galéria megtekintése

Az Operett megeszi a Moulin Rouge-t

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 28. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Tavaly nyár óta üres a Nagymező utcai Moulin Rouge. A rendőrség zárat cserélt rajta, miután jelentős tartozások miatt felbontották a szerződést az előző bérlővel, aki illetéktelenül elvitt több berendezést is. A Budapesti Operettszínház új színhelyeként nyílhat újra, de a korábbi elképzelésekkel ellentétben csak a 2016/2017-es évadban. A pénz már megvan hozzá.

Sokáig itt kezdődött és végződött a pesti éjszaka
Sokáig itt kezdődött és végződött a pesti éjszaka
Teknős Miklós

Jelentős bérletidíj-tartozás miatt a Budapesti Operettszínház 2014. július 31-én felmondta a bérleti jogviszonyt a Pro Moulin Kft.-vel. Több mint egy éve üresen áll az egykori mulató, amely helyrajzilag mindig is az Operetthez tartozott, de hosszú távra bérletben adta ki a főváros.

A tavaly kinevezett főigazgató, Lőrinczy György azonban az évadzáró sajtótájékoztatón bejelentette: a következő szezontól az operettszínház új játszóhelyeként újranyitják a Moulint. Most már úgy látja a direktor, a megnyitóra egy évadot még várni kell. Jelentős átalakítást igényel ugyanis a hely, és bár nem tervezik, hogy az egykori Somossy Orfeum hangulatát és repertoárját visszahozzák, összetartozik majd a két hely.

 

Lőrinczy megemlíti azt is: nehezíti a megnyitást, hogy az előző bérlő nemcsak adósságot halmozott fel, hanem olyan hűtő-fűtő berendezéseket is elvitt, amelyeket nem ő épített be. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Az Operettszínház egyébként két évvel ezelőtt cserélt fenntartót, a fővárostól átvette az állam, és a nemzeti besorolású intézmények közé került. Az épület a fővárosé maradt, a bérleti díjat annak fizeti a színház. A kormány a Moulin hasznosítását már a színházra bízza, és a két épület bérleti díját – 280 millió forintot – állja helyette.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben már beépítette a színház költségvetésébe ezt az összeget, ezzel 828,5 millió forintot kap az állami büdzséből. 2016-tól további egymilliárddal nő a fenntartói támogatása. Ezt a Moulin Rouge rendbehozatalára és működtetésére kapják, valamint a bérfeszültség rendezésére, az operett nemzetközi népszerűsítésére, újabb vidéki koprodukciókra és fellépésekre. Lőrinczy elmondása szerint így is a normatív támogatásuk az éves költségvetésük 33 százalékát fedezi a korábbi 13 százalékkal szemben.

Az elmúlt években diszkóként működött a Moulin. De mivel mulatóra nincs állandó kereslet, kamaraszínházként és orfeumként használják majd. Helyet adnak a független színházak zenés kezdeményezéseinek is. Az Operett előcsarnokát egyébként egybenyitják a Moulinnel, ahova teraszos kávézót terveznek, ahogy az a Somossy Orfeum idején volt.

Somossy Orfeum

„Az öreg Somossy Károlyról azt mondták, hogy nagyvilágiasan mulatni ő tanította meg Budapestet” – írta Krúdy Gyula a XIX. század végének egyik legtekintélyesebb orfeumigazgatójáról. Somossy 1893-ban vásárolta meg azt a Nagymező utcai házat, amelyet a bécsi Fellner és Helmer céggel átalakíttatott mulatóvá. A hely öt év múlva csődbe ment. Somossytól Waldmann Imre vette át a helyet, és Fővárosi Orfeum néven vitte a mulatót 1916-ig. Akkor egy amerikai vállalkozó, Ben Blumen thal vette meg, s építtette át. Fővárosi Operettszínház néven 1922. december 23-án nyílt meg. Ekkor önállósult az egykori télikert, amely Moulin Rouge-ként lett a budapesti éjszakai élet meghatározó színtere. Az államosításkor Budapesti Táncpalotára keresztelték, de később visszakapta korábbi nevét, a Moulin Rouge-t.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.