galéria megtekintése

Újra szétverték Karinthy törzshelyét, de azt ígérik, jobb lesz

1 komment


Csordás Lajos

Konyakszín bőrhuzat, téglafal és „lánger" - újra szétverték a Hadikot, hogy új arculatot adjanak a két háború közti, 2010-ben újranyitott legendás irodalmi kávéháznak. A Karinthyt és társait ábrázoló nagy falfestmény sorsa még vitatott, de az biztos, hogy romkocsmás lesz az új érzés.

Bosznai Tibor, a kávéházat és a mellette működő Szatyor bárt üzemeltető vállakozás vezetője elmondta, rá kellett jönniük, hogy a Hadik szellemiségének felelevenítéséhez nem az volt a legjobb válasz, hogy leutánozták a harmincas évek berendezését, hanem hogy újra pezsgő szellemű életet vigyenek a falak közé, de ennek érdekében változtatniuk kellett a mai fiatal közönségnek már idegen, régies díszleteken.

Forrás: Hadik Kávéház

Mit értenek ez alatt? Megmaradnak például a Thonet-székek, de nem az arany-bordó csíkos huzattal, hanem egy kopottas hatású, konyakszín bőrhuzattal. Leszedik a neobarokk tapétát, sőt a vakolatot is, a falakat tégláig csupaszítva hagyják, így egy romkocsmás, loftos enteriőrt hoznak létre. A Szatyor bár felé három átjárót is nyitnak a válaszfalon, amelyen egyébként a 2010-ben újranyitott kávéház jellegzetes falfestménye, Hegedűs Babett alkotása is látható Karinthyról és egykor itt tanyázó író társairól.

 

A falfestmény sorsa még nem dőlt el. Tíz látványtervet is készíttettek rá, s ezek a legszélsőségesebb megoldásokat javasolják. Van olyan, amelyik változatlanul hagyná, és van amelyik teljesen eltüntetné, a többi pedig e két véglet közti átalakítást látna jónak. A szeptember 7-8-9-i nyitónapokra ennek a kérdése is eldől.

Az irodalmi hangulat nem veszik ki a kávéházi dizájnból. Erről Babos „Zsili" Bertalan, a romkocsmák festője gondoskodiok, aki montázsokat készít az alagsorban Karinthyról és az egykori törzsvendégekről. A falon pedig eredeti Karinthy, Kosztolányi, Závada, Parti-Nagy Lajos kéziratok is lesznek bekeretezve. Sőt, a Saul fia forgatókönyvének első két oldala is itt lóg majd a falon, mert mint kiderült, annak nagy részét is itt írta Nemes Jeles László.

A szeptemberben újranyitó Hadik célja, hogy ezt az inspiratív alkotói szellemiséget továbbörökítse, miközben követi az aktuális trendeket és a vendégek igényeit. A legendás hely szellemiségét ezentúl jazzkoncertek, slam poetry versenyek, irodalmi brunch-ok idézik majd fel és viszik tovább. A Vadászszezon  nevű slam poetry bajnokság fordulói mellett ezentúl minden hétfőre jazzkoncerteket szerveznek, szombatonként pedig népszerű kortárs írókkal beszélgetnek az Irodalmi brunch-on.

Forrás: Hadik Kávéház

Az új étlapon minőségi alapanyagokból készült különlegességek lesznek, amelyek  Apor Bálint tehetségét dicsérik. A fiatal séfet egyenesen a Gundel Étteremből sikerült a Hadikba csábítani, ahol például Lángert (lángosba csomagolt burgert), és egy Hadikra specializált Kacsatriót készít majd, az italkínálatban pedig megjelennek kézműves sörök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.