galéria megtekintése

„Ne legyen több lövöldözés Budapesten!”

1 komment

Sz. K.

1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára dalok sorából álló játékot ír – jelezte a Facebook-oldalán Bornai Tibor, és posztolta az első dalát, amelynek címe: Mit szólnál egy forradalomhoz? Mint a zenész lapunknak elmondta: saját lelke megnyugtatására írja az időutazó darabot.

Nem megrendelésre dolgozik Bornai Tibor, amikor daljátékot ír az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára. Szokott úgy is dolgozni, hogy nem tudja, megvalósul-e egyáltalán. A legfontosabb, hogy elkészüljön – jelen esetben saját lelke megnyugtatására –, de persze örülne, ha valaki színpadra állítaná. Maga nem rendezné, a szervezés sem erőssége, de szereplőként szívesen részt venne benne.

A mű követi majd az 1956-os eseményeket, nem dokumentarista alapossággal, hanem amennyire a dalok konkrétak lehetnek. Az első számot, a Mit szólnál egy forradalomhoz? címűt most töltötte fel a You Tube-ra. És bár sok új dalt ír majd, néhány olyan jól vagy kevésbé ismert is szerepel a műben, amely 1956-hoz kötődik. Ilyen a Zeng az ének, amelyet eredetileg Koncz Zsuzsának írt Vámos Miklós regénye alapján, a Fényes a hajnali ég, amelyet Palya Bea énekelt el és a Megyünk vagy maradunk.

 

Bornait erősen foglalkoztatja 1956 ősze. Akkor már élt, de mivel még kicsi volt, 1,5 éves, utólag tudta csak meg, mi folyt az utcán. A darabot egyfajta időutazásnak szánja. Bízik abban a zenész-zeneszerző, több lövöldözés nem lesz Budapesten, '56-tal megúszta. A családjukat amúgy közelről nem érintette a forradalom, nem tartóztattak le senkit, és nem is disszidált egyik hozzátartozója sem, így sajnos nem volt nyugati nagybácsija – teszi hozzá.

 Azért töltötte fel az első dalt a You Tube-ra, hogy tudassa a világgal: készül a mű. Fatalistaként azt képzeli, sorsa van minden munkának – akár az, hogy elfelejtődik, akár az, hogy felfigyelnek rá, és bemutatják.
Ő mindenesetre írja a darabot.

„Mondd csak, mit szólnál egy forradalomhoz, elzavarni ezt a nagyon-nagyon sötét felleget,
Kitépni végre a lelkeinkből az észrevétlenül belénk ültetett félelmeket
Ez így nem jó, miért féljünk tovább?
Ez egy rossz jövő, miért nem írjuk át?
Gyere, döntsük el, mitől lesz a világ élhető..."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.