galéria megtekintése

Szent István macerás volt, Károly Róbertet ki kellett találni

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 04. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

A legnagyobb gyűjtői közönséggel rendelkező kortárs képzőművész munkáiból rendeztek kamarakiállítást. Vagyóczky Károly 18 év alatt tízféle bankjegyet tervezett, és úgy látja: aligha készül már új forintbankó Magyarországon.

A kiállítás az úgynevezett Balatoni Korona (hét kelet-balatoni település által kibocsátott, helyi fizetőeszközként használatos utalványsorozat) megannyi címletével indít, aki még nem látta volna, alaposan megfigyelheti a Balatonfüredet reprezentáló Jókai Mórt ábrázoló ötszázas címletet, a várpalotai hőst, Thury Györgyöt megörökítő kétezrest, a balatonalmádi illetőségű ügyvéd és országgyűlési képviselő, dr. Óváry Ferenc arcmásával díszített ötezrest, a Gizella királyné portréját hordozó, Veszprémre utaló tízezrest és a Szent László királlyal ékes tihanyi húszezrest a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Vagyóczky Károly bankóin a magyar történelem színe-java
Vagyóczky Károly bankóin a magyar történelem színe-java
Veres Viktor

Az ezres utalványt szándékosan hagytuk a végére, mert kissé kilóg a kánonból: a 2006-ban elhunyt Horváth Balázs, az Antall-kormány belügyminisztere, a veszprémi 6. választókerület képviselője látható rajta.

 

Ezután a jól ismert bankókon látható kiválóságok felnagyított portréit nézegethetjük kedvtelve, elsőként a kissé szemtengely-ferdüléses Károly Róbertét és az 1999-ben kivont jó öreg zöldhasú ezresen oly gyakran megfigyelt Bartókét. Csak szólunk: ha még van valakinél ilyen bankjegy, ki ne dobja, az istenért, ugyanis 2019 szeptemberéig érvényes (csakúgy mint a hajdani adys ötszázas).

Horváth Balázs exbelügyminiszter
Horváth Balázs exbelügyminiszter
Veres Viktor

Megszemlélhetünk egy József Attila-portréval szerelt 1978-as próbaformát. Költőnk se azelőtt, se azóta nem érdemelte ki, hogy bankjegyre kerüljön.

A hetvennégy éves mester 1982 és 2000 között tíz (jórészt ma is használt) bankjegyet tervezett az MNB-nek az Állami Pénzjegynyomda művészeti vezetőjeként. Legmacerásabb munkája a 10 000-es volt, mivel nincs hiteles Szent István-ábrázolásunk.

József Attila nem érdemelt jobbat?
József Attila nem érdemelt jobbat?
Veres Viktor

Károly Róbert portréját is ő találta ki. Megerősítette a pletykát: a hajdani papír kétszázasról visszaköszönő Anjou-király modellje bizonyos Koltai Ferenc, a Pénzjegynyomda egyik partnercégének ügyvezetője volt. Olyan arc, amilyennek az uralkodóét képzeljük. A Horváth Balázs-rejtélyt nem tudja megfejteni – a megrendelést készen kapta a Kinizsi Banktól.

A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ: FSZEK központi könyvtár, kisgaléria, márc. 7-ig

Példátlan tízezres

Vagyóczky Károly túl cifrának találja a közelmúltban kibocsátott tízezrest, és még tipográfiai hibát is felfedezett rajta:

A „10 000”, a „Tízezer forint” és a „Magyar Nemzeti Bank” feliratoknak egy szövegblokkban kellene lenniük (ezt írják alá az MNB vezetői), az utóbbi felirat azonban lecsúszott, így értelmetlen a pozíciója. Az efféle átalakításokra nemigen tud példát a világból, valószínűleg jobb lett volna egy új bankjegyet készíttetni, bár mint megjegyezte, már sem az apparátus, sem a technika nincs meg ahhoz, hogy Budapesten bárki bankót tervezzen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.