galéria megtekintése

Nick Cave–Balázs Fecó tengely

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 12. számában
jelent meg.


Fáy Miklós
Népszabadság

Aki emlékszik rá, az már aligha felejti: Balázs Fecónak régebben volt talkshowja a honi televízióban, ahol több-kevesebb sikerrel próbált beszélgetni közéletünk nagyjaival, majd a beszélgetés csúcspontján minden vendégétől megkérdezte, hogy melyik a kedvenc Korál-nótája, és akkor rágyújtott vagy együtt rágyújtottak a dalra.

Már akkor is azt éreztem, hogy ezek a popsztárok vagy mik helyes kis burokban élnek, állandóan olyan emberekkel találkoznak, akik elszántan rajonganak a művészetükért és személyükért, és el sem tudják képzelni, hogy hidegen hagyják embertársaikat.

Cave lángészként van jelen, beszél, kétségkívül nagyobb szókinccsel, mint kollégái többsége
Cave lángészként van jelen, beszél, kétségkívül nagyobb szókinccsel, mint kollégái többsége
Forgalmazó: Mozinet

Most mindezt egy sokkal nagyobb táborral rendelkező zenészszövegíró juttatta az eszembe. Nick Cave, aki földön töltött 20 ezredik napja alkalmából egy végtelennek tűnő filmben nyilvánul meg, beszél, vall, elemez, játszik, van, és nyilván azt érzi, amit sugallnak neki: mindez végtelenül jelentős a világszellem szempontjából. A beavatottaknak és rajongóknak nyilván tényleg jelentős, tudják, hány változaton esik át egy szöveg meg egy dallam, mielőtt elnyeri végső formáját, hány furcsa lény csepegteti kreativitását a közös munkába, nyúzza a romos Korg-billentyűket, varázsol a dobon vagy pöngeti a basszust, hogy a fővezér Nick elkántálhassa alternatív rockká váló élményeit.

 

Ennek ellenére nem zenés a film, Cave elsősorban lángészként van jelen, beszél, elmélkedik, kétségkívül nagyobb szókinccsel, mint kollégái túlnyomó többsége. Hanem aki nincs beavatva, akinek Nick Cave csak egy mopszliképű, vézna figura, aki még a szemöldökét is festi, hogy úgy nézzen ki, mint húsz évvel ezelőtt. Mert még egyszer már nem tudja kitalálni magát, mondja, neki sem könnyű az élet. A kitalálás nemcsak a frizura, de Nick Cave a jelek szerint félmeztelenül, ám hosszú nadrágban alszik, sötét, műszállal bolondított öltönyöket hord csíkos inggel.

Neki mindez nyilván fontos, és bocsánatos, ha a körülötte lévők elhitették vele, mindez másoknak is fontos, annyira fontos, hogy még Kylie Minogue is megjelenik a filmben. Voltaképpen szórakoztató a kapcsolat, valaha, amikor Minogue még Michael Hutchence-szal járt, nem mondott nemet Nick Cave dalára, és igaza is volt, csak szélesedett a hallgatói bázisa. Most viszont fizet érte, ül az autó hátsó ülésén, és mellékszereplőcske. Ezzel együtt a be nem avatottnak a 20 000 nap csak gyötrelem és fontoskodás.

Ücsörgünk a pszichológusnál, és valami fekete hajú, fehér bőrű lányról szóló emlékeket hallunk, akinek nyilván nagy befolyása volt arra, hogy most itt ül a mester, és itt ülünk mi, és ami a mestert illeti, üljön. Csak nekem ne kelljen ezt nézni. Azt se, ahogy színészek jelennek meg a kocsijában, majd eltűnnek, de közben emelik Cave fényét, vagy fordítva, ahogy az ilyen belterjes hátlapogatás közben történni szokott. A végén mindenki jól jár, és aki nem, magára vessen. Másik filmre kellett volna menni.

20 000 nap a Földön. Mozinet

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.