galéria megtekintése

Magyarokat árverezett a Sotheby's

Volt kereslet a kortárs művészeinkre a világ legfontosabb aukcióján, a szervezők elégedettek. Ez reménykeltő: 2013-ban ugyanott nem kelt el semmi magyaroktól.

Kilenc jól ismert magyar alkotó mellett további száztíz, főleg osztrák, cseh, grúz, román és orosz művész termésének darabjai kerültek kalapács alá kedd délután Londonban. A XIX. századi orosz festmények, illetve XX. század eleji, a Ballets Russes számára készített díszlettervek után, Fabergé-mestermunkák és káprázatos ikonok előtt került sor a Sotheby's viszonylag ritka kortárs kelet-közép-európai aukciójára.

Reigl Judit: Guano (207≈233 cm). Forrás: Sotheby's
Reigl Judit: Guano (207≈233 cm). Forrás: Sotheby's

A világ egyik vezető aukciósházának New Bond Street-i székházában tartott árverés helyszínén vagy száz személyes érdeklődő követte az eseményeket, és a világhálón tett ajánlatok mellett egy tucat munkatárs telefonon keresztül biztatta a tétek emelésére a kuncsaftokat.

 

Mint Jo Vickery, a kelet-európai aukció felelőse a Népszabadság tudósítójának érdeklődésére elmondta, az előkészületek ezúttal megfontoltabbak voltak, mint a legutóbbi, 2013-as értékesítés előtt, melyen végeredményben egyetlen magyar festmény sem kelt el. Ezúttal olyan művészeket választottak ki, akik iránt a piac aktuálisan erős érdeklődést mutat, az utóbbi időben fontos kiállításokon vettek részt, nemcsak hazai, hanem nemzetközi hírnévnek örvendenek, esetleg befolyásos publikációban szerepeltek. Ahogy arra Vickery emlékeztetett, a kiválasztott művészek közül El Kazovszkijnak tavaly a Nemzeti Galériában volt hatalmas sikert aratott kiállítása, Maurer Dórának pedig – ahogy arról lapunk is beszámolt – éppen a napokban nyílt meg londoni szakmai körökben nagy visszhangot kapott retrospektívje a londoni ­White Cube-ban. A Sotheby's igazgatója hangsúlyozta, hogy nagy gondot fordítottak a reális becsérték „belövésére”.

El Kazovszkij: Vénusz kertje IV. (13 750 font)
El Kazovszkij: Vénusz kertje IV. (13 750 font)

Az aukciósház reménye az volt, hogy privát gyűjtőkön kívül múzeumok és intézmények is bevásárolnak az árverésen. Hogy ez megvalósult-e, nem tudható, hiszen míg az aukció maga nyilvános, a vásárlók nem feltétlenül beszédesek, a ház pedig érthetően nem kívánja elveszíteni a gyűjtők bizalmát.

Maurer Dórától a Diagonal folding 5250 fontért ment el
Maurer Dórától a Diagonal folding 5250 fontért ment el

Amint az várható volt, a legmagasabb árat, a költségekkel együtt 115 ezer fontot Reigl Judit Franciaországban élő magyar művésznek a Guano sorozathoz tartozó terjedelmes festménye érte el.

A Galerie de France-tól származó alkotást egy a teremben jelen lévő férfi vásárolta meg. A becsült ár 100-150 ezer font volt. A tudósítónak meglehetősen kelletlenül nyilatkozó érdeklődő nem árulta el sem a nevét, sem nemzetiségét, de annyit közölt, hogy „nagyon szerencsésnek” érzi magát, amiért ezért a viszonylag szerényebb összegért hozzájutott a szenzációs képhez. A kollektornak más Reigl-festmények is a tulajdonában vannak.

El Kazovszkij rendkívül látványos, Vénusz kertje IV. című vászna telefonon keresztül került el a budapesti Szalóky-gyűjteményből 13 750 fontért, minden jel szerint egy másik magánszemélyhez.

Maurer Dóra: Malom (8125 font)
Maurer Dóra: Malom (8125 font)

A kilenc művész összesen tíz alkotása közül – Maurer Dóra „duplázott” – kettő nem kelt el, Kicsiny Balázs korai, gazdag színvilágú Empire és Tót Endre Cím nélküli diptichonja. Egy a teremben helyet foglaló fiatal hölgy vette meg a becsérték alsó határán, 10 000 fontért Nádler István szintén cím nélküli olajfestményét.

A Sotheby's csak lapzárta után hozta nyilvánosságra az aukcióról készült elemzését. Jo Vickery első, szóbeli reakciója elégedettségről tett tanúbizonyságot, megítélése szerint sikeres és a jövőre nézve ígéretes volt a magyar művek árverése.

Londoni siker fontban

Reigl Judit (115 000), Szűcs Attila (16 250), El Kazovszkij (13 750), Havadtőy Sámuel (11 875), Nádler István (10 000), Maurer Dóra (8125, 5250), Kepes György (3750)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.