galéria megtekintése

Másfajta dubajozással lett sikeres

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 24. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Állítható köztéri padjaival, a Boomeranggal a magyar tervezőnő, Szőnyi Anna elnyerte a Dubai Design District bútorpályázatának fődíját. Vagyis akik ezentúl kényelmesen el tudnak helyezkedni az Emírségek második legnagyobb városának utcáin, azok az ő tervei szerint dőlhetnek hátra vagy igazíthatnak a karfán. Hamarosan komplett utcai bútorcsalád lesz belőle, már készül a prototípus.

– Dubajt tudatosan választotta?

– Egy építész álláshirdetésre jelentkeztem először Abu-Dzabiba. Eredetileg nem is gondoltam bele, mi lesz, ha sikerül – aztán azon kaptam magam, hogy három hete ott vagyok.

A 73 darab tikfa bumeráng alkotta ülőfelületet a tervezőnő teszteli
A 73 darab tikfa bumeráng alkotta ülőfelületet a tervezőnő teszteli
coomerang.com

 

– Most is onnan válaszol a telefonra?

– Igen, Dubajból. A Marina városrészből, ami egy mesterséges csatorna mellé épült a tengerpartnál. Kint a szokásos 40 fok fölötti a hőmérséklet, de ma szombat van, hétvége, tehát a napnak a nagy részét megpróbálom pihenéssel, egy kis úszással, jógával vagy festéssel tölteni. De becsusszanhat egy kis munka is.

– A Boomerang ötletét már készen vitte magával?

– Maga az ötlet már egy ideje a fejemben volt, de a Dubai Design District utcabútor-pályázata adta meg a löketet ahhoz, hogy papírra vessem, illetve megvalósítsam. A vezérgondolat szerint a pad bumerángalakú elemei legyezőszerűen forgathatók egyik oldalról a másikra. A 3,6 méteres acélszerkezetű gerincen 73 darab, tömör tikfából készült, bumeráng alakú elem sorakozik egymás mellett. Ezeket használat közben bárki szabadon alakíthatja a saját igényei szerint. Ez néha egészen szoborszerűvé alakítja a bútorinstallációt, illetve meglepően kényelmesnek találja, aki beleül.

– Mi az ötlet maga, és a tervező szemével mi a legérdekesebb benne?

– A legérdekesebb számomra az emberek reakciója, hogy milyen nagy lelkesedéssel próbálják ki, használják. Az ötlet egy olyan ülőalkalmatosság kialakítása volt, amit többféleképpen lehet használni, közben az alakját is folyamatosan változtatja. Ez egyrészt a városok és közterek dinamizmusára reflektál, illetve azt testesíti meg. Maga az ötlet teljesen egyszerű, őszinte és mindenki által azonnal érthető – persze tervezőként ezt a legnehezebb eltalálni.

– Milyen előnyei nyilvánvalóak már most, illetve milyen nehézségeit érzékeli a találmányának?

– Az előnye egyértelműen a dinamizmusa, ahogy egy egyszerű padból állandóan változtatható szobrászati tárgy alakítható ki. Egyszerre esztétikus és szoborszerű, ugyanakkor funkcionális és kényelmes is. A kiállításon azt tapasztaltam, hogy néhányan nem is mertek ráülni, mert féltek, hogy nem elég stabil.

– Magyarországon mekkora az esélye, hogy itt is igazi utcabútorrá váljon?

– Magyarországon szeptember 25-től, a Budapest Design Héten mutatjuk majd be a Momén. Jelenleg egy teljes bútorcsalád tervezésén dolgozom, hogy ne csak egyetlen darabból álljon, egyetlen funkcióval. Igen, igazi utcabútorcsalád lesz belőle, szeptember elején kerül ki a nemzetközi piacra IDO néven. Ezt egy nemzetközi bútorgyártó cég, az Aubrilam fogja gyártani és terjeszteni – jelenleg ennek a prototípusain dolgozunk.

Névjegy

Szőnyi Anna a MOME építész szakán végzett. Boomerang fantázianevű köztéri padját 2015-ben a dubaji Kulturális és Művészeti Minisztérium pályázatára készítette, ülésre alkalmatos köztéri installációkkal lehetett pályázni. A pad 128 pályázat közül nyerte el a fődíjat, amivel a kivitelezés finanszírozása és az elkészült alkotás nyilvános bemutatója is járt. Szőnyi Dubajban dolgozik dizájnerként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.