galéria megtekintése

„Különös állatfaj vagyunk”

0 komment


Csepelyi Adrienn

Negyedszer jelölték Grammy-díjra a Takács Quartetet. A Magyarországon alapított, azóta Amerikába „költözött” vonósnégyes csellistájával, Fejér Andrással beszélgettünk vérmes rajongókról, zenészegóról és bérelt limuzinokról.

Hogyan tervezik jövő február 15-ét? Limuzinnal, frakkban érkeznek a vörös szőnyegre?

Ki kell hogy ábrándítsam: szmokingunk ugyan van, de limuzint bérelnünk kellene, úgyhogy most sem leszünk jelen. A lányaim mindig könyörögnek, hogy menjünk el a Los Angeles-i gálavacsorára, hogy találkozhassanak kedvenc hiphop-előadóikkal és egyéb kétes elemekkel, de abban a kilométeres teremben úgyse találnának meg senkit. Emellett a Grammynek elég furcsa a lebonyolítása: mivel elképesztően drága a tévés műsoridő, a dzsessz és kamarazenei kategóriák díjait nem a gálán, hanem talán előző reggel, valami félhomályos szuterénben adják át. Ha önérzetesebbek lennénk, jól fel is háborodhatnánk, de nem tesszük. A rapperek tízmilliós lemezeladásokat produkálnak, mi legfeljebb ezres nagyságrendről beszélhetünk.

A 2003-as díjkiosztóra sem mentek el, amikor önök nyertek? Hogyan kapták meg a gramofonszobrocskákat?

 

Az amerikai postának szerencsére kitűnő a szolgáltatása.

Mitől lesz valaki jó kamaramuzsikus?

Kétségtelenül különös állatfaj vagyunk. Egy-két összetevőt tudok mondani, de a titkos receptet nem ismerem: egy kicsit mindenki szólista, hiszen sokkal jobban hallható, mit művelünk a színpadon, mint egy szimfonikus zenekar esetében. Ennek ellenére nem lehet akkora egónk, mint egy szólistának: tudnunk kell, hogy ki, mikor és milyen mértékben domináljon. Sokszor hallani együtteseket, amelyekben annak útját, akinek épp szólója van, a többiek szinte föld alatti óvatossággal egyengetik. Ez a zeneszerzők szándékával ellentétes: a kamarazenélés izgalmas csapatmunka, ahol meg kell találni a helyes arányokat anélkül, hogy az a darab karakterének a rovására menne.

A Takács Quartet büszke értő közönségére
Ellen Appel

Divat manapság kamarazenélni?

Amióta egyre nehezebb a zenekarok anyagi helyzete, sokan tanításból és kamarazenélésből egészítik ki a keresetüket. Emiatt sok az új vonósnégyes, nagy a verseny, ez kedvez a műfajnak.

A nem megrögzött komolyzene-rajongók inkább szimfonikus zenekarok koncertjeire vagy operába mennek. Kikből áll az önök közönsége?

A közönségünk kisebb létszámú, de eltökélt és lelkes. Ilyen szempontból nagyon el vagyunk kényeztetve: a mi koncertjeinkre nem reprezentálni járnak, mint a híres szólisták fellépéseire. Egy vonósnégyes minőségi hallgatást igényel. Azok, akik eljönnek, művelt, olvasott emberek, nagy részük maga is játszik valamilyen hangszeren. Túlzás nélkül: a világ legjobb közönsége a mienk.

És ennek megfelelően lelkes is?

A vérmes nyolcvanöt évesekre tetszik gondolni?

Ne becsülje alá őket, engem egy öregúr egyszer gyomorszájon vágott a bécsi Staatsoperben, mert azt hitte, előzni akarok a sorban.

Nemrég a kaliforniai Berkeley Egyetemen játszottunk Ravelt. A koncert után odatámogattak egy kilencven év körüli professor emeritust, aki megállt előttünk, és azt mondta: uraim, a Raveljük teljesen eltúlzott, igen gusztustalan és mérhetetlenül pornográf. Aztán egy kedves mosoly kíséretében hozzátette: nagyon szépen köszönöm – és elment.

Névjegy

Takács Quartet A világhírű együttest 1975-ben alapította Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. Több rangos fesztivál első díjával a zsebében a Coloradói Egyetem rezidens kamarazenekara lett a kvartett, amelynek lemezei mind a kritikusok, mint a hallgatók körében elképesztő népszerűségnek örvendenek. A zenekar kétszer nyerte el a rangos Gramophone-díjat, 2003-ban Grammyt kapott. A jelenlegi tagok: Edward Dusinberre, Schranz Károly (hegedű), Geraldine Walther (brácsa), Fejér András (cselló). Fejér András 1955-ben született, a Zeneakadémián Banda Ede, Mihály András, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. Nős, három gyermek édesapja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.