galéria megtekintése

Költők mentenék a pátkai tanodát

Térey János és Kemény István megzenésített verseitől lesz hangos szombaton Pátka.

A Költészet Napja alkalmából a Fejér megyei község régi művházában és annak udvarán gyűlik majd össze mindenki, akinek fontos a Pátka bárányai tanoda, és remélhetőleg a támogatói nap végére legalább egy kicsit könnyebb lesz a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását célul kitűző civil kezdeményezés sorsa.

A tanodát elindító, Bakos István elnökölte Szabad Tér Egyesület munkatársai, a projekt sikerét szívügyüknek érző helyi és környékbeli erők mellett József Attila születésének száztizedik évfordulóján a Bárdos Deák Ági vezette Ági és a fiúk zenekarral ünnepelhetik a gyerekek a verset, a dalt.

Természetesen nem üres gyomorral: délután háromkor veszi kezdetét a bográcsozás az udvaron, a tűz ropogása pedig valószínűleg kiváló hangszőnyeg lesz a gyerekekkel közös versolvasás alatt. Este hétre aztán minden bizonnyal elkészül a vacsora is, utána koncert, az Ági és a fiúk alapértelmezett dalai mellett most a kortárs költők szövegeiből készített feldolgozásokkal.

 
Pátka bárányai

A 2013 szeptemberétől működő pátkai tanoda adománygyűjtő kampányának kezdőeseménye lesz a mai. A fent említett egyesület az Európai Unió által finanszírozott program keretében indította el a felzárkóztató projektet, a TÁMOP-os pénz azonban egyre fogy, egyre nehezebb előteremteni a rendes működéshez szükséges összeget.

Az elmúlt másfél évben az egyesület munkatársai rengeteg időt töltöttek a falubéli gyerekekkel, Baráth Szabolcs szakmai vezetésével pedig a kezdeti nehézségek is feloldódtak idővel, egyre inkább érezhető az elvégzett munka eredménye – de messze még a cél. A Pátka bárányai tanoda, mint az a biblikus elnevezésből talán sejthető, a helyi református egyházközösségnek is fontos, ők biztosítják például a helyszínt a délutáni foglalkozásoknak. Mely foglalkozások keretében nemcsak a házi feladat elkészítésében segítenek az aktivisták a srácoknak – akkor csak sima napköziről beszélhetnénk.

A legfontosabb cél a gyerekek „kinyitása”, a szegény sorsból következő hátrányok lefaragása, hogy minél több ismeret birtokában tudjanak később továbbtanulni, pályát választani. Hogy eligazodjanak a világban. Ebben a szaktanárok mellett szociál- és fejlesztőpedagógusok segítenek a többnyire roma kissrácoknak.

És most segíthet mindenki, akinek fontos az ügy. Bárdos Deák Ági is ezért mondott igent a fölkérésre zenekarával. Ő maga már a rendszerváltás előtt, a Szegényeket Támogató Alap egyik filmforgatásán keresztül láthatta, mire képes a szegénység. Azt mondja, a SZETA egyik célja – vagyis, hogy a politikai hatalom által elhazudott szegénység láthatóvá váljék a társadalom számára – azóta látszólag ugyan teljesült, de ma is óriási szükség van arra, hogy az emberek figyelmét felhívják a leszakadóban lévő közösségek, illetve régiók problémáira.

Ő maga egyebek mellett a roma kultúrához köthető programsorozatok szervezésével vagy éppen a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) támogatásával 2013-ban, elsősorban borsodi falvakban készített minidokumentumfilm-sorozattal próbál hozzájárulni ezen közösségek sorsának jobbra fordulásához – most pedig azzal, hogy a Fejér megyei településre hív mindenkit, segíteni, hogy az ottani tanoda sokáig működhessen még.

Pátka bárányai igazán megérdemlik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.