galéria megtekintése

Milliárdos biznisz: az Orbán-kormány veszi meg a volt USA-nagykövet gyűjteményét

0 komment


Csordás Lajos

Nem a Nemzeti Bank, hanem a nemzetgazdasági minisztérium vásárolja meg az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetének, Nancy Goodman Brinkernek mintegy 150 festményből álló magyar vonatkozású magángyűjteményét.

A Magyar Közlöny mai számában közölt hír a vásárlási árat nem tartalmazza, de az interneten 5,5 millió dolláros, mintegy másfél milliárd forintos vételárról beszélnek. Tekintve a gyűjtemény mintegy 150 darabos nagyságát, 10 millió forintos átlagárral számolhatunk képenként. A kollekció néhány ismert darabja alapján, amelyeket a nagykövet asszony annak idején budapesti aukciókon szerzett be, még reálisnak is tűnhet az ár. Uitz Béla Ülő nő című képe például 2002-ben 3,5 millió forintos kikiáltási áron szerepelt Kieselbach Tamás aukcióján. Egy jellemzés szerint „nagy festmények és apró remekek” szerepelnek a Brinker-gyűjteményben. Nemzeti vagy egyetemes szempontból kiemelkedő remekmű azonban aligha, már csak azért sem, mert a nagykövet asszony kivihette őket az országból. Ez viszont kérdésessé teszi az állami vásárlás okát, s erősíti azt a feltételezést, mely a vétel mögött politikai szándékot sejt.

A volt nagykövet asszony 2001 és 2003 között szolgált Budapesten, s azért kezdett magyar műveket gyűjteni, mert a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt nem érkeztek meg időben a rezidenciájába szánt amerikai festmények. Először kortársakat vásárolt. Kedvenc alkotója Fehér László volt, de gyűjtötte Szűcs Attila, Klimó Károly, Nádler István műveit és a XX. század elejének, közepének magyar klasszikusait is, például Uitz, Vaszary, Aba-Novák, Bálint Endre munkáit. Ezekből 2009-ben kiállítást rendeztek New Yorkban, s többször kölcsönözött kollekciójából magyarországi gyűjteményes kiállításokra is.

A kollekció egyben marad, s a kormányhatározat szerint a Budai Várban, a Dísz téren található De La Motte palotában fogják kiállítani, miután a barokk épületet 500 millió forintból felújították.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.