galéria megtekintése

Bächer Iváné lesz a 202. emléktábla

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 04. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Bächer Iván író, publicista, lapunk egykori munkatársa szombaton emléktáblát kap Újlipótvárosban. A tábla – amellyel a kerület egyszersmind saját díszpolgára előtt is tiszteleg – Bächer egykori lakhelye, a Pannónia utca 21. falán idézi majd az alkotó emlékét. A városrészben ez lesz a 202. emléktábla, amely azok előtt tiszteleg, akik ott éltek, alkottak. Ez a szám alighanem országos rekord.

Ha valakinek netán eszébe jutna, hogy emléktáblanéző sétát szervezne, feltétlenül Újlipótvárost javasolnánk helyszínül. Újlipótváros sok nagyságot adott országnak-világnak, és úgy tűnik, hogy a kerületiek sehol máshol nem tapasztalt intenzitással emlékeznek a városrész jeles bennszülötteire és azokra az országos notabilitásokra, akik hosszabb-rövidebb időt töltöttek e tájon.

Fotó: Reviczky Zsolt

A mérsékelt kiterjedésű negyedben egy alig bő órás cserkeléssel is több mint negyven táblát tártunk fel. A Hegedűs Gyula utcából indulva elsőként a 8-as számú ház falán Hernádi Lajos (1906–1986), egykoron világhírű zongoraművész táblájával szembesültünk, kicsit arrébb, a Raoul Wallenberg utca 4. sz. kapuja mellett Tátrai Vilmos kiváló hegedűművész emléke előtt tiszteleg a hálás utókor. Ugyane kapu másik oldalán Szekeres György (1914–1973) publicistára,műfordítóra, a francia ellenállás tagjára emlékeznek, pár lépésnyire Simon István költő előtt hajt fejet a kerület, a Pozsonyi út 22. falazatán Szomory Dezső táblájával találkoztunk, a Pozsonyi út 25.-ön Bajor Nagy Ernő, a Radnóti Miklós utca 19/A-n a Nyugat szerkesztőjeként is ismert költő, Gellért Oszkár táblája állítja meg a császkálót.

 

A legmélyebbre azonban a Szent István park sarkán, a Pozsonyi út 38.-tól 42.-ig kiterjedő, pompás klasszikus épület előtt gyökerezett földbe a lábunk, a házon ugyanis hat tábla díszlik. Tanúságuk szerint e házban volt a legnagyobb az egy lakóra eső notabilitások száma: e helyt élt és alkotott eltérő vagy nem is nagyon eltérő időpontokban Litván György történész, Hatvany Lajos Kossuth-díjas író, irodalomtörténész, Heltai Jenő, a nagy színpadi szerző, Major Tamás színművész, Szabolcsi Bence zenetudós és Kéthly Anna, az egyik legnagyobb magyar szociáldemokrata politikus.

A táblák feltűnően nagy számának okát firtató kérdésünkre Tóth József polgármester azt mondta: a kerület régóta programként kezeli, hogy lehetőleg minden kiválóság, aki a városrészben született, lakott vagy valamilyen módon kötődik a környékhez, megkapja az őt megillető táblát, akár civil, akár önkormányzati kezdeményezés nyomán.

Úgy remélik, hogy ezzel a lokálpatriotizmust is erősítik. A polgármester megjegyezte: a Ki kicsoda c. lexikon hozzávetőleg kétezer angyalföldi-újlipótvárosi személyt sorol fel, és legalább ennyien vannak, akik tevékenységük, eredményeik alapján ugyancsak benne lehetnének a kötetben – de még nincsenek. Hozzátette: a XIII. kerület hatvannál is több díszpolgára közül eddig tizenhárman kaptak emléktáblát, Bächer Iváné a tizennegyedik – egyúttal ez lesz a 202. tábla a kerületben.

A teljes lista a kerület honlapján tanulmányozható, mi e helyt csak néhány nevet tudunk kiemelni a táblára érdemesítettek közül, önkényesen. Tehát: Kassák Lajos, Gábor Miklós, Cziffra György, Kellér Dezső, Domján Edit, Kazimír Károly, Kabos Gyula, Papp László, Bulla Elma, Giorgio Perlasca, Rajk László, Raoul Wallenberg, Radnóti Miklós, Würtz Ádám, Fisher Annie, Hegedűs Géza, Kovács Margit, Richter Gedeon, Faludy György, Szántó Piroska, Vas István, Sulyok Mária, Déry Tibor, Szemes Mari, Tom Lantos, Horn Gyula.

A kőrisfa

Bächer Ivánnak már van egy emlékpontja a környéken, a Pozsonyi út elején, néhány lépésre egyik törzshelyétől és kedvelt könyvesboltjától, a Láng-Tékától; egy kis fa és egy pad, amelyen csak ennyi olvasható: „Bächer Iván kőrisfája”. A fát és a padot az író-publicista életművének fő ápolója és barátja, a tékát vezető Rédei Éva ötlete nyomán ültették el az önkormányzat kertészei egykori kollégánk 2013-as halála után. A Pozsonyi Piknik kiötlőjeként is ismert Rédei Éva elmondta: barátja eltávozása után sokat gondolkodott azon, vajon mi volna a legalkalmasabb tárgy, amellyel emléket állíthatna neki a környéken, míg végül arra jutott, hogy nem lehet tárgy, csak olyasvalami, ami él. Bächer Iván búcsúztatóján döntött úgy, hogy egy fa volna a legméltóbb –a búcsúztatón ugyancsak megjelent Tóth József polgármester azonnal jelezte, hogy az önkormányzat minden költséget áll, és biztosítja az összes feltételt az emlékpont kialakításához.

Szobor Ruttkainak

Valamiért keveseknek szúrt szemet, hogy Budapesten létezik egy Ruttkai Éva park nevű közterület is. Érdemes felkeresni a Pozsonyi út és a Victor Hugo utca közti teresedést, ugyanis egy remek szobor fogadja a látogatót: a nagyszerű Ruttkai Éva alakját két éve Marosits István Munkácsy-díjas szobrászművész formázta meg a Vígszínház megbízásából.

Családi esemény

Bächer Iván özvegyének felkérésére lapunk publicistája és debreceni tudósítója, Kácsor Zsolt mondja az egyik beszédet a szombati táblaavatón. Kollégánk, aki saját bevallása szerint egy-két évvel ezelőtt elhatározta, hogy soha az életben nem mond beszédet nyilvános eseményen, örömmel vállalta a feladatot, mert mesterének és példaképének tekintette Bächer Ivánt, akit emberként is végtelenül tisztelt. Fogadalmán úgy tette túl magát, hogy „családi eseménnyé” nyilvánította a táblaavatót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.