galéria megtekintése

Lovagoljon ön is állami kastélyba!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 19. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Újabb kastélyokat vesz át egy kormányhatározat értelmében az állami műemlékkezelő, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási Központ. Ezzel egy időben új kastélyprogramot is hirdetett a kormány, harmincöt helyszín bevonásával.

Sümegi kastély
Sümegi kastély

Kastélyprogram utoljára éppen tíz éve, 2004-ben indult az akkori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irányításával. Nem is volt sikertelen. Ennek köszönheti fokozatos megújulását például Eszterháza, Gödöllő, Keszthely egykori főúri központja, de olyan eldugottabb kastélyok is, mint a dégi, a nádasdladányi, az edelényi, a majki, az ozorai és még jó néhány.

 

A program kulcsszava az országbemutatás volt. Vagyis, hogy ezeket a legfontosabb nemzeti látványosságokat látogathatóvá kellett tenni és bennük kulturális turisztikai attrakciót megvalósítani. Akkor az állami tulajdonú kilencven kastély közül a kulturális közérdek szempontjából ötöt minősítettek kiemeltnek, negyvenegyet jelentősnek. A program azonban 2006 után lelassult, de céljai uniós pályázatokból részben megvalósultak.

Most új kastélyprogram készült, amelyet november végén hirdetett meg a kormány. Érintettjei azok a kastélyok, amelyek eddig is a Forster Központ kezelésében voltak, és részt vettek az előző programban is, valamint az a további huszonkét helyszín, amelyeket a novemberi kormányhatározat értelmében vesz át a Forster.

Részletek a nádasdladányi kastélyból
Részletek a nádasdladányi kastélyból
A szerző felvétele

Egyelőre március 1-jéig tizenkilenc állami tulajdonú kastély kerül át hozzájuk a Nemzeti Vagyonkezelőtől, majd folyamatosan további három olyan, amelyet jelenleg magánvállalkozás üzemeltet érvényes szerződéssel (a ráckevei Savoyai-kastély és a vépi Erdődy-kastély), továbbá a váli Ürményi-kastély, amely jelenleg önkormányzati tulajdon.

A csomag egyik érdekessége, hogy találunk benne azok közül a kastélyok közül is néhányat, amelyeket 2004-ben eladásra jelöltek ki: a bicskei Batthyány-, a soponyai Zichy-, a sopronhorpácsi Széchenyi-, a gyömrői Teleki-, a váchartyáni Rudnay- és a somogysárdi Somssich-kastélyt. Értékesítésükre az akkori ellenzék tiltakozása miatt nem került sor. Most pedig állami segítséggel megpróbálják talpra állítani a fenntartásukat.

A Forster kezelésébe most átkerülő kastélyok jelentős része üres, de van jó néhány, amelyben intézmény működik (például a dénesfai Cziráky-kastélyban ideggyógyintézet, a bicskei Batthyány-kastélyban gyerek otthon, a geszti Tisza-kastélyban és a vassurányi Schilson-kastélyban iskola, míg az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyegyüttesben önkormányzati intézmények kaptak helyet, és lakik ott az egyik szárnyában egy finn galériatulajdonos is).

Részletek a nádasdladányi kastélyból
Részletek a nádasdladányi kastélyból

A közintézményeknek nem kell távozniuk amiatt, hogy az épületek most a Forsterhez kerülnek, és az új kastélyprogram sem számol a kiköltöztetésükkel, tudtuk meg Sághi Attilától, a Forster Központ elnökétől. Kivéve Gesztet, ahol kiköltözik az iskola, de ez már a program meghirdetése előtt eldőlt. De lássuk a programot. A most átvett ingatlanokkal és a Forster korábbi kastélyaival összesen harmincöt épületegyüttes része az újonnan meghirdetett tervnek.

Részlet a lovasberényi kastélyból
Részlet a lovasberényi kastélyból

Sághi Attila lapunknak úgy foglalta össze a program lényegét, hogy a következő négy esztendőben minden magyar állampolgártól kérnek évente 250 forintot, ezt megnégyszerezik, és ebből a kastélyokba olyan fenntartható funkciókat telepítenek, amelyeket az állampolgár is igénybe vehet, vagy amelyek mellett a kastélyok látogathatók lesznek.

A program célja tehát: fenntartható használat és bejárhatóság. Sőt, belovagolhatóság. Néhány kastélyt ugyanis olyan turisztikai célponttá szeretnének tenni, mely a kidolgozás alatt lévő „belovagolható Magyarország” túraútvonalának állomása, célpontja is lehet.

