galéria megtekintése

Megvan az Eb pophimnusza

1 komment


Kácsor Zsolt

A Puskás fivérek azt az érzést akarták dalba foglalni, ahogy vadidegenek ölelgetik egymást az ünneplő tömegben.

Megtelt a tér, szorítunk helyet, ha jönnél. Arcunkon festék, magadra zászlót vettél: szemedben ég. Látszik, hogy győzni jöttél, mondd, hogy az éjjel soha véget nem ér – énekli a The Biebers a Felgyulladt a város című dalában, amelyet az együttest alapító testvérpár, Puskás Peti és Puskás Dani a labdarúgó-Európa-bajnokság magyar sikereinek hatása alatt írt. De amikor először meghallottam ezt a számot, nem tudtam elképzelni, hogy milyen körülmények között íródhatott, hiszen szép és érzelmes, lírai dal, azt hittem hát, hogy a szerzők már hetek óta készültek a felvételére.

Meg is kérdeztem Puskás Petit, hogy pontosan milyen körülmények között született meg bennük az ötlet, mire a népszerű színész-énekes azt a meglepő választ adta, hogy a dal megfoganásakor a Népszabadság fotóriportere is ott volt, és éppen elkapta a nagy pillanatot.

 

– Tessék?! – kérdeztem vissza meglepetten, mire Puskás Peti elmagyarázta, hogy lapunkban a múlt csütörtökön megjelent fotón, amelyen a szurkolók az Ausztriával szembeni győzelmet ünneplik, ő maga is látható, amint éppen zászlót lenget boldogan. Ezután egy másik, szintén nagyon boldog társasággal megjelent az öccse, azaz Puskás Dani is, s annyira lenyűgözte őket, hogy vadidegenek azon az estén együtt ünnepeltek, hogy Dani még aznap éjjel megírta a dalt, ő pedig elkezdte a szöveget, és másnap délutánra készen voltak az alapok. Mint mondta, nem tipikus focihimnuszt akartak írni, inkább azt a mámorító érzést fogalmazták meg, hogy egy focimeccs képes összekötni egymástól amúgy mindenben különböző embereket. Szerinte ugyanis „hihetetlen élmény volt az utcán hömpölygő tömegben állni, s átérezni, hogy most a legszívesebben mindenki egyszerre ölelne át mindenkit”. A szám videoklipjét lényegében maguk a szurkolók készítették el, mármint abban az értelemben, hogy amikor Puskás Petiék fotókat kerestek a világhálón, több ezer olyan képet találtak, amelyek ünneplő magyar drukkereket ábrázolnak. Ezekből állították össze a klip vizuális világát, a nyitókép éppen a Népszabadságból került oda.

A két Puskás testvér amúgy a franciaországi bajnokságtól függetlenül is nagy futballrajongó, sőt Peti focizott is a BKV Előre csapatában. Az MTK szurkolója, rendszeresen kijár a klub mérkőzéseire, egyszer meg is lobogtatta az MTK-szurkolói kártyáját Ganxsta Zolinak, akiről közismert, hogy az argentin futball megszállott rajongója, fanatikus Boca Juniors-szurkoló.

Fotó: Juhász Péter / The Biebers

Puskás Petinek az édesapja és a nagyapja is futballozott, gyerekkorában elbűvölten hallgatta az élményeiket az általuk átélt és megélt nagy magyar futballsikerekről, s szomorúnak tartja, hogy mára felnőtt olyan nemzedék, amelynek nem adatott meg, hogy szurkoljon egy magyar csapatnak nagy, nemzetközi tornán. A Franciaországban harcoló keretből amúgy Dzsudzsák Balázs a kedvence, akivel már nagyon régóta jóban van, a barátságuk azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a sztár még Debrecenben játszott. A cívisvárosban egyszer el is árulta Puskás Petinek, hogy a zenész mivolta miatt mennyire irigylésre méltó helyzetben lehet, mármint a csajozás terén – igaz, a színész-énekes szerint ezen a téren ma már Dzsudzsáknak sem kell aggódnia. A magyar csapatkapitányról azt gondolja, hogy bármennyit bírálták az elmúlt években az igazolásai miatt,­ Dzsudzsák Franciaországban bebizonyította, hogy a magyar foci igazi vezéregyénisége lett. Puskás Peti végül azt mondta: reménykedik benne, hogy a mostani bajnokság után a magyar gyerekek már nemcsak Ronaldo- és Messi-mezt húznak magukra, hanem magyar játékosokét is. Bízik abban, hogy a mostani sikerekhez a teljes magyar futballközeg felnő, és a kicsinyeskedések helyett arra koncentrál, hogy a ma még kisfiú korú srácok is ott legyenek a következő bajnokságokon, amikor remélhetőleg ismét „felgyullad” majd a város.

Himnuszszerzők

A The Biebers 2013-ban alakult magyar popzenekar, amely többek között a Sorry, a Stay, a Rhythm of Joy és a Summer Love Ghost című slágereivel vált ismertté. Alapító tagjai a 2005-ös Megasztárban feltűnt Puskás Péter, valamint az öccse, Puskás Ádám Dániel. Rajuk kívül a csapat tagja Miklós Milán, Gerendás Dániel és Rusz András. Az Index.hu azt írta róluk: „a The Biebers egyik érdekessége, hogy kicsit kiérezni a két Puskás némileg eltérő ízlését. Peti nyilvánvalóan vonzódik '80-as évek popénekesnőihez, Dani viszont a kötelező szintipop-synthwave dolgok mellett a mai klubzenékre is vevőnek tűnik, legalábbis erre enged következtetni a műfajtól szokatlanul morcos hangszerelés”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.