galéria megtekintése

A zsidó apáca, aki mégsem tért meg

1 komment


Csákvári Géza

Az Ida szinte példátlan kelet-európai sikertörténet. A lengyel Pawel Pawlikowski filmje az Egyesült Államokban idén a második legnagyobb bevételt hozó, nem angol nyelvű mozi, Európa országaiban is rekordokat döntöget.

Nem meglepő, hogy a fesztiválokon sem lehet neki megálljt parancsolni: körútja még tavaly Torontóban kezdődött és a mai napig tart. Ezek után pedig megállíthatatlanul robog tovább az úgynevezett díjszezon állomásain sem. Míg a hétvégén Rigában szinte "ész nélkül" tarolt az Európai Filmdíjon, szerdán Strasbourgban pedig az Európai Parlament Lux-díját is bezsebelte.

Pawlikowski 2010-ben Rómában...
Max Rossi / Reuters

A téma adja magát. A mű főhőse, Anna, az apáca megtudja, hogy valódi neve Ida, zsidó származású, és a családja meghalt a holokausztban. „Számos más film is készült Lengyelországban, amely társadalmi vitákat generált; az Idával még a látszatát is igyekeztem elkerülni annak, hogy kurzusmunkát vagy politikai kiáltványt készítek" – mondja lapunknak Pawel Pawlikowski rendező, aki több évtizedes nyugati kitérő után tért vissza Lengyelországba. Most pedig már szinte nemzeti hősként tartják számon.

 

„Ügyekről" direktben nem lehet filmet készíteni, hangsúlyozta; sokan megpróbálták, és szerinte senkinek sem sikerült. A mozi műfaja ugyanis nem bírja el az ilyen típusú aktualitást, mert a mozgókép univerzálisan fogalmaz,még akkor is, ha dokumentumfilmről van szó. „Az Ida tehát nem tollbamondás, ezt igazolja vissza, hogy Dél-Koreától Kolumbiáig mindenhol megértették" – mondja a rendező.

Persze azt Pawlikowski sem tagadja, hogy az Ida a lengyel társadalomban is téma lett, bár szerinte azért, mert sokan a saját ideológiai vitáikat erőltették rá a filmre. Ezzel a jobboldali lengyel sajtó vádjaira utal, amelyek szerint az Ida lengyelellenes alkotás. Bár – teszi hozzá, Izraelben pedig akadt, aki azt kérte számon, hogy a központi karakter miért nem tér vissza az zsidó valláshoz. Mások antiszemitának kiáltották ki, mert a film alapján úgy vélték, hogy a sztálinista népirtók szinte mind zsidók.

„Ezek mind furcsa emberek frusztrációi; az én karaktereim sokkal bonyolultabbak és emberibbek annál, mintsem hogy szimpla nacionalista vagy egyéb ideológiai karikatúrák lennének – mondja erről a rendező. – A paradox dolgokat észre kell venni, a valóságot pedig nem szabad leegyszerűsíteni. Ezt elsősorban hiteles figurákkal lehet elérni, valahogy úgy, ahogy Csehov tette a drámáiban."

Zsidó származású művészként Pawlikowski a világ számos pontján tapasztalta a szélsőséges indulatokat. „Ha valaki megnézi az Idát, látja, hogy mekkora ostobaság, amit ma is sokan gondolnak Lengyelországban: aki lengyel, az katolikus, aki zsidó, az nem lengyel."

... és szerdán a Lux-díj elnyerése után. Sokkal bonyolultabbak és emberibb
Vincent Kessler / Reuters

Pawlikowski lengyelnek tartja magát, még akkor is, ha évtizedekig nem Lengyelországban élt. A hatvanas években ott volt kisgyerek, majd tizenhárom évesen anyja vele együtt Angliába költözött a szerelméhez. Igyekezett alkalmazkodni a környezetéhez, de hiába lett hippi, majd rockzenész, nem lett angol. Lengyel maradt. A karrier amúgy tipikus.  Némi irodalmi és filozófiai kitérő után a filmezés jött, előbb dokumentumfilmek, aztán játékfilmek és a szinte magától értetődő visszatérés a gyökerekhez: Varsó.

Mi az a Lux-díj?

Az elismeréssel az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel, és különösen foglalkoztatják a közvéleményt. A verseny végső fordulójába jutó, három döntős művet, amely az Ida mellett az idei miskolci Jameson CineFestet nyerő, kitűnő Osztályellenség című szlovén dráma és a francia gettómozi, a Csajkor volt, ingyenes vetítések keretében az EU összes tagállamában vetítették. A Lux-díjra jelölt legjobb 10 film között még Mundruczó Kornél Fehér isten című műve is szerepelt, de a legjobb háromba a magyar filmet már nem választották be. A győztest az EP-képviselők szavazatai alapján választották ki.

A politikusok kedd éjfélig adhatták le voksaikat. „Az európai mozikban elmesélt történetek révén jobban megérthetjük egymást, és megerősíthetjük az összetartozás-érzést, túlléphetünk a határainkon" – gratulált a győztesnek Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.