galéria megtekintése

Magyarokat dobnak piacra Londonban

1 komment


Csordás Lajos

Legutóbb 2013-ban kínáltak ennyi magyar tételt egy hasonló tematikájú aukción, de akkor egy sem kelt el.

Azóta azonban történt néhány biztató fejlemény. Előkelő helyre került a katalógusban Reigl Judit Guano-sorozatának egy darabja is, mégpedig a belső címlapra. Kétségtelenül ő az egyik sztárja az árverésnek. Említett képének becsértékét 100-150 ezer fontra tartják, és jó esély van rá, hogy el is kel, miután ebből a sorozatból már vásárolt a New York-i Metropolitan Múzeum, a londoni Tate és a párizsi Pompidou Központ.

A művészt képviselő Makláry Galéria tulajdonosa, Makláry Kálmán szerint kissé alá is árazták, mert mostanában a hasonló méretű Reigl-festmények 300 ezer euró fölött kelnek. Ugyanezen a napon Párizsban is árverezik egyébként egy művét a Robbanás-sorozatból, amely Makláry szerint akár árverési csúcsot is dönthet.

 
Reigl Judit: Guanó
Reigl Judit: Guanó

Az árverés 126 tétele közt Kepes György, Maurer Dóra, Szűcs Attila, El Kazovszkij, Kicsiny Balázs, Nádler István és Havadtőy Sámuel munkái képviselik még a magyar kortársakat. A képek többségénél három–tizenöt ezer fontos, reális becsértéket állapítottak meg.

El Kazovszkij: Vénusz kertje IV.
El Kazovszkij: Vénusz kertje IV.

Ez alól a Reigl-festményen kívül Tót Endre 25-35 ezer fontra becsült, címlapos festménye, a Cím nélkül megjelölésű diptichon, azaz pároskép a kivétel. Az absztrakt képet 1970-ben alkotta a művész, aki ezután mintegy két évtizedre felhagyott a festészettel és a konceptművészet felé fordult. Részben ez is emeli e festménye értékét, részben pedig az, hogy Tót neve már eléggé bevezetett a nyugati műkereskedelemben, gyakran találkozni műveivel képzőművészeti vásárokon.

Hasonló a helyzet a fiatal generációt képviselő Szűcs Attilával, akit a legizgalmasabb figurális kortárs alkotók között tartanak számon, tavaly a top 10 kortárs magyar képzőművész közé is beválasztották az itthoni szakemberek. Csakúgy mint Maurer Dórát, aki két művel is képviselteti magát a londoni aukción. A csillagok szerencsés együttállása, hogy ugyanekkor önálló kiállítása látható a White­ Cube nevű tekintélyes londoni magángalériában és a Tate Modernben is közszemlén van éppen egy fotósorozata. A három évvel ezelőtti árverési kudarc tanulságait figyelembe véve most nem árazták túl magasra a magyar tételeket és főleg olyan alkotóktól válogattak, akik körül az utóbb időben történt valami nemzetközi figyelmet keltő, vagy nevük amúgy is ismert a közönség előtt.

Tót Endre: Cím nélkül
Tót Endre: Cím nélkül

El Kazovszkij egyik festményének beválogatása például bizonyára a tavalyi, Nemzeti Galériában rendezett, sikeres kiállításának köszönhető, Kicsiny Balázs pedig 2005-ben a velencei biennále magyar kiállítójaként vívott ki érdeklődést. Kepes és Havadtőy pedig eleve nemzetközi terepen futott be karriert.

A magyar anyag szakértője a katalógus szerint Soraya Gräfin von Stubenberg volt, aki a magyar munkatársakkal együttműködve válogatta a tételeket. Róla azt lehet tudni, hogy a rendszerváltás után a Sotheby's azóta bezárt budapesti irodáját vezette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.