galéria megtekintése

Kétmázsás kis édes

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 04. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Évekkel ezelőtt, lakásvásárlás után szétszedtem egyet, mert az előző tulaj nem tudta elszállíttatni. Amikor a közelébe merészkedtem, mindjárt megértettem, mi az, ha valami igazán súlyos. Páncéltőkés zongorát simán el lehet vitetni bárhonnan bárhová, nem gond a betonnehezékkel ellátott, elmászásbiztos mosógép szállítása sem. De a hőtárolós villanykályha odébb tételére csak a nagyon erősek vállalkozzanak.

Miután egyben nem mozdult meg, kirámoltam belőle közel húsz, egyenként tízkilós samottbetétet, meg egy csomó olyan tartozékot – kábelt, érintkezőt, lemezlapot, üveggyapotot –, amiből jó eséllyel meg lehetne építeni egy kisebbfajta villanyerőművet.

Az egyik oldallemezre végül kavicsokat raktunk, jelenleg cipőtartónak használjuk. A kidobott fém alkatrészeknek megörültek a lomisok, a samottlapok viszont a kamrában landoltak. Titkos tervem szerint egyszer majd kandalló- vagy kemencebélés lesz belőlük, de a tüzeléstechnikai hatóság erről még nem tudhat, mindenkit megkérek rá, hogy lehetőleg ne terjessze. Nekünk is volt régen egy ilyenünk, a dédi mamánál váltottuk le vele az olajkályhát, mert az nagyon büdösnek és veszélyesnek bizonyult.

De aztán a hőtárolós kályha generációs – pontosabban szólva anyagi –vitákat szült, mert annyit fogyasztott, mint az inotai hőerőmű fénykorában. A dédi mama például úgy gondolta, hogy állandóan maximumon kell mennie, csak akkor lehet jól befűteni vele a szobát. Mi, akik fizettük az áramdíjat (a rezsicsökkentés előtti kemény világban!) ennek épp az ellenkezőjét vallottuk. Ezért a monstrum előtt elosonva a kapcsolót általában alacsonyabb fokozatra állítottuk. Hallgattuk aztán évekig, hogy direkt azért cseréltük le az olajos „büdöst”, mert szegény dédi mamit hibernálni akartuk.

 

Hogy az alsó néprétegek is kiaknázhassák a hőtárolós kályha előnyeit, éjszakai árammal működött, amelyet a nappali áram feléért sikerült akkoriban beszerezni. A gyártók elgondolásai (vagy inkább álmai) szerint nappal egy ventilátor fújta (volna) ki a kályhából a meleg levegőt. Ami nem lett volna rossz elgondolás, ha a kollektív évtizedekben a lakásokban a port is elszívták volna valamivel.

Zabálta az éjszakai áramot
Zabálta az éjszakai áramot
Erdei Katalin / Népszabadság/archív

Ráadásul a téli hónapokban, a szigeteletlen öreg házakban, ahol az ablakon ki-be járt a jeges szél, felborult az áramvállalati rendszabályozás. Családunkhoz is vállalkozó kedvű villanyszerelő ismerős érkezett, aki szakszerűen megbuherálta az éjszakai villanyórát. A kicsiny átalakítás következtében a kályha éjfél előtt is hajlandónak mutatkozott, hogy melegítsen.

Nem volt ez különös dolog abban a korszakban, amikor a szaktársak felfúrták a Zsiguli dugattyúját, hogy a kocsi jobban menjen. A buherátorok az ukrán ütve fúró gépbe is saját maguk és otthon reszelték a szénkefét. Ha valaki szerette a kényelmet, kiszuperált nyugati autóüléseket szerzett a Wartburgjába. A terasz fölé a tetőt a vállalattól hazamentett szögvasból egy hétvégén könnyedén össze lehetett hegeszteni. Az első otthon barkácsolt fűnyírók is mosógépmotorral készültek. Mondjuk, az, hogy két évre előre vettek fel rendelést a hőtárolós villanykályhára, jelzi, hogy egy időben milyen sok családnak lehetett villanyszerelő ismerőse.

És hogy milyen népszerű lehetett a maga korában a nagy villanyzabáló. Sok jó és megbízható öreg Salgótarján kályhát kidobált szorgos népünk a hőtárolós divatba jövetele után. De a divathullám elhalványulása után a testes dögök ott maradtak a fal mellett, az új buherátorok a kombi gázkazánnal táplált központi fűtést favorizálták, és vajmi keveset törődtek azzal, hogy emiatt a sérvet kockáztassák. Emlékszem rá, dédi mamánál is ott maradt jó ideig a lakásban, terítő került rá, egy virágváza és egy halakat ábrázoló nipp állt rajta jó negyedszázadon át.

Erre gondoltam, amikor lakásunk új fűtésének kiépítésekor szétbombáztam az ottfelejtett kis édest. Arra, hogy valaki esetleg megvenné, gondolni se mertem. Németh Szilárdnak, vagy milliomosnak kell annak lenni, aki egy ilyen fűtőtestet be mer engedni az életébe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.