galéria megtekintése

Lebegés a csúcsok csúcsán

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Tabukat törő, végletekig szenvedélyes nő és kutató volt Margaret Mead. Az amerikai kulturális antropológus viharos (magán)élete inspirálta Lily Kinget, akinek regénye, az Eufória bestseller lett az Egyesült Államokban.

Véletlenül bukkant rá egy portlandi antikváriumban, s egy pillanatig sem gondolta, hogy Margaret Mead életrajza később gyökeresen megváltoztatja az életét. – Amikor nem kis csúszással elkezdtem olvasni az életrajzot, teljesen megbabonázott Mead személyisége. Egy rendkívüli nő története bontakozott ki előttem.

Aki tabukat tört, aki tematizálta, felvállalta a szexualitást az 1930-as évek prűd Amerikájában,

s aki az elzárkózás felé hajló amerikaiak előtt megpróbált ablakot nyitni a világra. S akinek a magánélete is viharos volt. Három házasság, sok szerető, férfiak és nők vegyesen – mesélte a lapunknak adott interjúban Lily King, aki magyarul is megjelent Eufória című, Amerikában tavaly a bestsellerlistákon jegyzett regényének főhősét, Nellt a híres kulturális antropológusról (1901–1978) mintázta.

 

Az Eufória egy való szerelmi háromszög alapján született. Mead 1932-ben második, valamint későbbi harmadik férjével töltött közel fél évet Pápua Új-Guineán, hogy tanulmányozza az ott élő primitív törzsek életét. King ezt a terepmunkát vette alapul, de jócskán átgyúrta az egykori szereplők karakterét és történetét. – Alapvetően ez szerelmi regény, de ott van benne a más kultúrák, népek iránti kíváncsiság, azok tisztelete is.

Kinget megbabonázta a harmincas években tabukat döntő Mead
Kinget megbabonázta a harmincas években tabukat döntő Mead
Winky Lewis / Stringer

S miközben Nell és az őt körülvevő két férfi között bonyolult érzelmi viszonyok alakulnak ki, mindhárman elkötelezett kutatók maradnak. Olyanok, akik különböző módszerekkel, de

felfedezni akarnak, méghozzá elképesztő szenvedéllyel.

A tudománnyal is szerelemben vannak – mondta a családjával a Maine állambeli kisvárosban, Yarmouthban élő szerző.

Az 1963-ban Massachusettsben született King mindig is irodalommal akart foglalkozni. Hatéves korában azzal lepte meg édesanyját, hogy ő bizony író lesz. Egyetemi évei alatt angolt és kreatív írást tanult. Első regénye, a The Pleasing Hour viszonylag későn, 1999-ben jelent meg. Az áttörést a 2010-ben publikált Father of Rain hozta. Ennek középpontjában egy komplikált apa-lány kapcsolat áll, s ehhez saját tapasztalatait is felhasználta. Szülei elváltak, majd újraházasodtak, zaklatott ifjúsága volt.

– Az írás segített abban, hogy visszanyerjem a kontrollt önmagam felett – tette hozzá. Az Eufóriához nem utazott el Pápua Új-Guineára, de rengeteget olvasott a szigetről, az ott élő törzsekről és persze Meadről. – A fantázia sokat segített – válaszolta arra a kérdésre, hogyan sikerült hitelesnek tűnő környezetet teremtenie. Nell figuráját igyekezett Mead nyomán megformálni, aki egyébként annyira szenvedélyes és munkamániás volt, hogy

az első férjét faképnél hagyta a nászéjszakájukon és inkább a kutatásain dolgozott.

Igaz, később alaposan bepótolta a „mulasztást”. A történetet azonban Nell szerelme, az angol Andrew Bankson meséli el.

– Úgy éreztem, hogy a szerelmi háromszög Bankson története, sokkal intimebbnek gondoltam, ha egy férfi szemével nézek mindent – mondta King, állítva: nem női olvasóközönségnek szóló regényt írt. A legmeglepőbb kérdéseket a felolvasásokon férfiaktól kapja. Egy úr azt tudakolta tőle, miért várt Nell két hónapot arra, hogy ágyba bújjon Andrew-val.

King szerint regénye a birtoklásról is szól. A nyugati civilizáció és vállalatok még nem kezdték el meghódítani, értsd kifosztani a világ e részeit. Az antropológusok érezték, hogy mi fog bekövetkezni és megpróbálták a legapróbb részletekig dokumentálni ezeket a társadalmakat. Úgy gondolja, Nellék számára volt egy pillanat, amikor úgy érezték, mindent értenek és elérnek. Lebegtek. Fent, a csúcsok csúcsán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.