galéria megtekintése

Inkább a lassú halált választják a magyar politika helyett

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László 25 év után távozik posztjáról. A könyvszakma rendszerváltás utáni évtizedeiről és jövőbeli kilátásairól, az átalakuló könyvpiac esélyeiről és problémáiról beszélgettünk vele.

– Negyedszázad után búcsúzik. Összegezte, mi sikerült és mi nem?

– Amikor először megválasztottak az MKKE igazgatójának, egyetlen ellenszavazatot kaptam, a Móra Kiadó akkori igazgatójától. Azt mondta, hogy bár ismernek, azért örült volna, ha bemutatok valami programot a döntés előtt. Jogosnak éreztem, ezért a megválasztásom utáni két éjjel írtam egy hosszú távú cselekvési tervet. Most, hogy vége, csak végig kell néznem a lista tételeit. Amikor érkeztem, alig 30 taggal egy érdekképviselet voltunk a sok közül.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Soha nem voltam a kamarai rendszer híve, azt akartam, hogy önkéntesen, a munkánktól meggyőzve csatlakozzanak hozzánk. Hogy létrejöjjön a legnagyobb kulturális terület, a könyvkiadás erős, egységes érdekvédelmi szövetsége. Az elnökségem alatt volt úgy, hogy lefedtük a könyvpiac 90 százalékát. Pedig ez jóformán a kultúra egyetlen szegmense, amely tudomásul vette a piaci viszonyok kialakulását, és alkalmazkodott hozzájuk, ezért tudta megőrizni politikafüggetlenségét is. A kezdetektől csekély az állami támogatás…

 

– Évi sok százmillió forintot költ kiadástámogatásra az állam.

– Körülbelül hatszázmilliót, ez a könyvpiaci forgalom egy százaléka. Van még olyan kulturális szegmens, amelynél ilyenek az arányok? A könyvpiacot szinte teljes egészében a vásárlók igényei alakítják. A jogi szabályozásban komoly szerepünk volt, még a Horn-kormány idején meggyőztük Magyar Bálintot, hogy kis nyelvterületen, piaci viszonyok között bizonyosan életképtelen a tudományos és szakkönyvkiadás, állami támogatási rendszert kell létrehozni.

– Most viszont könnyen lehet, hogy a külföldi tudományos művek magyar megjelentetése nem sok évvel éli majd túl az ön leköszönését.

– Az oktatáspolitika, a kultúrpolitika, a tudománypolitika jelenlegi iránya nem sok jót ígér. Ha nincs anyanyelvi tudományos könyvkiadás, akkor nem lesz magyar filozófia, nehezen lesz néprajz vagy agrárgazdasági tájékozódási lehetőség. Szegényebb lenne a nyelvünk, ha a szókincsnek ez a része kiveszne belőle. Kérdés, siker-e vagy kudarc a Márai-program. Ez a könyvtárfejlesztési és kiadástámogatási projekt szintén a mi kezdeményezésünkre valósult meg egymilliárd helyett az első évben 400, volt, hogy 100, idén 200 millió forintból, vagyis nem túl nagyralátó elképzeléseink töredékéből.

Ma már annyira rossz a helyzet, hogy a Márai-programból érkező kiegészítő pénzekkel együtt is kevesebb jut a könyvtárak állománybővítésére, mint néhány évvel ezelőtt. A kissé fáradt könyvhetet sikerült dinamizálnunk, immár 80 városban van ünnepi könyvhét, és 70 év szünet után a határon túl, Kolozsváron is. És a gyermekkönyvnapokkal is sikerült kibővítenünk. A nemzetközi könyvfesztivált is életre hívtuk.

„A könyvesszakma nem osztódott meg végletesen jobb- és baloldalra”
Földi Imre / Népszabadság

– Viszont az egyik legfontosabb piacszabályozó javaslatukkal, a könyvtörvénnyel mindeddig elbuktak.

