galéria megtekintése

Lila Föld

0 komment


Csepelyi Adrienn

Lilába borult a bolygó, de még a világűr is: az 57 esztendős korában elhunyt amerikai popikon, Prince halála megrázta a zenei világot. Tisztelői azonban úgy gondolták, egyvalamivel lehet stílusosan búcsúztatni a zenészt: bulizással.

A minneapolisi Fifth Avenue klub előtt, ahol Prince emblematikus slágerét, a Purple Raint rögzítette, gyászoló rajongók ezrei gyűltek össze kezükben lila virágokkal, hogy közös énekléssel búcsúztassák idoljukat. New Yorkban Spike Lee rendező, Prince barátja egy házibuliban tartott tematikus karaoke-estet az elhunyt popsztár tiszteletére.

Spike Lee az általa rendezett házibulin Brooklynban
Spike Lee az általa rendezett házibulin Brooklynban
Andrew Kelly / Reuters

Ha valaki az utóbbi negyven évben egy barlangban élt volna, és nem tudná, ki az a Prince, nagyon könnyen lemérheti életművének jelentőségét, ha végignézi, kik búcsúznak tőle a közösségi oldalakon. A soul királynője, Aretha Franklin egyedinek és pótolhatatlannak nevezte a multiinstrumentalista művészt. Madonna így fogalmazta meg érzéseit:

 
„Prince megváltoztatta a világot! Igazi látnok volt. Micsoda veszteség! Össze vagyok törve.”

Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere azt írta: „Forradalmi művész volt, csodálatos zenész és szerző. Eredeti szövegíró volt és elképesztő gitáros. A tehetsége határtalan volt. Az utóbbi harminc esztendő legeredetibb és legizgalmasabb művészeinek egyike volt.”

Gene Simmons, a Kiss magyar származású frontembere szerint Prince „Óriás volt”. A legendás producer, Quincy Jones így emlékezik: „Valódi művész a szó valamennyi értelmében. Túlságosan korán ment el.” Robbie Williams David Bowie januári halálára is utal tweetjében: „Most pedig Prince? Nem, nem, nem... Nyugodj békében, te géniusz!”. A U2 frontembere, Bono a legnagyobbakhoz hasonlította:

„Nem találkozhattam Mozarttal, Duke Ellingtonnal, Charlie Parkerrel vagy Elvisszel. Prince-szel viszont igen.”

Gyászolja Katy Perry: „A világ egy jó adag varázslatot veszített ma. Köszönjük, hogy olyan sokat adtál nekünk!”. Chuck D, a Public Enemy nevű legendás hiphopegyüttes frontembere pedig így fogalmaz: „Eltűnt egy hang a világból”.

Megemlékezés Minneapolisban
Megemlékezés Minneapolisban
Craig Lassig / Reuters

Barack Obama Facebook-közleményben kreatív ikonként emlegeti a hétszeres Grammy-díjast. „Egy erős lélek túllép a szabályokon, mondta egyszer Prince, és senki lelke nem volt erősebb, bátrabb és kreatívabb, mint az övé.”

A minneapolisi Lowry Avenue és Interstate 35 hidat, a Twins baseball-stadionját, a brooklyni Borough Hall épületét, a bostoni Zakim hidat, a clevelandi Terminal Towert, a portlandi Morrison hidat, valamint a San Franciscó-i és a Los Angeles-i városházát is lila fénnyel világították meg Prince emlékére.

Lilába borult a los angeles-i Városháza
Lilába borult a los angeles-i Városháza
Mario Anzuoni / Reuters

Ausztráliában a melbourne-i Arts Centre váltott lilára, a New York-i Sohóban lévő Prince Street metrómegálló feliratait pedig elárasztották a megemlékezők. A Google bíborszínűre változtatta logóját, a NASA egy lila köd fotójával tisztelgett, a The New Yorker magazin legfrissebb címlapja pedig bíbor esőt ábrázol. Különös egybeesés, hogy II. Erzsébet angol királynő tiszteletére épp Prince halála napján színezték lilára a Niagara vízesést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.