galéria megtekintése

Kiszínezett álmok

0 komment


Sándor Tünde

Se szeri, se száma a textilfestést tanító kreatív tanfolyamoknak, a bőséges kínálatban szerencsére mindig akad különlegesség.

Biztosra veszem, hogy aznap mondtam ki először azt a szót, hogy kínai alkörmös, de abban picit bizonytalan vagyok, hogy a sáfrányos szeklice kifejezés elhagyta-e korábban a számat (meglehet), a cserszömörcében viszont biztos vagyok, hogy nem volt számomra idegen. Aznap, amikor e három növényt kézbe vettem, egy textilfestő workshopon jártam, ahol az empirikus tapasztalatszerzés végül egy saját festésű selyemsálban öltött formát. E holmit azóta is viselem, tudván, hogy a szivárvány minden színében pompázó társait is boldogan hordja valaki, minden bizonnyal saját műveikre hozzám hasonlóan büszke alkalmi diáktársaim.

Nem boszorkányság! Hajgató Sára (balra) és a textilfestéket készítő érdeklődők
Nem boszorkányság! Hajgató Sára (balra) és a textilfestéket készítő érdeklődők
Teknős Miklós / Népszabadság

Az indigó meg a vadon termő és a kerti festőnövényekről szóló tanfolyamokat a Goldberger Textilipari Gyűjtemény patinás óbudai épületé­ben idén hirdették meg először. A workshop elé egy saját tárlatvezetés is dukál a névadó család, a Goldbergerek, a kékfestés és az ódudai textilgyár történetét bemutató kiállításon. Az interaktív elemekkel gazdagított tárlat is érdekes, a textilfestő tanfolyam meg még inkább az, ráadásul akár életre szóló hobbi kezdetét is jelentheti.

 

A textilmúzeum kézműves work-shopját a festőnövényekről a Botanika márkát életre hívó iparművész, Hajgató Sára vezeti. Mutatja, mennyire kézzelfogható, vagyis elérhető a színezőanyag mindannyiunk számára, hiszen textilt festeni rengeteg növénnyel lehet. Ezek között vannak remekül színezők és kevésbé, utóbbiak közé tartozik meglepő módon a cékla is, amitől a vele együtt sütött krumpli nagyon lila lesz, a ruha meg egyáltalán nem, a hagyományos főzési eljárással a legjobb esetben is csak homokszínű marad. A sárgarépa zöldje azonban timsóval pácolva gyönyörű kivizöldet ad, a vöröshagyma héja aranysárgát, az avokádó magja meg bőrszínt, a lila káposzta, a kurkuma és a fekete tea is jó színező.

Annyi természetes színt, amennyit a vadon termő és a kerti növények főze­tében áztatott és különböző pácolással tovább ­árnyalt anyagokon látni, aligha lehet amúgy, a vegyszeres textilfestékek színei egészen mások, és a növényfestéssel ellentétben sokkal kiszámíthatóbban működnek. Aki növényekkel fest anyagot, sosem fog ráunni, mert számára is minden egyes árnyalat, amivel megajándékozza a természet, megismételhetetlen meglepetés.

A növényi textilfestés alapfogásait meg lehet tanulni a tanfolyamon, de hogy ki mit kezd a tanultakkal és mennyire mélyed el a festőnövények rejtelmeiben, már egyedi és kiszámíthatatlan. Hobbit, ergo értelmes és kreatív időtöltést találni persze az egyik legjobb dolog és sosem késő, nem véletlenül vesznek részt a hasonló kurzusokon a legkülönbözőbb korú emberek.

A textilfestés aranyszabályai

► Festésre természetes anyagok – pamut, len, gyapjú, selyem – alkalmasak.

► A festőléhez a megfestendő textil súlyával megegyező, vagy annál nagyobb mennyiségű növényre van szükség.

► A szín annál intenzívebb, minél több növényt használunk.

► A kiválasztott festőnövényt vízzel fel kell forralni, legalább fél órán át főzni, majd forrón tartani a festés időtartama alatt. 

► Vannak hideg vízben kioldható színű növények, ezeket speciális eljárással (többszöri átmosás, öblítés) kell előkészíteni.

► Színkeverést (például aranyvessző, lila káposzta) ne a két növény főzetének összeöntésével végezzünk, hanem egymás után mártva azokba a textileket.

► Páclevet egy liter vízhez adott egy teáskanál mosószóda, citromsav vagy vasgálic oldatából készíthetünk legkönnyebben.

► A savas és a lúgos pácoldattól eltérő színű és árnyalatú lesz a megfestett anyag.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.