– Pedig az Ulpius-ház bedőlése mutatja igazán, mekkora szükség volna rá. A német könyvtörvényt vettük alapul, amikor néhány éve L. Simon Lászlóval végigegyeztettük a javaslatainkat, de az ő távozása óta azt halljuk, a törvényjavaslat nem időszerű. Hogy miért nem, nem tudni. A lényege, hogy az újdonságok árusításában egy időre befagyasztanánk a kereskedők közötti árversenyt a kis piaci szereplők védelmében.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– A vásárló érdeke éppen az árverseny. Sokan így sem engedhetik meg maguknak, hogy könyvet vegyenek.

– A könyv másféle áru, mint a napszemüveg vagy a bicikli. Az EU 18 tagállamában nem tartják az elképzelést piacellenesnek. Aki figyelte nálunk a piacot, látta, hogy inkább a tömegirodalmi munkák árát vitték le ezek a folyamatok, a magaskultúrához való hozzáférést nem könnyítették meg. Megértem, aki szerint drága a könyv, de az a helyzet, hogy más árucikkekkel összehasonlítva egyáltalán nem az. A könyv előállításának egy olyan összetevője van, amin érdemben lehet spórolni: a szerző. De tőlük ennél többet már tényleg nem lehet elvenni.

– Sokakat aggaszt a szakmában, hogy túl dominánssá válhat a Libri-csoport, és keményebb lett a harc a szerzőkért is. Ismét csak: miért nem örülünk a versenynek?

– Szerintem eminens érdekük a könyvvásárlóknak, hogy minél több vállalkozás versengjen a kegyeikért. Ezért a könyvesek érdekvédelmi szervezetének a legfontosabb feladata a kisebb, gyengébb szereplők óvása, mert a nagy, tőkeerős cégek tudják az érdekeiket érvényesíteni. A Libri-csoport éppen arra hivatkozva lépett ki nemrég, mondván, hogy őket nem képviseljük. Ez szerintem nem igaz, a legitim érdekeiket nekik is képviseltük természetesen.

A veszélyt egy szerkezeti probléma jelenti. Nagy kereskedőcégek vásárolják fel a kiadókat, ez itthon régi, de nem szerencsés hagyomány. Ha egy kereskedőcégnek kiadói vannak, érdeke fűződik ahhoz, hogy a többiek termékeit háttérbe szorítsa a bolthálózatában. A Libri tisztán kereskedőcég volt, és rengeteget használt azzal, hogy nem volt saját kiadói érdekeltsége. Azzal, hogy nagy erőkkel beszállt a kiadásba, és maga is felépített egy igen tekintélyes méretű portfóliót, ez az előny elveszett, szerintem nagy kár érte, érthető az ijedtség.

– Ez teljesen legitim üzleti döntés volt. Mi a kifogásolnivaló rajta?

– Igen, ők is ezt mondják, ilyen az élet, ilyen a kapitalizmus. Nekem azonban bizonyos módszerek ízlésem ellen valók, ha ilyen az élet, ha nem. Nem csak a Libri-csoportot akarom bírálni, nemzetközi szinten is mintha véget ért volna egy korszak. Idáig mindenki figyelembe vette azt a munkát, amit egy szerző piaci bevezetése, felépítése jelent egy-egy országban. A Harry Potter-könyvek jogait egy pici kiadó vette meg, mert senkit nem érdekelt, de nem vették el később sem tőlük. Talán tényleg itt volt már az ideje, hogy nyugdíjba menjek.

Az áfa is számít

Zentai nevéhez köthető a tankönyvek áfájának nulla százalékra csökkentése. A néhai Isépy Tamás KDNP-képviselő segítségével érte el a Mekeke az első Orbán-kormány idején, tízévnyi küzdelmet követően, Hiller István pedig, aki úgy volt a kultúráért felelős kormánytag, hogy közben saját pártjának is erős embere volt, keresztül tudta vinni, hogy egységesen 5%-os lett a könyvek áfája. Ez volt talán a legnagyobb áttörés a könyvszakma számára.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.