenet a kirojtosodott nyakú flanel ing és a hálószerű anyagból készült, rácsos – leginkább fekete, s az akkori filmekből főként a jegesek és zöldségesek megszokott nyári viseleteként ismert – atlétatrikók világából valami másba. (Emellett a nőknek a második műszak kínjai alól történő felszabadításában játszott fontos szerepet ez az ing.)

 

Az e márkanév alatt forgalmazott – és erősen reklámozott – férfiingeket az elegáns szabás, a jó minőségű alapanyag és az igényes kidolgozás mellett ugyanis még valami jellemezte: nem kellett vasalni őket. Ezért eltűnt, de legalábbis ritkította látogatásait a lakások nappalijaiban a vasaló és a vasalóállvány, az így nyert szabadidőben pedig magyar anyák, nagymamák és kedvesek tízezrei hódolhattak végre valami új, értelmes és a vasalásnál jóval kreatívabb időtöltéseknek, például a subázásnak.

A férfiinget természetesen bizonyos apró és költséges dolgok is segítettek az alkalomhoz illővé tenni. Divatba jött ismét a mandzsettagomb, a nyakkendőtű (ennek csiptetős vagy láncos változatával) és egyáltalán: a nyakkendő. Annak is a leghódítóbb, a fekete vagy barna, félmerev pvc-anyagból készült, valószínűleg nem is varrt, hanem hegesztett változata, Itt már a megkötéssel sem kellett bajlódnia a gavallérnak, hiszen az már a készítés pillanatában megtörtént, a gallér alá kerülő részét gyárilag két, gatyagumiból készült ág alkotta, ezek végeit pedig praktikus módon egymásba lehetett akasztani. Elég volt felcsatolni tehát és vicces baráti társaságokban a csomónál meghúzni, majd elengedni, majd jót derülni azon, ahogy visszapattanáskor csattan az áldozat nyakán. (Az utolsó, megfoszlott példányokat pár éve még lehetett látni BKV-alkalmazottak egyenruhájának kiegészítőjeként.)

A Fékon – a Férfi Fehérneműgyár, Budapest, X. Malom utca 12. – örökre vasalt ingei (Neva) a bővülő választék eredményeként már nemcsak a nadrágba tűrve voltak viselhetők, hanem lazára véve is (Kiving). Ezekre azonban már nem került fel a márka hímzett jelképe, a fekete tulipán. „Minden törekvésünk az, hogy a férfiak csinosan járjanak a nyáron – nyilatkozta a Dunaújvárosi Hírlapban Geráth Sándorné meós abból az alkalomból, hogy bemutatták a vállalat az évi férfiing-kollekcióját, benne a Salvater és a Kánikula fantázianevű nyári férfiingeket."

Roppant sikeres volt a cég. Ing- és fehérnemű-készítő maszekok százai emlegették fogvicsorgatva, végképp lehúzott redőnyök mellett a szocialista (könnyű)ipar e remekét, amelynek emlékét ma már csak néhány, 70-es évekbeli kártyanaptár őrzi. A képes oldalukon Sütő Enikővel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.