galéria megtekintése

Kinőttek a tantuszkorból

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Két alapsztorijuk biztosan van azoknak, akik felnőtt életüket még a Kádár korban kezdték. Az első és legfontosabb az, miként jutottak lakáshoz. A másik a telefonszerzésé. A telefonigénylés, a telefonhoz jutás az egyik legkalandosabb és leginkább a hatalommal összefüggő eleme a Kádár kori magyarok életének. És itt méltányossági szünetet kell tenni. A telefontulajdonlás lehetősége városi, de még inkább fővárosi ügy volt. Kisvárosban, faluban fel sem merült. Jó, ha volt kézi kapcsolású, múzeumi jellegű készülék a tanácsházán, a postán, és ha a körorvosnak volt telefonja. Az államszocializmus nem szerette a telefont.

A képen látható telefonsort a Nyugati pályaudvar frissen átadott aluljárójában állították fel 1983 novemberében. Ez már az új idők jele volt: elkezdődött a telefonközpontok korszerűsítése. Kern András magánszáma, a Halló, Belváros! erre az állapotra emlékeztet. A nyilvános telefonok addigra már kinőttek a tantuszkorból. (1982-ben váltották le az utolsót egy korabeli újságcikk szerint.) A későbben születetteknek: a tantusz érmeszerű tárgy volt, amelyet e korban a nyilvános telefonkészülékekben használtak. Emlékeim szerint 60 fillérbe, később egy forintba került.

A Nyugati aluljáróban távhívásra alkalmas készülék is volt
A Nyugati aluljáróban távhívásra alkalmas készülék is volt
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

 

A Népszabadság sokat írt akkoriban a telefonszolgáltatás bajairól. Erről lehetett. A szélesedő kádári középosztály telefonálni akart, s mivel a magánigényeket nem tudták kielégíteni, ezért a nyilvános hálózatot fejlesztették. 1981-ben 4324 közterületi nyilvános telefon volt Budapesten, s ezek közül 72 volt alkalmas távhívásra. 2800 nyilvános telefon éttermekben, fodrászoknál, kórházakban és trafikokban várta a telefonálni vágyókat. A mi utcánkban Tóth Potya István, a nagy hírű fradista labdarúgó, majd edző özvegye volt a trafikos. Nála telefonáltunk, ha kellett. (Tóth Potya a náciellenes ellenállás tagja volt, zsidókat mentett, 1945 februárjában a nyilasok kivégezték.)

A Népszabadság cikke szerint a nyolcvanas évek elején voltak még ipartörténeti emléknek számító, ötven évnél régebbi készülékek is használatban. De nem csak ezek a veteránok betegeskedtek. Az illetékes szerint a telefonok negyede általában rossz volt. A műszerészek átlagosan havonta egyszer mindegyik készüléket javították. A korábbi tizenegy típust a Mechanikai Művek nyomógombos gyártmányaival és román elektromechanikus automatákkal váltották le. A román telefonok – írta lapunk –ugyan kevésbé tetszetősek, ám öntöttvasból készültek és ellenállnak a rongálásnak. A telefonfülkék is megújultak: a Hódmezővásárhelyi Fémipari Vállalat szállította a négyszögletes, alul szellőző, átlátszó házikókat.

A transzparens fülke azonban nem állította meg a vandálokat és fosztogatókat. A Népszabadság akkor azt írta, hogy rendszeres a fosztogatás, és egy elkövetőnél 176 kétforintost találtak a postai alkalmazottak. A vandálok főleg ünnepnapokon és fizetési napokon tették tönkre a telefonokat, fülkéket. A telefonkönyveket is széttépték.

A kilencvenes évek rendszerváltást hoztak a telefóniában. Új fülkéket állítottak fel, korszerűbb fizetési módszerekkel alkalmazkodtak az inflációhoz. A mobilvilág pedig szinte eltörölte az utcai telefonokat. Kertvárosi utcánkban a két fülkének már a helye sincs meg. A Nyugati aluljárójában még vannak nyilvános telefonok, de a képen látható fülkéket leszerelték. Viszont a mostani készülékek elfogadnak euróérmét is. Olvasom, hogy több európai nagyvárosban az egykori nyilvános telefonokat ingyenes wifipontokká alakítják át. Az utcakép és a cél sem változik.

A Képmentő rovat 2007 márciusa óta jelenik meg a Nolon és a lapban.
A képeket Rédei Ferenc válogatja a Népszabadság gazdag fotóarchívumából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.