galéria megtekintése

A sztáríróké volt a könyvhét

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 09. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Volt miből válogatni, hiszen közel 330 újdonság jelent meg a 86. Ünnepi Könyvhétre és 14. Gyermekkönyvnapokra. Aki mindent meg akart volna venni, közel egymilliót költött volna, az átlagolvasó viszont most is biztosra ment: a nagy neveké volt az idei könyvhét is.

Vasárnap délután már látszott, hogy a kánikula csak egy fokkal jobb az esős könyvhétnél. Melegben ugyanis az olvasónak is a strand az első gondolata, s csak a második lesz kevésbé prózai. Vagy épp lírai. Huszonöt fokban, fátyolfelhőben viszont mindenki örömmel válogat.

Idén 80 szépprózai, 52 lírai mű és a gyermekkönyvnapokra megjelent 56 újdonság jelentette a kínálatot – 75 magyarországi és 12 határon túli kiadó gondozásában. És épp a sokszínű kínálat a könyvhét erőssége és egyre fontosabb feladata is. Többen is hangsúlyozták, hogy a könyvpiaci mozgások és a válságból való részleges kilábalás

még inkább felerősítették az irodalomban mindig is jelen lévő divat erejét.

 

Így lett a Magvetőnél húzókiadvány Spiró György új regénye (Diavolina) vagy Nádasdy Ádám melegekről szóló tárcakötete (A vastagbőrű mimóza). A Kalligramnál Schein Gábor (Svéd) és Györe Balázs (Halálom után eltüzelni!) regényei. A Helikonnál nem hittek a szemüknek, annyian keresték Mindszenty József Emlékiratait, vagy az igen olcsó és ezért roppant kelendő Zsebkönyvek-sorozatot. Az Osirisnél pedig a Romsics Ignác tanulmányait egybegyűjtő kötet, A múlt arcai aratott sikert.

A magyar könyvkiadás történetében rendkívüli vállalkozás volt tavaly az Atlantisz Kiadónál a Zohár első magyar nyelvű kiadása. A legnagyobb hírű középkori zsidó Biblia-kommentárt arámi és héber nyelvből fordították, és idén is ez volt a legkeresettebb könyvük, természetesen a Proust-sorozat mellett. A Scolar Kiadónál a Spiró György drámasorozat hatodik kötetét (benne az Elsötétítés és a Helló, dr. Mengele!) keresték sokan. A Múlt és Jövő ez évi nagy dobása a genderkutatók régi álma, Lesznai Anna regényének 1967 óta először megjelent újranyomása volt.

Van, aki úgy véli, hogy jó lenne több könyvhetet tartani. De persze ez illúzió
Van, aki úgy véli, hogy jó lenne több könyvhetet tartani. De persze ez illúzió
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ami ugyanis hajlamos eltűnni, vagy meg sem jelenni a könyvesboltokban (mert a kereskedők csak minimális példányt kérnek be belőle) az itt könnyen láthatóvá válik. Főként a vidéki olvasó csodálkozhat rá a kínálat gazdagságára, hiszen egyre jellemzőbb, hogy

a kényesebb igényeket kielégítő könyvek el sem jutnak a vidéki bolthálózatba.

Sosem volt könnyű pályakezdőnek lenni, ám a mostani folyamatok még inkább nehezítik a befutást. Az eladott példányokkal kapcsolatban egyre szélesebbre nyílik az olló a sztárszerzők szűk csoportja és a középmezőny között. A pályakezdők, vagy a pár száz példányban megjelenő verseskötetek pedig ennél is mostohább helyzetben vannak. Nem véletlen, hogy sok kiadó a könyvhétre vagy annak környékére időzíti a kevésbé ismert szerzőik bemutatkozását, hiszen ilyenkor viszonylag „kiegyenlítődnek” az esélyek. A fiatalabb olvasókat is vonzó Margó Irodalmi Fesztivál lazább programjaival pedig még inkább segít abban, hogy ezek a szerzők is bekerüljenek a köztudatba.

Mészáros Sándor, a Kalligram igazgatója szerint az irodalom jövőjét veszélyeztető „koncentrálódást” leginkább az oldaná fel, ha tíz Írók Boltja nyílhatna vidéken, amely nemcsak széles kínálattal, hanem vonzó programokkal tehetne ismertebbé egy-két szerzőt. Vagy több könyvhetet tartanának.

Ami persze illúzió.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése igazgatója ezért is nevezte fontosnak, hogy idén különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a színpadok programjain a fiatalabb generáció képviselői is kiemelt helyet kapjanak, hiszen a mai nagy nevek is rendre a könyvhéten debütáltak.

A 147 standot magába foglaló könyvváros szombat esti nyüzsgését elnézve, amikor egyszerre szólt a rock és csapolták a sört a kortárs irodalom legjobb arcai, mégis úgy tűnt: hosszú ideig velünk marad ez a békés, ünnepi hangulat. Nem csak jövőre, és nem csak ugyanitt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.