galéria megtekintése

Magyar Moszkva

4 komment


Berkó Pál

Vannak egy város életében olyan időszakok, amikor a bölcsek szerint ne próbáljunk eljutni sehová; maradjon mindenki a fenekén, ki ne mozduljon otthonról, az autót pedig felejtse el. Ilyen időket élünk manapság is, most épp a Moszkva tér miatt. (Csak az egyszerűség és a közérthetőség kedvéért használom a tér régi elnevezését.)

Megélt már sok ilyen katasztrófahelyzetet ez a város, gondoljanak csak a nagykörúti villamossínek vagy a körúti csatornahálózat cseréjére, még korábban a metró és az aluljárók építésére, amikor egyenesen a Zagyváról felcipelt hídon közlekedtek a villamosok az Astoriánál, de a fővárosi ember számára örökké emlékezetes erőpróba marad a Baross tér maratoni átépítése is. Mindet kibírtuk, ezt is ki fogjuk. Legfeljebb a Moszkva – ha valaha befejeződik ugyan az átépítése – attól kezdve már soha nem lesz ugyanaz, mint azelőtt.

Mert erről a térről mindenkinek van legalább egy emléke. Rövidnadrágos, bakancsos, hátizsákos kölyökként hogyan indult a családdal a budakeszi erdőbe kirándulni, szamócát szedni. Pár évvel később aztán a 3875-ös számú Kos­suth Lajos úttörőcsapat Sólyom őrsével ugyanoda, de kicsit más útvonalon, és milyen jó volt eltévedni. Később már a saját gyermekeivel a vadasparkba, aztán gombászni, és vinni a zsákmányt a Trombitáskertbe, a hétvégi ügyeletes gombaszakértőkhöz, akik a zsákmány felét természetesen egyből a kukába szórták. Meg persze emlékek könyvekből, lapokból, a filmvászonról, galériákból vagy haveroktól, mely történetmesélések rendszerint azzal a kérdéssel indultak: És arra emlékszel, amikor annak idején a Moszkván...? És mi persze emlékszünk.

 
Mindenkinek van róla egy története
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

A Moszkva a maga kupleroid, átláthatatlan és átjárhatatlan voltában is jó hely volt. Végigvonult és bemutatkozott itt minden, ami az elmúlt fél évszázad Magyarországát, főként Budapestjét jellemezte. Itt szállt át hajnalonta munkába sietve a hivatalnok és a melós, a gazdag rokonaihoz a dombra vagy a Városmajorba igyekvő kisember, és itt hordott össze a szél (egy l-lel) mindenkit, aki kora reggel lángosra, szendvicsre vagy csak egy forró duplára, mellé friss napilapra vágyott. Délután egy pohár málnaszörpre, este rántottára, virslire, haverokra, éjjel pedig házibulit, csajt vagy kocsmát keresett. Mert hát volt itt minden, mint egy jobb kisvárosban. Virágárus, trafik, pereces, gitárszó, hajléktalan, többnyire Erdélyből, Szabolcsból érkezett nyomorultakat fél napra foglalkoztatható, aztán ki nem fizető senkiházik üzemeltette rabszolgapiac, könyveit pokrócról, engedély nélkül kínáló árus, sorsjegyes, hittérítő, kicsinyke lengyel piac, bélást kunyeráló tarhás és főállású koldus, aki, ha az ember megszorult, gáláns nagyvonalúsággal ajándékozta meg egy tantusszal.

A térnek irodalma és történelme van. Bächer Iván a rendszerváltást megelőző nyáron írta meg kisszociográfiáját a Kalef kocsmai mélyvonulatairól, Török Ferenc pedig 2001-ben bemutatott filmjében állított emléket a rendszerváltás tanácstalan tizenéveseinek. Pár éve egy szociológushallgató, Pőcze Flóra sajátos adatgyűjtő tanulmányútra vállalkozott: 2009 nyarát hálózsákban a Moszkván töltötte a téri hajléktalanközösség tagjaként. Igazi túlélőkézikönyv született belőle. Hobo elpanaszolta, hogy „A Moszkva térig jár az 56-os busz" – lett is belőle balhé –, Toldy Mária korábban, 1970-ben énekelte lemezre S. Nagy István és Bágya András slágerét a Moszkva téri lányokról. Bugyuta kis dal volt, meghökkentő indítással: „Pa-dam-dadam..."

A Savaria Galéria nemrég egyben kínált eladásra tizenkét darab villamosjárat-táblát a teret érintő szerelvényekről, a galériákban pedig garmadával láthatók a teret ábrázoló rossz rajzok, rézkarcok, rajtuk munkába siető dolgozókkal. Olyanok, amilyenek hajdan a párt-, KISZ- és szakszervezeti irodák falán függtek, és amilyen ez a fotó. Csak azokon sohasem esett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.