A jelenleg üres épületeknek változatos használati formákat szánnak: lesz művészeti alkotóműhely, lovasrendőr-kiképző, kormányhivatal. A lényeg a fenntarthatóság, és hogy mindenütt legyen turisztikai fogadóképesség is. Hogy az új hasznosítók között megjelennek-e esetleg az egykori tulajdonos családok leszármazottai vagy más magánszemélyek, arra Sághi Attila azt válaszolta, hogy ha van olyan leszármazott, aki üzleti alapon megálló hasznosítási programot tud kínálni, akkor az államnak kötelessége együttműködni.

Részlet a dégi kastélyból
Részlet a dégi kastélyból

De jelenleg egy arisztokrata családdal sem tartanak itt. Az állandóan emlegetett jó példa Károlyi György Fehérvárcsurgón, aki kitartó munkával, az állammal együttműködve, pályázatokból rendbe tette ősei rezidenciáját. Viszont erre nem mindenki képes. Jó példa lehet az iszkaszentgyörgyi kastély finn bérlője, Ari Kupsus galériatulajdonos műgyűjtő is, aki jó ideje segít a kastély fejlesztésében (az épület egyébként néhány hétig finn követség volt a háborúban).

Sághi Attila asztalán már ott fekszik az a munkaanyag, amely brosúraszerűen összefoglalja a programban részt vevő kastélyok lehetséges hasznosítását.

Füzérradványi kastély
Füzérradványi kastély

Az új Tisza István-kultusz kiépítése idején talán nem véletlen, hogy bekerült a programba a geszti Tisza-kastély. Az oktatási funkció a tervek szerint maradna az épületben. A Forster arról tárgyal a Teleki Intézettel, hogy a felújítás után itt esetleg a határon túli pedagógusképzésnek lehet oktatási helyszíne. Ezen kívül mint turisztikai látványosság, a Tisza család és Arany János emlékhelye lenne. Ugyancsak oktatási, nevelési helyszín maradna a gyömrői Teleki-kastély (gyógypedagógiai intézet) és a bicskei Batthyány-kastély (gyerekotthon).

A lovas turizmus egyik célállomása lehet a bajnai Sándor–Metternich-kastély, elsősorban az egykori tulajdonos, Sándor Móric emléke miatt. Hasznosítására korábban több magánkezdeményezés született. Lovas célponttá válhat továbbá a kisbéri Batthyány-Wenckheim- és a somogysárdi Somssich-kastély, mely 2007-ig a rendőrség lovas kiképzőjeként működött, és ezt szeretnék is ide visszatelepíteni. Az államigazgatás költözhet be a váli Ürményi-, az acsai Prónay- és az aszódi Podmaniczky-kastélyba.

Iszkaszentgyörgyi kastély
Iszkaszentgyörgyi kastély

Művészeti alkotóközpont lehet a szécsényi Benczúr-kastély, Benczúr Gyula egykori lakóhelye. Szálláshelyként jöhet szóba a mihályi Dőry-kastély, amely korábban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vendégháza volt. Szeretnék, ha szálloda maradna a ráckevei Savoyai-kastély is, amelyet azonban az állam számára kedvezőbb szerződéssel kívánnak bérbe adni egy felújítás után. Vendégházként és rendezvényhelyszínként vonnák be a kastélyprogram legkisebb tagját, a komlódtótfalui Becsky-kúriát.

A Forster által korábban kezelt kastélyokban, egyebek mellett Edelényben, Fájban, Füzérradványban, Csákváron, Dégen, Lovasberényben és Tatán is folytatódnak a megkezdett fejlesztések. A már felújított edelényi kastélyban most nyílik a kávézó és a shop, valamint hamarosan látogatható lesz a kastélyba vásárolt térképgyűjtemény.

Iszkaszentgyörgyi kastély
Iszkaszentgyörgyi kastély

Dégen a főúri életmód és gazdálkodás, valamint a kertművészet bemutatóhelyét tervezik. Csákváron a kastély egy részéből (a gazdaságtalan fenntarthatóság miatt) majdan kiköltözne a kórház, és az épület egy része a vendégfogadást szolgálná, viszont a helyiek kifejezett kérésére megmaradna az egészségügyi rehabilitáció is.

A mostoha állapotban lévő lovasberényi kastély a távoli jövőben oktatási és vendéglátói funkciót kaphat Emlékek kertje címmel. Tatán viszont a vízparti kastélyegyüttes komplex kezelésével megvannak az adottságok – és a tervek – ahhoz, hogy egy nagyobb ívű csodát csináljanak. A kastélyprogramban felvázolt hasznosítások és felújítások megvalósítása nagyban függ majd a 2020-ig tartó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) céljaitól, forrásainak felhasználhatóságától is, hívta fel figyelmünket a Forster központ elnöke. Mindenesetre 1,13 milliárd forint éves állami támogatás már áll a program mögött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.