galéria megtekintése

Márciusban újra Szabadság

3 komment


Révész Sándor

Egy rendőrkutya-kiképző telep hulladékában találták meg azt az anyagot, amely a forradalom idején készült filmek gyűjteményét tartalmazza. A Belügyminisztérium által 1957-ben összegyűjtött filmdarabok digitalizált változata most hozzáférhetővé válik az 1956-os programsorozat részeként.

Vannak különös országok, amelyekben közpénzből hiteles helyeket tartanak fenn, ahonnan a polgárok közös múltjuk kutatásához, megbeszéléséhez, a rajta való töprengéshez és az emlékezéshez tényanyagot, forrásanyagot, tárgyszerű információkat és dokumentumokat találnak. A magánérdekű történelemhamisítás pedig magánpénzből folyik.

Nálunk a köz milliárdjaiból költenek hamis tényállítások felszolgálására, és legkevésbé sem közpénzből működik a hiteles hely, mely hatalmas anyaggal és nagyon inspiráló kezdeményezésekkel szolgál azoknak, akik komolyan veszik a forradalmat.
Erről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Blinken OSA Archívumban Rév István igazgató. Az intézmény nagyszabású '56-os programsorozatának alapja az archívum által létrehozott repozitórium (tudományos anyagok archiválására szolgáló és díjmentes hozzáférést nyújtó dokumentumszerver).

A Belügyminisztérium 1957-ben snittenként összegyűjtött és egy filmdokumentumban egyesített minden filmkockát, mely a forradalom idején készült. Ezt egy rendőrkutya-kiképző telep hulladékában találták meg, digitalizálták és jó minőségben hozzáférhetővé tették az archívum munkatársai. Ott van még a Fortepan csaknem ezer fényképből álló '56-os gyűjteménye; a magyarországi rádióadások mellett minden szó hangfelvétele, amely a Szabad Euró­pa Rádióban a forradalom idején elhangzott, az ott keletkezett dokumentumokkal, jelentésekkel együtt; a CIA-nak a forradalommal kapcsolatos anyagai, az ENSZ-nek a magyarkérdéssel foglalkozó ­dossziéi; Zwack Péter '56-os sajtóarchívuma és a New York-i Columbia Egyetem munkatársainak magyar menekültekkel készített interjúi.

 

Sikerült megtalálni a menekülteket segítő International ­Rescue Committee bécsi irodája korábban elveszettnek hitt archívumát is. Idekerültek az Egyesült Államokból a Columbia, a Rutgers, a Stanford Egyetem, a Bard College, az Eisenhower Könyvtár, az Amerikai Nemzeti Levéltár és az Amerikai–Magyar Alapítvány dokumentumai azok számára, akiket érdekel a csaknem kétszázezer magyar menekült sorsa.

Az OSA Archívuma azért vette föl tavaly ősszel a Blinken nevet, mert nagyon jelentős támogatást kaptak a Blinken házaspártól. Lényegében ebből finanszírozzák az idei programsorozatot. Donald Blinken volt nálunk az amerikai nagykövet ­Bill Clinton elnök idejében. Felesége, ­Vera Blinken Magyarországról menekült el kalandos körülmények között gyerekfejjel, miután a nácik megölték az apját, és a szovjet éra sem jött be nekik. Évtizedeken át vezető szerepet vitt, és most is tiszteletbeli vezetőségi tag az International Rescue Committee-ban, mely ugyanúgy segíti most a szír menekülteket, mint annak idején a magyarokat.

Az archívumban hozzáférhetők a Fortepan gyűjtésének képei a forradalom idejéből
Blinken OSA archívum

Az archívum anyagára egy játék és két pályázat épül. A Fortepannal közösen indított Ki kicsoda '56-ban? a Facebookon zajlik. Mindennap feltesznek fényképeket és lelassított filmfelvételeket, hogy minél többen minél többeket ismerjenek föl a rajtuk szereplők közül. Ismerősöket, rokonokat, önmagukat.

Az egyik pályázat történelemtanároknak szól: a repozitórium auten­tikus dokumentumai alapján állítsák össze az október 23-i iskolai megemlékezés programját.

A másik pályázatot, kiemelkedően magas díjazással, húsz év alatti fia­taloknak írták ki, az új médiát és a közösségi platformokat megcélozva. Webdokuval, interaktív honlappal, okostelefon-applikációval, játékfejlesztéssel, testre szabott szoftverekkel, adatvizualizációs alkalmazásokkal, installációkkal lehet pályázni és a legjobb művekkel pénzt nyerni.
Végül pedig az archívum az ­ELTE Társadalomtudományi Karával és a Göncz Árpád Alapítvánnyal közösen feléleszti a Petőfi Kört.

„Márciusban Újra Kezdjük" jelszóval hirdetik meg az első új Petőfi körös vitát, melyet a régi Petőfi Kör első vitájának 60. évfordulóján, március 17-én tartanak az ELTE lágymányosi campusán. Az első vita témája a szabadság. A továbbiaké az igazságosság és egyenlőség, a hazaszeretet, az autonómia-önrendelkezés, a korrupció. Az utolsó, a hatodik vita november 4-én lesz, a forradalmat eltipró szovjet invázió évfordulóján.

A Petőfi Kör szenvedélyes és egyre nagyobb tömegeket megmozgató vitái nagymértékben hozzájárultak a rendszerváltó hangulat fölerősödéséhez. Váltanivaló most is van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.