galéria megtekintése

Oázis szomjazóknak

Irodalom

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 11. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Irodalmi programokat szerettek volna, nem csak dedikálásokat. Néha ilyen könnyen jön létre a semmiből egy fesztivál. Mert ez adta meg a Margó Irodalmi Fesztivál kezdőlöketét, elevenítette fel a kezdeteket Valuska László, a rendezvény főszervezője.

A könyvfesztivál és főként a könyvhét ugyanis jobbára a vásárlásról és a röpke találkozókról szól: az olvasó épp addig látja kedvenc szerzőjét, amíg az pár szót belefirkant a könyvbe. A pódiumon persze zajlanak a programok, de arra mindenki csak fél füllel figyel. A nagyobb kiadók által szervezett estekre pedig nem fér be mindenki. Így adódott az ötlet: mi lenne, ha az esti műsorsávban a könyvhét margóján (innen a fesztivál neve) jobban megismertethetnék az írókat az erre fogékony közönséggel. Méghozzá bizarr, vagy akár provokatív helyszíneken, izgalmas tálalással. És ez be is jött. Olyannyira, hogy az évről évre emelkedő látogatószám miatt tavaly már 70-80 embert el kellett küldeni Esterházy Péter és fia, Marcell estjéről, mert egyszerűen nem fértek be.

A tavalyi programok nyolcvanszázalékos helykihasználással pörögtek, és nagyon valószínű, hogy idén sikerült ezt még feljebb tornázni. Hiszen már egy héttel a kezdés előtt is a bőség zavarával küzdöttek, vagyis azon dolgoztak, miként lehetne még több látogatót bejuttatni az egyes helyszínekre. A csütörtök estére tervezett Slam.Pont, ami egyben kötetbemutató is, könnyen lehet, hogy megduplázza magát, hiszen a jelentkezések száma jelentős zsúfoltságot jelez előre.

De épp emiatt választották idén központi helyszínnek a Petőfi Irodalmi Múzeumot, melynek udvarán 300-400 ember is elfér, és ennyi bizony kell a zene és irodalom határmezsgyéjén születő produkcióknak. Főként, ha olyan közönségcsalogató nevek kerültek a palettára, mint Lovasi Andrásé. De ez csak egy tuti a sok közül, hiszen érkezik majd Háy János és Beck Zoltán, Lanczkor Gábor és a Médeia fiai elnevezésű zenekar, hiszen ennek tagja maga a szerző, de ott lesz Sirokai Mátyás és az Anarchitecture formáció. Vagyis a lehető legkomolyabban veszik előzetes ígéretüket, miszerint megszállják az egész intézményt: irodalmi oázist rendeznek be, ahol napközben lehet ejtőzni, könyvet olvasni, vagy csak úgy találkozni.

 

Ha pedig valaki mégse férne be, akkor ott a net, hiszen a programok mintegy hetven százalékát élőben közvetítik a világhálón. Ugyanakkor régi szokásukat is megtartják, miszerint a fesztivál a város különböző pontjain is felbukkan, hiszen idén „Lapozz bele a városba!” felkiáltással vágnak bele a negyedik kiadásba.

A fesztivál legnagyobb vonzereje az ingyenesség, s ez bizony nem véletlen, hanem a koncepció, a kultúrafelfogásuk része, magyarázza Valuska. Hiszen osztottak-szoroztak és rájöttek, hogy sokkal kockázatosabb a jegybevétellel kalkulálni, és azt lesni, hogy vajon bejön-e megfelelő számú néző a programokra, mint mindenki számára nyitottá tenni a fesztivált. Eddig is, és most is kaptak némi állami pénzt (a java a rendezvény szponzoraitól érkezik), és ezt nem akarták arra fordítani, hogy „bestoppolják a lyukakat”, hanem épp ellenkezőleg.

Úgy érezték, erre a közpénz is „kötelezi” őket. Arról nem is beszélve, hogy telt házas programokon jobban érzi magát szerző és olvasó is. Persze lehet, hogy egyszer majd elgondolkodnak azon, hogy ha egy 200 férőhelyes terembe 400-an jelentkeznek be előzetesen, akkor talán egy semmiképp sem riasztó jegyárral „megszűrik” a közönséget.

Az idei újdonságok közé tartozik, hogy a nulladik nappal ötnapossá terebélyesedik a fesztivál, és már külföldi vendégük is lesz (Tore Renberg, norvég író). Jövőre egyébként szeretnék, ha még többet fel tudnának majd vonultatni. Az idei fesztivál súlypontja szombat estére esik, mikor is Az irodalom éjszakája program keretén belül 22 író olvas fel három óra alatt hét rendhagyó és népszerű helyszínen, ahová az olvasók csapatokban érkeznek. Az alcím így cseppet sem lesz megtévesztő: Bevezetés az irodalomba. A dzsemborit Esterházy Péter nyitja meg fél hatkor a PIM-ben.

Eleinte néhányan morogtak, hogy a fesztivál ellopja a show-t a könyvhét elől, de mára összenőtt, aminek össze kellett. Bár ez jövőre megváltozhat. 2015-ben könnyen lehet, hogy szétválik a könyvhét és a Margó, az eseménysorozatot a két nagy könyves esemény közé, vagyis a könyvfesztivál és a könyvhét közé lőnék be. Így kéthetenként követhetné egymást valami izgalmas a könyvfronton, és idővel talán azt is elérhetik, hogy a kiadók már a Margóra időzítenek egy-egy fontosabb megjelenést.

Mi lesz ma?

Délután hatkor maga Rambo viszi át a szerelmet a túloldalra. A PIM-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Boldizsár Péter a magyar költészetet és a filmes popkultúrát társítja majd. A kiállításon a népszerű internetes sikertörténetet mutatja be új kontextusban, mikor is a dzsungelharcos (pontosabban Stallone magyar hangja) szavalta el a magyar líra egyik gyöngyszemét.

Fél nyolckor a híres tárcaíró, Szív Ernő teszi tiszteletét a múzeumban.

A Szív-univerzumba Winkler Nóra kalauzolja el az olvasókat Darvasi László értő közreműködésével. Este kilenckor pedig a Dés- és a Grecsó-dinasztia két-két tagja csap a lecsóba. Zene, tánc és irodalom beszélget majd egymással a Megyek utánad című Grecsó Krisztián-regény kapcsán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.