galéria megtekintése

Opera a hajléktalanokról

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A kisvárosban váratlanul felbukkan egy hajléktalan, a polgármester pedig befogadja őt. A jövevényt lassan megkedvelik a lakók. Segítőkész hozzáállásnak híre megy, rövidesen hajléktalanok özönlik el a várost. Csakhogy a helyi ellátórendszer nincs felkészülve: Mi legyen a betelepülőkkel? Röviden ez a története és alapkonfliktusa annak az operának, amelyet a Col Legno művésznéven komponáló zeneszerző írt. A darabot hatvanfős stáb közreműködésével a közönség május 29-én láthatja a Duna Palotában. Ha sikerül összekalapozni a bemutatásához szükséges pénzt.

A hajléktalan Leé József úton a milliók felé a vetélkedőben
A hajléktalan Leé József úton a milliók felé a vetélkedőben
RTL2

A különös opera megírásának története 2013-ban kezdődött, amikor a hajléktalanokkal szimpatizáló Col Legno elment megnézni a Fedél Nélkül című utcalap humorfesztiválját. Azt mondja, az egyik írás annyira megfogta, hogy ott helyben eldöntötte, immár nemcsak pénzzel vagy adományokkal segíti ezeket az embereket, ahogy addig, hanem, egy zenés darabbal is. Jelesül az említett humoros írás alapján készült operával. Amely reményei szerint nemcsak szórakoztató lesz, de a hajléktalanság helyes társadalmi megítélésében is segít. Nem mellékesen az előadás bevétele is az utcán élő elesetteknek jut majd.

 

Három hónapos munkával elkészült Az egyetlen hajléktalan című opera az otthon nélküliekről, főként az ő írásaik, verseik felhasználásával. A mű alapjául szolgáló novella, egyébként Örkény-díjas, írója, Csábi István és az opera egyes verseinek szerzője, Leé József a bemutatót sajnos már nem érhette meg, nem örülhet annak, hogy a művet komoly szakemberek segítették életre: a Duna Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei, Antal Mátyás (a Nemzeti Filharmonikusok karigazgatója), aki az előadás karmestere lesz, valamint három kitűnő énekes-színész: a címszereplőt alakító Bándi János, a szociális munkást játszó Csereklyei Andrea és a polgármester szerepében Mikecz Kornél. Színpadra lépnek a Vöröskereszt által működtetett AHA Hajléktalan Színpad otthontalan előadóművészei is.

Col Legno elmondta, hogy

bár a mű zenéje könnyen befogadható, sokan furcsállják, mert az opera a nagyszabású királydrámák és nagy ívű történetek műfaja.

Ám, akiknek tetszik az ötlet, éppen a darabban megjelenő ellentétet – az opera és a hajléktalanság kontrasztját – tartják legnagyobb erényének, ezért sokan kíváncsiak rá. Előadásához azonban még sok pénz hiányzik, és ő most ezt az összeget próbálja előteremteni, többek között az „azegyetlenhajlektalan” elnevezésű Facebook-oldal segítségével.

Számos hazai és nemzetközi szervezet mellett Ferenc pápának is írt adománykérő levelet, választ még nem kapott. Az adományozók biztosak lehetnek abban, hogy a pénzük jó kezekbe kerül. A beérkezett összegeket a Diótörés Alapítvány kezeli, amelynek hátrányos helyzetű, hajléktalan fiataloknak kidolgozott programját a szociálisellátó-szakma elismeri világszerte. A leendő opera-előadásnak védnökei is lesznek, az előadás után az általuk felajánlott tárgyak árverezéséből befolyt összeg is a fedél nélkül élőket segíti majd.

Otthontalan milliomos

A Legyen ön is milliomos! című vetélkedő 2013. január 31-i, RTL2-n sugárzott tematikus adásában hajléktalanok mérték össze tudásukat. A kiválasztó kérdésnél Leé József bizonyult a leggyorsabbnak, így ő ülhetett a játékosszékbe. Az akkor 12 éve hajléktalanként élő férfi végül hárommillió forintot nyert, amelyből egyet rögvest a stúdióban elosztott sorstársai között. A maradékból szert tett egy zugra, ahol emberi körülmények között húzhatta meg magát, és megvehette a rendszeres publikáláshoz régóta vágyott laptopot. Nem egész két év adatott még meg neki, egy hónappal ezelőtt, tavaly december 10-én hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt. (H. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.