galéria megtekintése

Levélíró olvasók

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 20. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A „lakossági” zenész retrokorba ért, az ötunokás nagymama pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e víz a Marson. V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja újságírója és Abebe Dániel (Bebe), a Back to Black énekese volt a Tandem e heti vendége.

Magazin: Tíz könyv, öt gyerek, öt unoka. A fiús anyukák és a lányos apukák jó ismerője. Hogy áll az olvasói levelekkel?

V. Kulcsár Ildikó: Az én szeretett közgazdász férjem besegít, ő is olvassa őket. Akadnak fiatalok is a levélírók között.

Magazin: Mit csinál velük?

V. Kulcsár Ildikó: Dobozolom őket. Az utóbbi időben egyre több levélben kér a feladó segítséget. Leégett a házuk, nincs ennivaló vagy pénz cipőre. Ezek fájnak, próbálok segíteni. Persze akad bőven olyan történet is, hogy azonnal megtetszik, és megírom.

 

Abebe Dániel: Sosem írtam olvasói levelet. Számokat, mondjuk, kértem B. Tóth Lászlótól. Írtam a Poptarisznyának. Szóltak az adásban, hogy most kezdődik a dal, aki föl szeretné venni, indítsa a magnót.

V. Kulcsár Ildikó: Hány éves voltál?

Magazin: Akkor már nagyon jól kellett beszélnie magyarul.

Abebe Dániel: Ezzel nem volt gond, mert itt születtem, a nyelvet az anyatejjel szívtam magamba. Édesapám etióp, de már régen itt él ő is. Nyugdíjas orvos, a sebészeten dolgozik Szentesen.

Teknős Miklós / Népszabadság

Magazin: Mi van az etióp nagynénikkel és nagybácsikkal?

Abebe Dániel: Apa testvéreivel és unokatestvéreivel két éve találkoztam, gyakran telefonálunk. Az egyik testvér Washingtonban él, a másik Etiópiában maradt.

V. Kulcsár Ildikó: Hogyan került ide édes­apád?

Abebe Dániel: Apám etióp bokszbajnok volt, imádta Papp Lacit, szeretett volna tőle tanulni. A Testnevelési Főiskolára iratkozott be, végül orvos lett. Szerepelt különben az Egri csillagokban. Amikor a TF­-re járt, a filmesek törökös arcokat kerestek.

V. Kulcsár Ildikó: A zenével hogy talál­koztál?

Abebe Dániel: Édesapám barátja mentorált. Azt szerette volna, hogy gitározzam, énekelni eredetileg nem is akartam.

V. Kulcsár Ildikó

Született: 1950. május 15-én Budapesten.

Foglalkozása: újságíró, író, családi mediátor. Az ELTE-n diplomázott, majd pszichopedagógiát tanult. Ötgyermekes anya, számos könyve a gyermeknevelés kérdéseivel foglalkozik. Újságírói munkájáért a többi között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Ajánlja:

Könyv: Grecsó Krisztián - Mellettem elférsz

Színház: Spiró György: Kvartett a Pesti Színházban

Film: Fazekas Csaba: Swing

Magazin: Aztán mégis énekes lett.

Abebe Dániel: A Back II Black gyorsan haladt előre, elsodortak az események.

V. Kulcsár Ildikó: Ifjonc újságíró koromban meghívtak műsort vezetni az RTL Reggel adásába, Alföldi Róbert volt a párom, jött a műsorba vendégként a Back II Black. Élő zene szólt, remek volt.

Abebe Dániel: Köszönjük. A zenekarban a húsz év alatt voltak tagcserék, de a mag megmaradt. Élünk és dolgozunk, noha most már inkább retrozenekar vagyunk.

Magazin: Madonnát kitiltották a BBC One adásaiból, nem igénylik a fiatalok.

V. Kulcsár Ildikó: Semmi gond, alapítani kell egy Madonna-csatornát! Kicsit sajnálom a korosodó sztárokat, nehéz tudomásul venni az idő múlását. Bár Kútvölgyi Erzsébet említette nemrég, mennyire sajnálja azokat a nőket, akik eltüntetik az arcukról a szarkalábakat. Mert ezzel eltüntetik azt a csudát is, hogy milyen sokat mosolyogtak életükben. S ha végül valaki mindent eltüntet, letörli a sorsát az arcáról.

Magazin: Hány cikket írt? Számolta?

V. Kulcsár Ildikó: Soha. Nem is gyűjtöttem össze őket.

Abebe Dániel: Érdekes, de nekem a mai napig nincs otthon saját lemezem. Egy ismerősöm minden DVD­-jét, tévészereplését, interjúját archiválja. Legyintettem, de egyszer majd a gyerekeimnek meg kell mutatnom, mit csináltam az életben.

V. Kulcsár Ildikó: Hálás vagyok Janikovszky Évának, hatvanszor elmondta, kevés az újságírás, a könyvek maradnak meg.

Teknős Miklós / Népszabadság

Magazin: Tényleg fejbe verte a gyereke a kulcscsomóval?

