galéria megtekintése

Ungváry Rudolf: Mindennapos eset

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.

Ungváry Rudolf
Népszabadság

Először J., egy év múlva meg L. számolt be részletesen a tapasztalatairól. A mélyben mintha eleve valami aggodalom, de egy ideig még tartott, hogy velem ilyesmi nem történhet meg. Aztán megcsináltattam a tesztet.

J. és L. nélkül túl későn derült volna ki. Azt is nekik köszönhetem, hogy szinte hajszálpontosan megismertem mindent, ami rám várt. Ennyire részletesen orvos nem tájékoztat. Ő a másik oldalon áll: neki a jelentéktelen részletek semmik, nekem az ismeretük maga a biztonság. Fel voltam mindenre készülve: páncélzatom a tudás.

Harmincnapos besugárzás után feküdtem be a kórházba. Éhgyomor, hashajtó. Este kilenckor és hajnali ötkor a fürdőszobában meztelenül előrehajoltam, széthúztam a farpofákat. Az ápolónő azt tanácsolta, hogy igyekezzem tíz percig visszatartani. Általában mindig félre kell ugrania, a többség nyomban mindent kiereszt. Mélyen betolta a bekent tömlővéget. Aztán csak ketten voltunk: én meg a ritmikusan visszatérő, a végbél záróizmainak nekivágódó lé.

Másnap fél kilenckor a műtőben rám adták a zöld vászonköpenyt, fölfeküdtem a műtőasztalra. Mondtam előző délután a vékony szőke, szeplős altató orvosnőnek, hogy a 2. és 3. ágyéki csigolya között minden meszes, és a tíz évvel korábbi képalkotó vizsgálat szerint nincs már rés köztük. Felülve a műtőasztalon hiába hajoltam jól előre; a gerincbe adandó érzéstelenítő injekció az első kísérletekre nem sikerült. „Mindig csontot ér!” – mondta. Végül egy csigolyával följebb bement.

 

Amikor a lábamat fölpolcolták, akár a szülő nőkét, lent már nem éreztem semmit. Csak a lefojtott rettegés. A bal karomon infúzió, vérnyomásmérő és kardiográf, a kijelzőn a szívverés szinuszos hullámai. A fekete szakállas orvos végig figyelte. A másik oldalon az altató orvosnő. Olykor szólt hozzám. Egyszer egy pillanatra rátette a tenyerét a halántékomra. Lágy volt, meleg és pihekönnyű…

A faromnál egy zsenge asszisztensnő a markával percekig simogatta le és föl a másik kezében tartott fekete ultrahangrudat. Mint aki nincs jelen. Aztán zsírosra bekenték és eltűnt: alul mélyen betolhatták. A korábbi vizsgálatoknál érzéstelenítés nélkül megy, az is kibírható (nem karóba húzás). Egy másik nővér is mögém állt, és egy idő múlva tanácstalanság terült szét fiatal arcán. Az elejtett szavakból megértettem, hogy nem tudja tovább tolni fölfelé a húgycsövemben a katétert. A fehér köpenyes, vékony hangú biofizikus már az egyik monitor előtt ült, volt másik képernyő is, és mintha valahol még egy harmadik is.

Lehettek körülöttem vagy heten, a fiatal asszisztensnők sötét szeme a szokottnál is nagyobbnak, szebbnek látszott a fél arcukat fedő zöld burka fölött. Várták, míg Á., a műtétet vezető orvos megjelenik. A zöld sapkájában és maszkjában maga volt az Isten: alig ismertem meg, amikor odaállt a műtőasztal végébe, s egész testével lökött egy hatalmasat a csövön. Sikerült a katétert feltolnia a farkamban (csak az ágyamba visszakerülve vettem észre, hogy utána fölragasztották a hasamra). Kezdődhetett.

A 14 sugárzótű beszúrása a prosztatába a végbélnyílás és a herezacskó közötti gátizmon keresztül több mint két órát tartott. Olyan lehettem, akár a sündisznó. A számítógép monitorain láthatták, ahogy lassan, egész lassan behatolnak egyik tűvel a másik után prosztatám két lebenyébe. A fehér köpenyes biofizikus és Á. doktor pont úgy váltotta a szavakat egymással, ahogy azt L. megfigyelte: „még egy milliméter”, „most”, „na még, a másik lebenybe is”... Háromnegyed tizenkettőkor az összes tű a helyén volt.

Hirtelen kiürült a műtő. Tizenhárom perc magány és elemirészecskezuhatag a prosztata mirigyes állományának tíz százalékát kitevő 8-as fokozatú Gleason-ráksejtekre a prosztata burkán belül (a 10-es a legagresszívebb). Fél egyre az ágyamba tett két műtős, négykor egyetlen mozdulattal kirántották a katétert. Másnap reggelig tilos a felkelés. Délután ötkor az első vizelés. Mintha üvegtörmelék haladna át a húgycsatornán, de nem volt vér (a drága! csodálatosan viselkedett!). Este még meglátogatott Á. doktor: – Azt hiszem, sikerült: öt évig 85 százalékos valószínűséggel tünetmentes.

Másnap reggel a hét-nyolc fős vizitkor:

– Hogy van?

– Nem fogják elhinni: soha ilyen jól nem éreztem magam!

Tizenegykor már otthon voltam. J., akinek utána még gégerákja is lett, és hetekig a nyakán vágott lyukon keresztül táplálták, azt mondta, ehhez képes a prosztatarák csak afféle influenza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.