galéria megtekintése

Nagyon régimódi történet

0 komment


Fáy Miklós

Az vesse rájuk az első követ, aki nem fél, hogy az utolsó lesz. De tényleg nem nagyon akarok tiszteletlenkedni a Taviani testvérekkel, a fiatalabb is az apám lehetne, az a szép tőlük, hogy nem nyugdíjból, napozószékről bámulják kertjüket, hanem még egyszer, feltehetően utoljára csatába indultak a nézőkért. Filmet rendeztek, Csodálatos Boccaccio címmel, a cím alapján az ember azt hinné, hogy vitába akarnak keveredni Pasolinivel, így is föl lehet dolgozni a Dekameront, nem csak fogatlanokkal és rongyosokkal.

Szép, de nem jó
Szép, de nem jó
IMDB

Tavianiékat jobban érdekli a kerettörténet, mint a száz novella, a pestis sújtotta Firenzében járunk, 1348-ban, egy fiatalember éppen leveti magát a Campanile tetejéről, ami már csak azért is imponáló teljesítmény, mert a dóm harangtornya akkor még nem is volt készen. Aztán már csak a szépség vár ránk, szépséges haldoklók és őket őrző szépséges fiatalemberek, és a várost elhagyó gazdagok, akik vidéken mentesülnek a fertőzésveszélytől, és más dolguk sincsen, mint elütni az időt, fürdéssel, kenyérsütéssel, beszélgetéssel.

 

Meg a száz történettel, amelyből néhányat azért láthatunk. Nem nagy tehetséggel elmesélve, pedig lehetnének viccesek és szívet tépően szomorúak, mint Federico degli Alberighié, aki szerelemből eltékozolta vagyonát, amíg csak egy sólyma maradt. Aki olvasta, az soha nem felejti el, aki látni akarja, annak nem mesélem el, mi lett a történet vége.

Egy idő után azért látszik, hogy a film sehogy sem akar konkurálni Pasolinivel, valószínűleg nem is tudna, de mintha a két öreg toszkán rendező nem is akarna egyebet, mint fölsorolni, hálát adni mindazért, amit szűkebb és bővebb hazájuk adott nekik és a világnak. Firenzei reneszánsz és olasz opera: a megelevenedett festményekhez Rossini, Verdi és Puccini az aláfestő zene. Lennének csak ifjabbak, mondanám nekik, hogy jobban jártak volna ők is, mi is, ha a Gianni Schicchit viszik filmre, abban is megtalálható mindkettő. Tisztelve a tisztelnivalót nem mondok mást, csak hogy unalmas. Unalmas, de szép.

Csodálatos Boccaccio

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.