galéria megtekintése

Örök művészei a pillanatnak

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Mától látható a Néprajzi Múzeumban a tavalyi esztendő kiemelkedő fotográfiáiból összeállított World Press Photo 2015. A legjobb képekből kirajzolódik, miket tartanak a legfontosabb eseményeknek a világ újságjai. A kísérő kiállításon láthatók a WPP elmúlt évtizedeinek díjnyertes képei és a magyar Pictorial Collective nevű fotóscsoport munkái.

„A World Press Photo független nonprofit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van.

Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül.

 

Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo kiállítás 37 év óta ablak a világra.”

A végjáték: Lionel Messi szemez a világbajnoki trófeával Rióban (sport, I. díj)
A végjáték: Lionel Messi szemez a világbajnoki trófeával Rióban (sport, I. díj)
Bao Tailiang

Ezt írja a World Press Photo 2015 beharangozó szövege, és valóban, a budapesti Néprajzi Múzeum kiállításán az elmúlt esztendő bekeretezett pillanatai, a történelem figyelemre méltó és a fotósok által is megtalált darabkái szerepelnek.

A World Press Photóra – amelynek válogatását 45 országban 100 helyszínen állítják ki (!) – 2015-ben 131 országból 5692 fotóriporter pályázott, a beküldött 97 912 olyan, általuk kiválasztott pillanattal mégpedig, amelyik igyekszik felmutatni a világ züllött, ronda történeteit, érdekes, szép pillanatait, és amely összességében igyekszik a vizualitás nyelvén helyére tenni a tavalyi esztendőt.

Mutat menekültekkel zsúfolt csónakot, vérrel maszatolt konyhaasztali csendéletet Donyeckből, egy utolsó pillanatait élő ebola-fertőzöttet Sierra Leonéból, idomárjától rettegő cirkuszi majmot, egy kínai munkásembert, aki egészségtelen körülmények között gyártja azokat a karácsonyi díszeket, amelyekről azt sem tudja, mire valók. Mutat aztán vicces sportpillanatokat, fura természeti képeket, és persze a fődíjas felvételt – a dán Mads Nissen munkája –, amely egy meleg pár meghitt pillanatát örökíti meg. Az év sajtófotóján még sokat fognak vitatkozni ebben a barátságos, nyitott és jámbor országban, az azonban vitathatatlan, hogy nagy sikere lesz a kísérő kiállításoknak.

Meleg szerelmespár intim jelenete egy kis szentpétervári lakásban
Meleg szerelmespár intim jelenete egy kis szentpétervári lakásban
Mads Nissen

Annak például, amely tisztelegve a World Press Photo megalakulásának 60. évfordulója előtt, a World Press Photo korábbi, fődíjas képeiből válogat 28 fotográfiát, amely – szerény történelmi távlatból ugyan, de – kijelenthetjük: beleégett a kollektív emlékezetünkbe.

Mint mondjuk az 1972-ben készített felvétel, amelyen napalmmal bombázott vietnami gyerekek rohannak felénk zokogva, vagy az, amelyiken 1990-ben egy kínai tüntető, két szatyorral a kezében áll a pekingi Tienanmen téren felsorakozott tankok előtt, esetleg az, amelyen 1963-ban egy önmagát felgyújtó buddhista szerzetes lángol Saigonban, így tiltakozva a buddhisták üldözése ellen.

Thich Quang Duc buddhista szerzetes tűzhalála Saigonban (1963)
Thich Quang Duc buddhista szerzetes tűzhalála Saigonban (1963)
Malcolm W. Browne

És sikere lesz a másik kísérő kiállításnak is, amely a magyar fotóriporterek – többek között munkatársunk, Móricz-Sabján Simon – által alapított, Pictorial Collective nevű fotográfuscsoport munkáiból válogat. A Pictorial Collective tagjai is hisznek abban, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők.

WORLD PRESS PHOTO
Helyszín: Néprajzi Múzeum
Látogatható: 2015. szeptember 25-től október 25-ig

Korunk történelme a fényképeken

Hatvan éve, 1955 óta adják át a World Press Photo díjait. Aki végigtekinti akár csak a nagydíjas felvételeket, belemerül korunk történelmébe. Az első győztes, a dán Mogens von Haven képén ugyan egy motorbaleset látható, de például a második (Helmuth Pirath) azt a pillanatot ábrázolja, amikor a Szovjetunió börtönéből kiengedett utolsó német fogoly találkozik gyermekével. Aztán jönnek a szegregáció elleni tüntetések képei, a berlini fallal kapcsolatos fotók. A hatvanas éveket a vietnami háború emlékezete uralta, és máig a fegyveres összecsapások megörökítése a legesélyesebb a díjra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.