galéria megtekintése

Prokofjev a Szigeten dj-zett

0 komment


Szemere Katalin

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nagy teher lehet világhírű művész unokájának lenni, ugyanazzal a vezetéknévvel, ráadásul ugyanabban a szakmában. Szergej Prokofjev unokája, a 41 éves Gabriel Prokofiev azonban saját jogon lett elismert zeneszerző. Használja ugyan a klasszikus zene alapjait, de műveibe sokszor beemel elektronikus zenét. Gyakran DJ-t is hív hozzá, vagy maga áll be egy laptoppal. A Szigeten is fellépett a Fidelio Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon az Óbudai Danubia Zenekarral és Mr Switch DJ-világbajnokkal. Saját művét adták elő Concerto for Turntable címmel. Másik nap a Danubius vonósnégyest ő maga kísérte DJ-ként.

Apja, Oleg Prokofjev szobrász és festő a hetvenes években szökött meg a Szovjetunióból, és nem tartotta fontosnak, hogy megtanítsa oroszul: nem gondolta ugyanis, hogy valaha is büntetlenül visszatérhetnének. Ehhez képest a fia hegedűversenyét két éve abban a moszkvai Csajkovszkij Hangversenyteremben játszották, ahol nagyapja rengeteg művét is bemutatták. Tartott is a reakcióktól, de a közönség szerette, és a koncert után sokan maradtak a beszélgetésen.

 

– Nem éltünk a nagypapa árnyékában, és senki nem presszionálta, hogy zenész legyek – mondja a zeneszerző. – Apámnak hat gyereke volt, öten együtt nőttünk fel, és egyedül én lettem muzsikus.

Egyébként volt már közös munkája más világhírű zenész leszármazottjával. A Piano Book című albumot az Angliában élő Géniának írta. Jó ideje dolgoztak már együtt, amikor kiderült számára, hogy az Ukrajnában született zenész nagymamája Vladimir Horowitz testvére volt. Később fedezte fel, hogy éppen Horowitz készítette el Amerikában nagyapja VII. szonátájának világpremier-felvételét.

Gabriel Prokofiev sokféle műfajban ír. Komponált jó pár balettzenét, van, ami teljesen elektronikus. Jövő februárban mutatja be legújabb munkáját – pici elektronikával és a városi zenekarral – a Stuttgarti Balett. Új szimfóniáját a Seattle Szimfonikusok adják majd elő. Tervez olyan relaxáló zenéből álló albumot is, amit otthon lehet hallgatni, és teljesen ellentéte a mostani – főként – pörgős zenéinek.

Ami most a legközelebb áll hozzá: a saját Nonclassical nevű szervezete júniusban állított föl egy negyventagú utcai zenekart, a Street Orchestra of Londont. A SOL körbejárja az angol fővárost, vegyes a programjuk, tőle egy darabot játszanak.

Gabriel Prokofiev

1975-ben született Londonban. Zeneszerzést tanult Birminghamben és a York-i Egyetemen, ahol már foglalkozott a klasszikus zene és az elektronika ötvözésével. 2003-ban alapította meg független lemezkiadó cégét, a Nonclassicalt. Több műve a BBC Concert Orchest­ra repertoárján szerepel. Első egész estés balettzenéje az Ein Winternachtstraum című kétfelvonásos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.