galéria megtekintése

„Nem örülnék, ha a Viszkis azt mondaná: ez meg mi volt, haver?”

3 komment


Csákvári Géza

Antal Nimród első filmje – a Kontroll – hatalmas siker volt, a szakma mégis nehezen fogadta el. Azóta most először forgat saját maga által írt forgatókönyvből. Az Ambrus Attila életét feldolgozó Viszkis 1,1 milliárd forintos állami támogatással készül. Azt remélik, ez lesz a vágyott sikerfilm. A Kontroll rendezőjét nem érdekli, kitől kap pénzt egy-egy munkára, az egymilliárd forintos állami támogatást nem sokallja a Viszkisre.

– Igaz, hogy a főszereplő Matt Dillon ajánlotta be rendezőnek a Wayward Pines című tévésorozatba? Az a rész, az első évad kilencedik epizódja kiemelkedik az évadból.

– Igaz. Dolgoztunk korábban közösen Mattel a Szállítmány című filmben, kedveltük egymást. Eredetileg más rendezte volna az epizódot, aki kiszállt, vagy elküldték az utolsó pillanatban – nem tudom. Ekkor szólt a gyártásnak Matt, hogy ismer valakit, aki alkalmas a feladatra. Ez voltam én.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Mert ez a rész különösen erőszakos és durva?

– Igen, van benne egy kivégzésjelenet, de nem ez a lényeg. Én vizuálisan közelítem meg a dolgokat, fontos, hogy a látvány, amit létrehozok, élethű legyen.

 

– A Viszkisben is lesz hasonló húzós pillanat?

– Lesznek durvább és a nézőnek nehezebben feldolgozható részek. De ezek nem öncélú jelenetek: szükségesek ahhoz, hogy megértsük egy ember hangulatát és konkrét életszakaszát. Ezeket a Viszkis esetében meg nem lehet másképp, csak sötéten ábrázolni. Remélem azonban, hogy a tehetségem sokkal többről szól, mintsem hogy sötét és kemény dolgokat hozok a filmvásznon.

– Ambrus Attila mely életszakaszáról beszélünk pontosan?

– Az 1993 és 1999 közötti rablásokra koncentráltunk. Egy kihallgatással indul a történet.

– Miért izgatta ennyire a Viszkis élettörténete?

– Két és fél évvel ezelőtt egy átmulatott éjszaka után, kissé másnaposan mászkáltam a városban. A Múzeum kertnél volt egy karácsonyi vásár. Láttam egy kajálda előtt kígyózó sort, melynek a végén egy fényt fedeztem fel, mely végül odahúzott engem. Ott találkoztam Ambrussal: megkérdeztem, mikor szabadult, illetve mi van a róla szóló filmmel.

– Mármint azzal a filmmel, amit mások készítettek elő.

– Igen, egy amerikai újságíró, Julian Rubinstein írt egy könyvet a Viszkisről, ezt akarták a tengerentúlon leforgatni Johnny Depp-pel. Illetve egy magyar kolléga is írt ettől függetlenül egy forgatókönyvet, a hazai filmjogokkal korábban ő rendelkezett. De Ambrus ott a sorban elmondta nekem, hogy most már szabad a pálya.

Antal Nimród egy fényt követve találkozott Ambrus Attilával
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– És ő tudta, hogy Antal Nimród kicsoda?

– Nem. Részletesen be kellett neki mutatkoznom.

– De a fény összehozta önöket.

– Én mindig állítottam: az élet sokkal furcsább, mint bármelyik film.

– Korábban csak a Kontrollnak írta saját maga a forgatókönyvét.

– Sok a közös pont a Viszkis és a Kontroll között, igaz, utóbbi esetében nem terhelt az a felelősség, hogy egy valós személy életét dolgozzuk fel. Egy film akkor sikeres, ha a közönséget szórakoztatja. Ez nem azt jelenti, hogy olcsó viccekkel dúsítjuk fel. A művészet akkor valós, ha valódi érzésekből indul ki. Ettől lesz hiteles. Ahogy a Kontrollnál, a Viszkisnél is beleteszek egy szeletet a lelkemből a filmbe.

– Ha már eltérnek a valóságtól: Ambrus Attila véleménye mennyire izgatja?

– Hát, annak nem örülnék, ha a premier után azt mondaná, ez meg mi volt, haver?

– A Viszkissel átesett a filmalapos forgatókönyv-fejlesztésen?

– Igen, Hegedűs Bálint fejlesztési igazgató segített. Nem minden tanácsát fogadtam el végül, de nagyon hasznos volt a munkája.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– A Vajna-rendszerben a nagy közönségsiker eddig elmaradt. Most mindenki a Viszkistől várja a csodálatos nézőszámokat.

– Hát én biztos nem hét zsűritagnak készítek filmet. Ha eljutok egy fesztiválra, az plusz­ajándék. Elsősorban a közönségnek dolgozom. Örülnék-e annak, ha sokan megnézik majd a Viszkist? Iszonyúan. Örülnék annak, ha nyernék vele díjakat? Baromira. Ha nem jön össze, szét fogok esni? Nem. Felállok és nekivágok egy újabb filmnek? Igen. Legyen az magyar vagy amerikai. Sőt, akár Laoszban forgatott némafilm. Engem totálisan nem érdekel, kitől kapok pénzt, filmeket akarok készíteni. Így működöm.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.