galéria megtekintése

Neked meg a nemi szerved kicsi

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

A Stúdió K legújabb előadása egy kórusművel kezdődik. Az egyik színész a kicsinyke színpadot a nézőtértől elválasztó drótkerítéshez lép, és hozzáüti a hangvillát. A szólamok kiosztása után elkezdik énekelni az Örömódát arabul. Vagy urdu nyelven, esetleg fársziul. Ki is tudná megmondani a nézők közül? Az országunkra rázuhanó menekültválság értelmezéséhez hiányzik az alapvető tudásunk és a másik meghallgatásának igénye.

A Határaink – Újmagyar önarckép című előadás rögtön a lényegre tér, mintha nem volna vesztegetni való idő. A hozzáállás érthető, mire a premier ideje elérkezett, a címlapokról eltűntek a menekültválsághoz kapcsolódó cikkek. Nem mintha az emberek áradata alábbhagyott volna. Épp ellenkezőleg, ezekben a napokban Magyarország lényegesen több menekültet szállít át területén a horvát határról az osztrákra, mint amikor a hatalom még úgy tett, mintha meg tudná védeni az országot a Szerbia felől érkező emberektől. Álszent hát a vita, és ezt a Stúdió K előadása könyörtelenül illusztrálja. A Kelemen Kristóf által összegyűjtött szöveg ismerős, olvastuk haverok Facebook-bejegyzéseiben, hallottuk a híradókban és átéltük kocsmai viták során. A kinti hisztériától elzárt színházi térben tűnik csak fel, milyen közel került az ország nyilvánossága egy rossz kabaréhoz.

Sipos György a Határainkban
Sipos György a Határainkban
studiokszinhaz.hu

 

Simányi Zsuzsanna rendező odafigyel, hogy közös leleplezésünk mellett jusson idő és figyelem azokra, akiket a válság személyükben érintett. Megszólal a határ mellett lakó tanyasi ember, a VIII. kerületi rendőr, a szélsőjobb által feltüzelt civil határvédő, a cinikus sajtómunkás és a menekülteknek segítő önkéntes. És mindenkinek megvan a saját igazsága. Az egyik legerősebb pillanat, amikor a menekülteket ellátó civil azt meséli felháborodva, hogy egy vele flörtölő pakisztáni szerint neki kicsi a melle. Homonnai Katalin jogvédője áll a menekültválság viharában, és semmi más nem érdekli, mint a tökéletes bosszú: a pasas anyanyelvén kiáltani vissza, hogy neki meg kicsi a nemi szerve. Néhány pillanatra érthető dimenzióba kerül a menekültügy.

Ennél is emlékezetesebb, ahogy Spilák Lajos szinte minden színészi eszközt elhagyva meséli el, hogyan próbál szerencsét találni négy gyereke Írországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában. A totális magánytól csak a Skype menti meg, és az időeltolódások miatt a nap minden szakában van olyan unokája, aki épp ráér, hogy a tableten át beszéljen vele.

Simányi csapata nagyrészt ellenállt az egyszerű megoldásoknak. Néhány vicces jelenetből talán visszavehettek volna, de kárpótol, hogy nem próbáltak tragédiát előállítani, nincsen menekült elleni erőszak, idegenek támadása vagy rendőri túlkapás. A feszültséget szövegfoszlányok, szituációs játékok és énekek hordozzák. Hogy mennyire lehet tartós az eseményekre ilyen közvetlenül reagáló darab, nem érdekes. Most kell látni és szembesülni, milyen hülyék voltunk 2015-ben a menekültválság idején. Félő, hogy az előadás üzenetét egyhamar nem írja felül a magyar nyilvánosság.

HATÁRAINK ÚJMAGYAR ÖNARCKÉP
2015 Stúdió K Színház

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.