V. Kulcsár Ildikó: Erre emlékszik? Te jó ég! Gyesen voltam, pelenkázás közben véletlenül történt az incidens. Monoklival jártam-keltem, összesúgtak a hátam mögött: jól megagyalt a férjem. Erről szólt életem első írása 1989-ben a Nők Lapjában.

Magazin: Mostanában mi izgatja? Ment egy színdarabja a Komédiumban Mondod-e még, hogy szeretlek? címmel.

V. Kulcsár Ildikó: Ebben arról beszéltem megbocsátó humorral, milyen ostobák tudunk lenni a kapcsolatainkban. Most Zimányi Zsófiának, a Rózsavölgyi Szalonnak készítek egy hasonló darabot, bár azt, amikor az előadás végén ki kell mennem a színpadra, nem szeretem. A reflektorfényben nem látom a velem szemben ülők szemét. Újranyomják egy régebbi könyvemet, és egy másikat is írok. Rettenetesen izgat a kor, amelyben élünk! Mit lehetne tenni a szegénység ellen? Egy Pista nevű hajléktalannak tavaly én is segítettem a cikkemmel, hogy lakáshoz jusson. Ez boldogság! Egyszerre harmincnégyfélét csinálok, ami szerintem teljesen normális. És akkor ott vannak még az unokák, akik fura kérdéseket tesznek föl a Marsról meg a Vénuszról. Képeznem kell magam.

Abebe Dániel: Nálunk nincs gyerek, a kutya tölti be a szerepét. A nejem 28 éves, én meg 39. Nem siettetem a dolgot, noha szerettem volna fiatal apuka lenni, de erről már lecsúsztam. Kivárom türelemmel, hogy a párom megnyomja a gombot. Én is a színpad körül legyeskedem. Benkő Péterrel és Kató Zoltánnal, a volt szaxofonosunkkal mutatunk be A fekete, a barna meg az őszt. Zene, vers és próza is van benne.

Abebe Dániel

Született: 1976. július 24-én Szentesen.

Foglalkozása: énekes, a Back to Black együttes tagja. Eredeti szakmája közgazdász. Ismert lemezei a Szerelembomba, az Ülünk a téren, a Tevagyazakitalegjobban és a Sodor a funky. Játszott színházakban, az Alul semmi című musicalben és a Tordy Géza rendezte Egy csepp mézben.

Ajánlja:

Könyv: Ralph S. Marston: Motiváció Minden Reggel (menedzserkönyv)

Film: Balogh György: Tüskevár

Zene: komolyzene minden mennyiségben

Magazin: Az újságírónál nem gond az életkor, de egy zenész, ha ritkulnak a koncertek...

Abebe Dániel: ...nehezen éli meg. Ez egy hullámvasút, amihez az is hozzátartozik, hogy egyre távolabb a bejárat, és mások szállnak be helyettünk. Meg kell várni a következő menetet, és akkor talán lehet menni még egy kört, ha nem jön közbe gikszer.

Magazin: A Back II Black ráadásul a fekete zene alapjaira épített populáris muzsikát játszott. Arra mindig szükség lesz.

Abebe Dániel: Tánczenészek vagyunk. Lakossági zenekar, ahogy mondani szoktuk. Az a baj, hogy a műfaj halt meg közben, de nincs mit tenni, menni kell tovább. Lényeg, hogy az ember hű maradjon önmagához, viszont az idők szavára hallgatva másfajta hangszereléssel álljon elő.

V. Kulcsár Ildikó: Eszembe jut a fado, a portugál közösségekben ismert melankolikus zene. Rettenetesen szomorú dalokat ad elő egy szál gitárral a kezében egy énekes. Először a magyar agyammal azt hittem, azért ilyen bánatos a zene, mert Portugália valamikor régen hatalom volt, biztos siratják a dicső múltat. Nem! A szerelmet siratják, ami elveszett.

Abebe Dániel: Csak úgy lehetett a műfajt is megőrizni már száz éve is, hogy egy kicsit ki kellett vele lógni a sorból. Úgy gondolom, hogy újságíróként is ki kell egy picit lógni.

V. Kulcsár Ildikó: De csak kicsit, mert ha nagyon kilógsz, kirúgnak. Ahogy a te hallgatóid, úgy az én olvasóim is okosak. Nem igaz, hogy a közhelyes semmivel el lehet őket andalítani. Nézd meg a bulvárt, csökkennek a példányszámok, a Nők Lapja meg állja a sarat. Ami engem izgat, valószínűleg több nőt is izgat. Tehát meg kell írni, talán segíthetek valamit…

Abebe Dániel: A zenében azért más a helyzet. Az ingerküszöb oly magasan van, hogy vagy valami nagyon rosszal lehet csak átugrani, vagy zseniális teljesítménnyel. Legyünk őszinték, zseniális dalok nem születnek mindennap.

Magazin: Azt, hogy a könyveit elegen olvassák-e, hogyan ellenőrzi?

V. Kulcsár Ildikó: Egyszerű. Ha az olvasók levelet írnak, találkozókra hívnak, és a kiadóm újranyomja őket, rendben van velük minden.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.