galéria megtekintése

Radnóti jegyzett bele, 300 ezerről indul a pár száz forintos könyv

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

A karácsony előtti magyar könyvaukciós rekord, a százmillió forintos összbevétel a Központi Antikvárium munkatársai szerint aligha ismételhető meg. A tavaszi árverésen a felével is elégedettek lennének, erre viszont nem esélytelenek, mert elég jó anyaguk van. Jönnek például újabb darabok a Radnóti-hagyatékból.

A múlt év végi könyvárverési rekordhoz a csillagok szerencsés együttállása kellett. Egyrészt a Radnóti-hagyaték piacra kerülése, másrészt három olyan licit, amely a bevétel felét adta.

Volt egy kis szegedi kalendárium, amely Radnóti Miklós bejegyzésével hétmilliót ért valakinek, aztán Nagysándor József aradi vértanú váratlanul előkerült búcsúlevelét az állam vette meg 14 millióért, végül Bolyai Farkas Tentamen című munkájának első része – a tudománytörténet legritkábban kapható műveinek egyike – 26 millióért került egy magyar gyűjtőhöz. Utóbbiért igen nagy licitharc alakult ki a gyűjtő és egy külföldi könyvkereskedő között, mondja Bálinger Béla, az antikvárium szakmai vezetője.

A százmilliós rekordot szinte biztos, hogy nem fogják elérni a következő, június 5-i árverésükön, teszi hozzá a vezető. Feltűntek azonban nagyon izgalmas tételek, ismét lesznek például kötetek a Radnóti-hagyatékból. A költő árverésre kerülő könyvtára tavaly egy új vevőkört is becsalogatott, amely csak ez iránt érdeklődött, tudjuk meg. Az örökös, illetve megbízottja fokozatosan adja át árverésre a tételeket, a hagyaték nem egyszerre jön ki a piacra. Ez üzletlélektanilag is így indokolt.

 

Úgyhogy kerülnek még elő érdekes, értékes dolgok a könyvtárból.

A zseb-Toldi, József Attila kötete „Az egyetlen Fedák Sárinak” és egy Radnóti-dedikáció
A zseb-Toldi, József Attila kötete „Az egyetlen Fedák Sárinak” és egy Radnóti-dedikáció
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az aukción igazi csemege lesz például egy kis füzetke, Arany Toldijának olcsó zsebkiadása, amelynek előlapján „Dr. Radnóczi” ceruzabejegyzés olvasható, továbbá a szövegben is Radnótitól való, ceruzás észrevételek Arany szövegéhez. Például ennél a résznél: „Mit csinálsz most Miklós? Jaj, dehogy bírsz vélek!”, ceruzával egy kis glossza: „Lélek – átalakított asszociáció a következő sorban”. És tényleg, a következő sorban ott a „lélek” szó, átalakított, ragozott formában: „Ezer lelked volna, mégis megölnének.”

Vagyis épp azt érhetjük tetten, hogyan tanulmányozta Radnóti a nagy előd nyelvlélektani működését, hogyan érzett meg annak soraiban egy ki nem mondott szót, „el nem költött” rímet. Az Arany-füzet egyébként azért is érdekes, mert éppen ilyeneket vitt magával Radnóti a munkaszolgálataira, talán ezt a példányt is.

A füzet, amely önmagában 300-400 forintot ha ér, Radnóti jegyzetei miatt most 300 ezerről indul,

s „ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg”. A hagyatéki tételben még nyolc-tíz kötet szerepel Radnóti könyvtárából, a költő ex libriseivel ellátott könyvek, neki vagy feleségének, Fifinek dedikált művek.

Bálinger Béla szerint mégsem Radnóti lesz a csúcs. Hanem a térképgyűjtők egyik nagy álma, az egyik legszebb magyar plánum, az 1769-es „nagy Müller”, egy több négyzetméteres, vászonra kasírozott, barokk Magyarország-térkép. Tervezett kikiáltási ára kétmillió forint.

A lomtalanításkor talált felvétel bal szélén Móricz Zsigmond, a jobb szélen Babits Mihály 1934-ben
A lomtalanításkor talált felvétel bal szélén Móricz Zsigmond, a jobb szélen Babits Mihály 1934-ben

Hajmeresztő érdekességnek nevezi a szakember a ritka Külvárosi éj című József Attila-kötet egy dedikált példányát is, mert nagyon különös a címzett személye. A dedikáció így szól: „Az egyetlen Fedák Sárinak. József Attila 1932. okt. 19.”

A júniusi árverésen akár harminc-negyvenmillió forintos leütési eredményt is elérhetnek majd. Nem rossz, hiszen a karácsony előtti, százmilliós aukció kivételes eset volt. Sok múlt a hangulaton, mondja az antikvárium vezetője. Olyat, hogy tapsol a közönség a licit után, könyvárverésen nagyon régen láttak.

Móricz beugrott Babitshoz

Egy lomtalanításkor kidobott borítékból származik két rendkívül érdekes kép. Az egyik Ismeretlen felvétel, amelyen Móricz Zsigmond és Babits Mihály látható 1934-ben, Babitsék esztergomi kertjében.

A kép hátulján Móricz sorai olvashatók: „Véletlenül voltam Babitséknál Esztergomban. Arra jártam riporton Dorogon s bementem”.

A Kárpáti és Fia Antikvárium április 16-i aukcióján ezzel együtt árverezik el a boríték másik képét is. Arató Tibor egy csomó vicces, vidám felvételt készített azon az 1931. április 12-i, csillebérci kiránduláson, amelyen József Attila és Illyés Gyula is részt vett. Legismertebb ezek közül az a kép, amelyen a két költő büszke tartással fog kezet egy vastag bükkfa előtt. A kirándulás többi képét alig publikálták.

Most megvehető egy olyan példány, amelyen (a fotóson kívül) a túra minden résztvevője látható. A katalógusszöveg megjegyzi, hogy József Attila életében talán 1931 tavasza volt a leginkább kiegyensúlyozott: tagja lett a szociáldemokrata pártnak, előadásokat tartott, márciusban megjelent Döntsd a tőkét, ne siránkozz című verseskötete.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.