galéria megtekintése

Stadionnyi magyar van Londonban, és nem jön vissza

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Egyre többeknek él rokonuk vagy ismerősük a brit fővárosban. A kinti magyarok mára olyan sokan vannak, hogy évente több telt házas koncertet, előadói estet, néptáncklubot, zenés gyerekfoglalkozásokat, szombati iskolát, magyar magazint és könyvküldő szolgálatot szerveznek nekik – vagyis nem csak a Túró Rudit, a csécsi szalonnát meg a gyulai kolbászt igénylik otthonról.

Quimby-, Ákos-, Kispál és a Borz-, Punnany Massif-, Zorán-, Vad Fruttik-, Heaven Street Seven-koncert meg többek közt Bagdy Emőke, Soma és Csernus Imre előadása, Dumaszínház-est, Retroparty és még hosszan lehetne sorolni azokat az eseményeket, amelyeket a Londonban és környékén élő magyar közönségnek hirdettek meg az utóbbi időben.

Május 23-án a Quimby játszott
Május 23-án a Quimby játszott
Forrás: Londonfalva Facebook-oldal

Sok magyar sztár jár rendszeresen a szigetországba turnézni, elsősorban Londonba, a legtöbb magyar által lakott külföldi városba. A programok egyértelműen jelzik, hogy az Egyesült Királyságban élő magyarok még ezer szállal kötődnek Magyarországhoz, az itthon megismert művészekhez, és keresik a lehetőséget, hogy egymással is találkozzanak, együtt, de legalábbis egy helyen és egy időben szórakozzanak.

 

Ők, az első generációs kivándorlók, vagyis a külföldön munkát vállalók egy olyan különleges csoportot alkotnak, amely igényli azt a szellemi táplálékot, amit a magyar nyelv és kultúra jelent. Az állami intézmény, a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központja folyamatosan szervez programokat, táncházat és zenés gyerekfoglalkozásokat, és egyre több magánvállalkozás is rendez a magyaroknak kulturális eseményeket piaci alapon. Ezek egyike a ma zajló Hungarian Culture Day, amelyen a néptáncot és a rockzenét hozta egy tető alá a házigazda, a Hunique Dance Néptáncegyüttes.

Öt-hat éve kezdődött és két-három éve gyorsult fel látványosan a magyarok tömeges kitelepülése. Hiteles információ nincs a számukról, Londont mindenesetre a világ ötödik legnagyobb, magyarok lakta városaként emlegetik.

Az, hogy az Egyesült Királyságban csaknem másfél millióan próbálkoztak munkát vállalni, csak azt jelzi, hogy ennyien fordultak meg ott. Az azonban biztos, hogy sok tízezer magyar család él kint, és igényli a magyar kulturális programokat.

2013 szeptemberében Zoránt hallgathatták
2013 szeptemberében Zoránt hallgathatták
Forrás: Londonfalva Facebook-oldal

A szervezők vélhetően hosszú időre tervezhetnek, a magyar kolónia létszámának csökkenése nemigen várható a közeljövőben. Sőt.

A méretes és fizetőképes keresletre már nemcsak koncertek és előadói estek szerveződnek, hanem speciális információs bázisok is.

Aki keres, az talál: a Londoni Magyar Kulturális Központ honlapján, a számtalan kulturális egyesület mellett a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon is bőségesen lehet olyan oldalakat találni, amelyek vagy önszerveződő közösségeké, vagy profi vállalkozásoké, ilyenek a Londonfalva, Stage in London, Londoni Magyar Rádió, Drum & Monkey, Londoni Magyarok Közössége, Londoni Magyarok, Magyar Könyvek Londonban.

Május 1-jén Ákos lépett fel
Május 1-jén Ákos lépett fel
Forrás: Londonfalva Facebook-oldal

A kínálat folyamatosan frissül, új szereplők tűnnek fel, de működnek már legalább öt éve a piacon lévő társaságok is. És léteznek nemcsak online üzemelő, hanem nyomtatásban is megjelenő újságok, mint a londoni magyarok többsége által ismert 6:3 Magazin, amelyből a magyar vonatkozású kinti híreket lehet elsősorban megtudni.

A londoni magyarok többsége a harmincas éveiben, legfeljebb a negyvenes évei elején járó kisgyerekes szülő, mellettük azonban méretes csapatot alkotnak az angliai egyetemeken tanuló magyar egyetemisták is,

akik szintén speciális célcsoportot jelentenek a programszervezőknek.

Április közepén a Kispál és Borz koncertezett
Április közepén a Kispál és Borz koncertezett
Forrás: Londonfalva Facebook-oldal

Az angol főváros magyar kulturális élete éppolyan sokszínű, mint a budapesti: a londoni magyar buli csapatának retropartijaira, amelyeken Fenyő Miklós, Zoltán Erika, a Groovehouse, a Kozmix, a Fresh, Csepregi Éva, Pataki Attila, az R-Go és a Gidák, DJ Dominique, a V-tech, az Animal Cannibals és a TNT is volt már vendég, éppúgy van igény, mint az alternatív zenekarokra, a Beugró csapatának rögtönzéseire, a L’art pour L’art társulat fellépéseire, Müller Péter, Berecz András és Kálloy Molnár Péter önálló estjére, vagy utóbbi színjátszótáborára.

Magyar színészként Nagy-Britanniában

A Human Remains című, Tom Keeling rendezésében készülő filmben játszik az évek óta Londonban élő Magyar Éva színész-táncos. Nagy-Britanniában megannyi színházban fellépett már, a többi között a londoni Nemzeti Színházban és a Royal Shakespeare Companyben, koreografált a Globe-nak. Néhány éve felajánlotta a londoni Magyar Kulturális Központnak, hogy készítsenek közös produkciót, de ez még nem valósult meg.

A színész-táncos szerint Angliában az élet jó, és nagyon sok minden történik. Úgy érzi, hogy a „hol fent, hol lent” libikókája neki való, de csak olyanoknak ajánlja, akik kitartók és keményen dolgoznak. Az utcán, a hétköznapokban nem érez változást a bevándorlókkal szemben, bár ő a nagyon nyitott és intelligens művészvilágban mozog. Itt mindig is voltak bevándorlók, külföldről érkezett munkások. A kelet-európaiak keményen dolgoznak, fele fizetésért, adóznak, és itt költik el a pénzüket, ami hatalmas bevételt jelent az országnak.

Nagyon kevés honfitársával tartja kint a kapcsolatot, mert szerinte nem lehet csak azért barátkozni valakivel, mert magyar. Nemrég a The Act For Change Project kampányában – amelyben a brit közönség és a művészek arról beszéltek, mit szeretnének többet látni az angol színházakban – Magyar Éva arról beszélt, hogy jó lenne a színházakban több emigránsszerep, amelyet valóban bevándorlók játszanak. (Sz. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.