galéria megtekintése

Komédia a manézsban

0 komment


Zappe László

Bohóckodás a pozsonyi várban. Forrás: shakespeare.sk

Nem én mondom, hanem Benedek Marcell nagy tudománnyal, de egyszerű nyelven megírt Shakespeare-könyvében A két veronai nemesről: „Mint dráma a leggyengébb Shakes­peare-művek közé tartozik".

Ennek megfelelően eléggé ritkán is játsszák. Most nyáron viszont kétszer is találkoztam vele. A londoni Shakes­peare Globe Színház a Margitszigeti Szabadtéri hatalmas színpadán adta elő inkább kamaraterembe illő formában. A meglehetősen érdektelen rendezés igazolta a műről kialakult közvélekedést: zavaros agyalmánynak tetsző, erőszakoltan össze- és kibonyolított történet, tündöklő költőiséggel előadva.

 

A pozsonyi vár udvarán egészen mást láthatunk Peter Mankovecky rendezésében. A posztmodernnek és posztdramatikusnak nevezett kor és stílus élvezetes parádéját. Sőt paródiáját. Cirkuszba helyezik a történetet. Nemcsak azzal, hogy a komikus figurák piros pingponglabda orrot viselnek, de egyéb cirkuszi kunsztokkal is.

A szolgák bohóckodása mellett légtornászgyakorlatot is bemutat az egyik hölgy, mások zsonglőrmutatványt imitálnak, botra erősített tányérokkal játsszák az egyensúlyozás bravúrját. Ők szolgáltatják a zenét is, amely hol csak a játékot színezi, hol a brechti stílust idéző dalbetéteket kíséri.

A ruhák is keverik a történelmi viseleteket a maiakkal és a cirkuszi jelmezekkel. A porondot balról lent egy fél ló, jobbra fent egy fél angyal foglalja sejtelmes keretbe. Nem tudni, mit, de azt erőteljesen sugallják. Középen hatalmas aranykarika emlékeztet örök jelképként a szerelemre és szolgál trapézként a tornamutatványokhoz.

A főszereplő az egyik bohóc-szolga, önálló magánszámokkal, aktualizálásokkal dúsítva a szöveget. Akár egyedül is betölt egy estét, erős jelenléte magára vonja a néző szemét, megragadja (és elhomályosítja) az elméjét. A kábulatból ébredve aztán nem sokra emlékszünk. Nem állítom, hogy a játék humorának sok köze van a nem túl épületes történethez, amelyet a még pályakezdőnek tekinthető szerző a maga korában népszerű, hogy ne mondjam, agyonkoptatott motívumokból rótt össze.

Shakespeare: A két veronai nemes

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.