galéria megtekintése

Ludovika új ruhája

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 15. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Bár csak 2015 szeptemberétől lesz benne oktatás, szombatonként már látogatható a tíz hónap alatt, rohammunkával felújított Ludovika épülete.

Noha csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján hirdetik a lehetőséget, mégis mindig van jelentkező a háromnegyed órás sétára, amely a történelmi épület legszebb részeit érinti. Főleg környékbeliek és egykori ludovikások jönnek.

Banczik Róbert / Fotó

A Ludovika Akadémia felújítása része annak a történelmi restaurációnak, amellyel az Orbán-kormány igyekszik helyreállítani a háború előtti Magyarország intézményeit, eszmeiségét; lényegében tatarozza azokat az alapokat, amelyre a saját rendszerét építeni szeretné.

 

Ennek jegyében újul meg a Kúria, a Kossuth tér, és ennek köszönhetően válik ismét akadémiává a Ludovika. Igaz, már nemcsak honvéd tisztképzőként, mert főként az államigazgatás hivatalnokait és a rendőrtiszteket fogják itt képezni, a három egyetem összevonásával létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A történelmi főépületben csak alapdiploma utáni mesterképzés lesz, s ebbe beletartozik majd a honvédtiszti mesterképzés is, ekképpen valóban folytatódik a történelmi hagyomány, a Ludovikában ismét katonatisztek teremnek. Az oktatás egyébként az egész Orczy-kertre kiterjedő campuson folyni fog, a park szélén kinövő új oktatási, kollégiumi és szabadidős objektumokban.

A főépület a Nemzeti Múzeum testvére, mindkettő a reformkorban készült, mindkettőt Pollack Mihály tervezte, és mindkettő a klasszicista Pest kiemelt látványossága. Olyannyira, hogy I. Ferenc király is a Ludovika tervrajzával a kezében örökíttette meg magát. Az intézményt egyébként feleségéről, Ludovika királynéról nevezték el, aki jelentős, 50 ezer forintos adománnyal járult hozzá az építkezéshez, mely annak idején közadakozásból valósult meg.

Az ovális udvaron látható is annak a hatvanhárom vármegyének a felújított címere, amelyik adakozott. A hatvannegyedik, Fiume éppen nem volt az ország része, tudjuk meg attól az egyetemi hallgatótól, aki önszorgalomból vezeti csoportunkat.

Igazi, nagy bálterem
Igazi, nagy bálterem
Banczik Róbert

A kapualjból utunk az emeletre vezet, a díszterembe, a hadiakadémia legszebb termébe, amelyet állítólag nem Pollack Mihály tervezett, hanem később alakították ki. Nem is klasszicista, hanem neoreneszánsz. Igazi, nagy bálterem. A halványzöld falakat rózsaszínes féloszlopok tagolják, s a falmezőkbe reformkori nagyságok portréfestményei kerülnek majd, egyelőre Munkácsy és Mészöly Géza híres tájképeinek fotómásolatai láthatók.

A felső régiókban körablakok sora, fölöttük a mennyezetívekben, az úgynevezett „holkerben” magyar királyok mellszobrai. Ezekből kellett pótolni a legtöbbet. Középen hatalmas, hétméteres csillár lóg. A pincében találták meg romokban, s szépen restaurálták. Ami viszont nem szép, az a falak faburkolatot imitáló festett lambériája. Ez szegényes megoldás egy 4,7 milliárd forintos beruházásban.

De van más baj is. Az udvarra például nem engednek ki a biztonsági őrök, mert potyognak a felújított épület díszei, életveszélyes odakinn tartózkodni. Ezért csak az ajtóból nézünk ki, hogy megvannak-e a kövezetben Noszlopy Gáspár és társai vesztőhelyének vörösmárvány táblái, melyekért sok évvel ezelőtt egy másik felújítás idején aggódtunk, amikor épp a Természettudományi Múzeum számára építettek egy tizenhét méter mély bővítményt az udvar alá.

De a kövek szerencsére megvannak. Az eredetiek helyére már évekkel ezelőtt újak kerültek, a régiek egyike pedig a most berendezett házi múzeumban látható.

Ez a kis gyűjtemény az úgynevezett Hősök folyosójáról nyílik, melynek falain egyik oldalon az I. világháború, másik oldalon a II. világháború ludovikás áldozatainak emléktáblái sorakoznak. Erről a folyosóról nyílik a katolikus és református házikápolna is; mindkettőt felújították: a katolikusba be is mehetünk.

Itt mindjárt a rekonstruált, hatalmas ólomüveg ablak vonja magára a figyelmet: két szélső szárnyán a két szent király, István és László, középen a magyar címer, fölöttük a szalagba foglalt felirat: „A haza szolgálatában!” A szentélyt a jövőben ökumenikus kápolnaként használják majd. Utoljára a kis múzeumba térünk, ahol a felújítás során lekerült eredeti stukkódarabokat, monogramos téglákat, parkett- és üvegablaktöredéket találunk: ez a múlt.

Viszont a jövő is a múzeumban van: látványtervek az épületekről, amelyek felépülnek majd, körbevéve a megújuló, továbbra is közpark Orczy-kertet.

Banczik Róbert / Fotó

A Bárka Színház mögött lesz egy új oktatási épület, egy 600 férőhelyes kollégium a közigazgatási karnak, megújul a csónakda és létesül egy hatalmas sportközpont uszodával, a volt lovarda (majd Alfa mozi, a mostani Természettudományi Múzeum) mögötti régi épületek egyikében újra lesz lovarda, a rendőrtiszti kar pedig a terület hátsó fertályához kapcsolódóan a Diószeghy út mentén épül majd meg.

Mindez a következő négy évben készül el mintegy 38 milliárd forintból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.