galéria megtekintése

Kampányképzavar

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Félannyira sem öltöztették be a várost a pártok a május végi európai parlamenti választások apropóján, mint legutóbb, de ez bizonyos szempontból voltaképpen jó hír, mert egy kicsit kevesebb az alkalom, hogy zokogva röhögjünk.

Sem az ötlet, sem a külcsín nem lett több és jobb, az összkép leginkább amolyan semmilyen forma, ami arra enged következtetni, hogy a szereplők megint nem óhajtották túlságosan összetörni kezüket-lábukat a kegyeinkért. Láttunk persze nagyra méretezett dobást, de abból is csak egy béna vicc lett. Kampányplakátmustrán jártunk megint.

Teknős Miklós / Népszabadság

Miközben ismét keresztül-kasul cserkeltük a székesfővárost, annak is a legplakátdúsabb fertályait, az a különös érzésünk támadt, hogy sem az MSZP, sem az LMP nem akar itt már semmi különöset, tudniillik sem az egyiktől, sem a másiktól nem láttunk egyetlen árva posztert sem. Hallatlan – összegeztünk, hozzátéve: hacsak nem dugtak el kíváncsi szemünk elől valahova egyet-egyet. Bár azt meg minek – tettük hozzá. Annál nagyobb hévvel kampányol viszont a Fidesz–KDNP – immár a közmondásosan független Civil Összefogás Fórum nélkül –, igaz, a kreatív stábot jelek szerint már közmunkára küldték.

 

Fogták a jó öreg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke c. kompozíciót, és kicserélték a szövegét erre a rosszkedvű minoritás által már sokszor körbejajgatott, Brüsszelnek címzett üzenetre, oszt’ pássz. Rokonszenves, költségkímélő megoldás: lehet persze sírni azon, hogy így a választás legfőbb szimbóluma, tehát az európai lobogó is lemaradt a képről, de gondoljunk csak arra, mennyi közpénzt spóroltak meg azzal, hogy nem kellett mindent újrafényképezni-montírozni.

Van egyébként egy B verzió is, amelyen csak a szöveg látható, Orbán Viktor maga nem – ez megint csak azt bizonyítja, hogy mennyire csínján bánnak az adóforintokkal, a poszter így sokkal kisebb, tehát sokkal kevesebbet kellett fizetni érte az ellenséges, mohó plakáthelygazdáknak. És akkor a környezetvédelmi aspektust (pusztulnak az esőerdők) még fel sem hoztuk. Csak így tovább.

Viszonylag látványos az Együtt–PM utcai kampánya is, a hadiösvényre lépett mohikánokéra, de még inkább lelkes törzsszurkolókra emlékeztető ábrázatú húzóemberekkel – Bajnaival, Jávor Benedekkel, Szelényi Zsuzsával. Az arcfestéses éca (balról a magyar, jobbról az EU-zászló van felkenve politikusainkra) fiatalosan merész, nem is lehet megszokni egyből, pláne a mindig komoly és megfontolt fiú benyomását keltő Bajnain, de lassan nyilván sikerülni fog. A plakátnak az a változata viszont, amelyen az arcfeleket a kép két szélére húzták (a nyelvtanilag kicsit bicegős „ne csak az áraink, a fizetésünk is legyen európai” feliratú) zavarba ejtő, kicsit olyan, mintha eredetileg egy skizofréniáról szóló népszerű-tudományos írásmű borítójára szánták volna.

Hadiösvényre lépő mohikán vagy lelkes törzsszurkoló?
Hadiösvényre lépő mohikán vagy lelkes törzsszurkoló?
Teknős Miklós / Népszabadság

A Jobbik, amely – különös egybeesés – a jelek szerint szintén a jövedelmek szinkronizálását tartja a legsürgetőbbnek – egy jókedvű csoportképpel örvendezteti meg híveit. Leghangsúlyosabb alakja az EP-listavezető Morvay Krisztina, kicsit hátrébb a deréktájtól lefelé már elszublimálódott Balczó Zoltán, a csudacsinos Bernáth Georgina, továbbá Staudt Gábor szemlélhető meg, most még többnyire Hitler-bajusz nélkül. Egyszerű, világos, képi megoldás, mindennemű zavaros fantáziálás nélkül.

Kovács Tamás / MTI

A DK Gyurcsány Ferenccel igyekszik megnyerni a választói rokonszenvet, majd kiderül, mennyire volt jó az ötlet. A frappáns „Európa jobban teljesít” felcímű poszter amúgy megint csak nem az a kimondott grafikai bravúr, Gyurcsány mögött pl. egy széles kék csík ér faltól falig, amellyel nyilván a kék EU-zászlót próbálták parafrazeálni, de ez a csík sajnos sokkal jobban hasonlít a nagyobb testű rendőrségi gépjárművek oldalán húzódó sávra. Csak szólunk.

Teknős Miklós / Népszabadság

A legdöbbenetesebb azonban kétségkívül a kevésbé ismert Zöldek Pártja által közszemlére tett produkció. A formáció azt üzeni a Váci úti barkácsáruházba akciós jancsiszögért igyekvő közönségnek, hogy „15 millió magyar trianontúlélő várja az európai Úniótól (nem elütés, hosszú ú), a kárpótlást”, ami önmagában is éppen elég váratlan. De ez semmi, mert ott van még a képi körítés, elsőül is egy európai csillagokkal keretezett, zöld túradzsekis férfiú, aki, vélhetőleg a kameralázból kifolyólag, olyan arcot vág, mint aki már pontosan felmérte, hogy a feléje röpülő fél tégla pont homlokon találja, és ez nagyon fog fájni, valamint egy iskolai atlaszból merített Nagy-Magyarország térkép, olyan szögbe állítva, mint ahogy a Csillagok háborúja főcímének betűi úsznak el a kozmikus végtelenbe. Muszáj látni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.