galéria megtekintése

Milánói álújság

0 komment


Fáy Miklós

Csak az olvasson engemet, ki ismer engem. És megért. Különböző belépési pontokat ad Umberto Eco a Mutatványszámban meg persze egyéb regényeiben is, hogy tudjuk, egy nyelvet beszélünk. Vagy legalább szeretnénk egy nyelvet beszélni.

Például azt mondja a könyv első oldalán egy vénülőfélben lévő újságíró, hogy csöpög a csap, tisztára Valldemossában érzi magát. Amire a szerencsés olvasó, aki olvasta Chopin életrajzát, tudja, hogy kiről van szó, arról a borzalmas télről Mallorcán, amit átfagyoskodott a zeneszerző Georges Sand oldalán, és amikor addig hallgatta az eső kopogását az ablakpárkányon, míg ihletet nem kapott tőle, és megírta az Esőcsepp-prelűdöt.

Öregember a tengerparton: Umberto Eco 1932–2016

Ugye, hogy kellemes érzés okos emberek társaságában lenni, és még időnként érteni is, amit mondanak? Arról nem is beszélve, hogy egy megfejtett utalás kárpótol öt meg nem fejtettért és tíz észre sem vettért, egészen jó arány.

 

Ha most minderre valaki azt mondaná, hogy nem feltétlenül a művelt emberekből lesznek a jó írók, illetve hogy a jó írók nem feltétlenül okos emberek, akkor annak is igaza van. Így aztán a könyv végére érve sem biztos, hogy tudjuk, melyik szereplőnek milyen színű a szeme, mekkora az orra, hányas cipőt hord. De talán nem is fontos. Nem erről van szó, hanem egy milánói álújság alapításáról, amellyel a tulajdonos zsarolni akarja a konkurenciát, hátha kifizetnek egy nagyobb összeget, hogy ne jelenjen meg a lap. A főszerkesztő viszont zsarolni akarja a tulajdonost, így fölvesz egy helyettest, hogy írja meg a történetet könyvben, ami majd szintén nem fog megjelenni, hiszen a tulajdonos ezért fizet. Közben belenézhet az ember, hogy miként áll fel egy szerkesztőség, ráismer a saját problémái­ra is, hogy vajon legyen-e a lapban kulturális rovat, vagy csak kultúra és szabadidő, és közöljenek-e recenziókat, amelyeket már a szerzők sem olvasnak el, vagy csak interjúkat, amelyekben lelkesen dicsérhetik önmagukat a kulturális élet jelesei.

Lehetne nagyon elkeserítő az olvasmány, csak hát Eco szelleme mégis derűs, ontja az ötleteket, amikor az egyik újságíró-kolléga összeesküvés-mániájáról van szó, és közben igen meggyőzően és tanító jelleggel érvel amellett, hogy nem is Mussolinit lőtték agyon a partizánok, még ha aztán nem sikerült is a nagy visszatérés a diktátornak. Az olvasó visszavágyik Milánóba, hogy megnézze, tényleg van-e a maffia által üzemeltetett vendéglő a Bagnera utcában, és bemenjen a San Bernardino alle Ossa-templomba csontokat nézni.

A szereplők közben arról álmodnak, hogy elmennek egy dél-amerikai államba, ahol nincs sumákolás, mindenkiről tudni, hogy kicsoda, csempész vagy fegyverkereskedő, minden átlátható, a rendőri korrupciót szabályzat írja elő, a kormányzat és az alvilág összefonódása alkotmányba foglaltatik.

Minek mennének olyan ­messze?

Umberto Eco: Mutatványszám  
Európa, 216 oldal, 3290 Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.